Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tajkun iz Ljubuškog, Severinin bivši ljubavnik, u raljama institucija: istražuju ga čak i Austrijanci

Autor: Iva Međugorac

Svakojakih čuda nagledao se hrvatski narod posljednjih godina, od strane svojih društvetno političkih aktera. Afere se gomilaju jedna za drugom, a ona posljednja koja je nakratko uzdrmala medijski prostor jest ona o navodnm pogodovanjima u stečajnim postupcima. Popadaše u toj priču brojni uglednici i imena koja bi se trebala vezati uz pravdu i pravičnost. U akciji Uskoka uhićena je tako sutkinja Trgovačkog suda Vesna Malenica, ali i stečajni upravitelj Pero Hrkač. Uz njih, uhićeni su i Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se osumnjičenog Milana Lučića tereti za pomaganje u zlouporabama. Prema medijskim napisima, Malenica i Hrkač zlorabili su funkcije, kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima, a pojedini mediji pišu o tome kako se ime sutkinje Malenice više od jednog desetljeća vežu uz sumnje zbog malverzacija, i pogodovanja strankama u procesu te su protiv nje mahom predstavnici dužnika podnosili kaznene prijave.

Jutarnji je pak pisao o tome da se u slučaju spominje i stečaj famozne Glumine banke te da se jedna od inkriminacija odnosi i na Lučića, koji je preko druge tvrtke navodno došao do vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase. U svakom slučaju, uz spornu sutkinju najzanimljivije i javnosti najpoznatije ime ono je Milana Lučića, kojega će se mnogi sjetiti kao Severininog ljubavnika u filmu koji je prije desetak godina kružio internet prostranstvom, a na kojega riječi ne treba trošiti, budući su vrlo vjerojatno ionako svi sve vidjeli.

Inače, sredinom dvijetisućitih Lučić je bio jedan od najimućnijih Hercegovaca, a vrijednost njegove imenovine procjenjivala se na više od 600 milijuna kuna. Gotovo da nije bilo biznisa, u kojem se nije spominjalo njegovo ime. Nafta, osiguranja, maloprodaja, bankarstvo i mnogo drugih djelatnosti nosio je na svojim plećima, a danas pak posve druga priča. Bogato carstvo svelo se na ostatke po kojem kopaju ne samo vjerovnici, već i austrijski istražitelji. Naime, Lučića je u njegovom poslovnom uzletu pratio austrijski Hypo Bank, zubog čega bi uskoro trebao sjesti na optuženičku klupu baš u toj državi. Austrijsko tužiteljstvo nedavno je protiv njega, Ivića Pašalića, Igora Mlinara i bivših šefova Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guntera Striedingera podiglo optužnice u slučaju Hilltop. Prema optužnici, bivši direktori banke pomogli su tadašnjim klijentima Pašaliću, Lučiću i Mlinaru u preprodaji zemljišta na Pagu po prenapuhanoj cijeni- preko tvrtke Hillto kupljeno je 4,5 milijuna eura kreditom Hypo banke 143 hektara zemljišta u Šimunima, a isto zemljište potom kupuje tvrtka-kćer Hypoa po cijeni od 37,2 milijuna kuna. Tvrdi se od strane istražitelja da je razliku od 33 milijuna eura među sobom podjelila spomenuta hrvatska trojka.

U poduzetničkim vodama Lučić se našao sredinom osamdesetih u rodnom Ljubuškom, a sa samo 24 godine preuzima rukovođenje tvrtkom Hermes, gdje ostaje do danas, a preko koje je kapital investirao u razne djelatnosti. Tijekom rata u BIH, Lučićeva firma bila je jedan od opskrbljivača Hrvatskog vijeća obrane. Novac od tog posla investira u naftni biznis, bankarstvo i osiguranje te postaje vlasnik ljubuškog Petrola, ujedno jedan je od osnivača Euroherca i Dubrovačke banke Mostar koja kasnije postaje Auto banka, a koju, kakve li koencidencije 2001.godine, zbog financijskih poteškoća kupuje Hypo. Slučajno ili ne, Lučić je prijartelj s Petrom Jurčićem, direktorom Hypo Banke Mostar. U prosincu iste godine osniva trgovačko poduzeće Auro, kojim objedinjuje poslove niza svojih kompanja, a grupacija se bavila trgivinom nafte, ali i veleprodajom i maloprodajom robe široke potrešnje. Taj lanac kupuje Todorićev Konzum 2007.godine,

 

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.