screenshoot

SLOVENIJA ‘SLAVI’ PAD VUKOVARA? Na obljetnicu im dolazi Riblja Čorba, a Thompsona zabranili

Autor: Snježana Vučković

Naši su slovenski susjedi, čini se, potpuno zaboravili agresivno paljenje i ubijanje u kaosu koji se događao 90-ih.

Iako samo na nekoliko dana, Slovenci su osjetili sav užas koji donosi ratni vihor pa je stoga još manje jasna njihova odluka da 18. studenoga, na obljetnicu pada Vukovara, ugoste Riblju čorbu…

Ovaj srpski rock band tijekom ratnog haranja nije skrivao svoje zadovoljstvo zbog krvave okupacije država koje su se željele osamostaliti. Frontman Bora Đorđević dodatno je potpirivao vatru svojim radikalnim izjavama kojima je jasno davao do znanja da poštuje četnički, ravnogorski pokret te tako srpskoj vojsci davao blagoslov pri pljačkanju, paljenju i ubijanju.

Da Bora Đorđević ne poštuje tragediju Vukovara i da na dan pada ima snage pjevati i biti sretan, sasvim je logično. No, nikako nije jasno kako za to ima snage Slovenija koja je, da bi apsurd bio veći, zabranila nastupe Marka Perkovića – Thompsona koji je tijekom rata protiv zajedničkog neprijatelja najmanje pjevao. Bio je prvenstveno hrvatski branitelj kojem se nakon “Čavoglava” slava dogodila onako – usput. Svojim je ratovanjem tada doprinosio ne samo hrvatskim, nego i slovenskim interesima, nije ih branio samo pjesmom kako je to činio Bora Đorđević, nego puškom u ruci.

S obzirom na, u najmanju ruku, bahate političke odluke vezane uz Hrvatsku a koje slovenski političari donose posljednjih godina, možda je previše od njih očekivati pijetet prema žrtvama Vukovara.

Blokadom pri ulasku Hrvatske u EU a onda i ovom posljednjom, jednostavno su pokazali da nas ne žele u zajedničkoj europskoj tvorbi. Za razliku od Srbije na koju nemaju prigovora, kojoj su oprostili ratnu štetu i s kojom će 18. studenoga zajedno pjevati uz Riblju čorbu.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.