Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podržava li Orepić nasilje nad reprezentativcima?

Autor: Marcel Holjevac

Prema zadarskoj policiji, napada na Rakitića zapravo nije ni bilo. Priopćenje MUP-a o napadu na Rakitića zvuči kao da ga je pisala milicija SAO Krajine, i posve je nepovezano s izjavama svjedoka. Očito je da Orepićev animozitet spram Mamića i vodstva HNS-a i te kako ima utjecaja na ovakva kaznena djela, i da je Orepiću više stalo do uklanjanja Mamića pod svaku cijenu nego do kažnjavanja huligana i nasilnika na terenu i izvan njega.

Ako vam se ne sviđa Mamić onda smijete napasti Rakitića i njegovu obitelj – to je poruka koju je zapravo poslala policija. Po njima, ništa se nije dogodilo! Unatoč medijskim napisima i svjedočanstvima susjeda, policija kaže da Rakitić nije napadnut: “U petak nešto prije 15 sati u Ugljanu nepoznati počinitelj je razbio jedno staklo na objektu u sklopu turističkog kompleksa u vlasništvu trgovačkog društva. U događaju nje bilo ozlijeđenih osoba. Kriminalističko istraživanje je u tijeku”, službena je policijska verzija.

Dakle, po Orepićevoj policiji, Rakitić uopće nije bio cilj napada, nego prozor. Iako su svi mediji objavili da je kuća kamenovana i da su razbijena sva stakla na prozorima i vrata, da je napadača bilo nekoliko (spominje se šestero koji su došli na Ugljan s ciljem da napadnu Rakitića), a svjedoci koji su čuli vođu bande kako poziva ostale da provale u kuću su valjda medijske izmišljotine i naklapanja. Možda, no to ništa ne mijenja na činjenici tko je i zašto napadnut, što se u priopćenju izvrće i minorizira cijelu stvar. A Rakitić je u roku pola sata nakon napada napustio Ugljan, vjerojatno i Hrvatsku, valjda radi vrućine ili komaraca! Ili zato jer mu smeta propuh sad kad je jedan prozor razbijen! Jer, tu se očito radi o “izoliranom incidentu”, prema zadarskoj policiji, a ne ciljanom i organiziranom napadu na člana “Mamićeve i Šukerove” reprezentacije! A i načelink općine kaže da je razgovarao s Rakitićem, da je to “izolirani incident”, i da bi Rakitić, eto, ostao, ali žena brine zbog dvoje male djece. Pih, kao da je to nešto naročito kad ti u sobu u kojoj je beba od dva mjeseca uleti cigla kroz prozor! “Izolirani incident”, kao i ono protiv Turske i Češke! Možda čak nije nitko ni bacio kamen, nego je meteor uletio kroz prozor! Pa nismo valjda svi budale, jasno je da nije napadnuta vila ni prozor, nego Rakitić, i njegova obitelj!. Jasno je i zašto! A jasno je i, da je netko bacio kamen, makar samo jedan, u prozor Boži Petrovu, Zoranu Milanoviću, ili nedajbože u prozor kakve NGO organizacije, da ne samo da se to ne bi zataškavalo nego bi se digla frka do Washingtona i Bruxellesa! A što bi tek bilo da je netko bacio kamen na hotel Porin u kojem su odsjeli Orepićevi imigranti koje je nekidan dočekao sa “Selam Alejkum” (koje licemjerje, kao da oni nas kod sebe dočekuju sa “faljen Isus”)? Bi li to isto bio izolirani incident? Ali kad kamen uleti kroz prozor sobe u kojoj su dvogodišnje i dvomjesečno dijete, pa to je eto tako nešto što ne treba preuveličavati!

A sad se treba sjetiti što je ministar unutarnjih poslova Orepić rekao kad se dogodio izgred na utakmici Hrvatska – Češka, kad je utakmica prekinuta a reprezentacija skoro završila natjecanje prije vremena. “U našoj svečanoj loži sjedi čovjek koji ne poštuje hrvatske zakone i nad kojim USKOK provodi dvije istrage, ima dvije aktualne optužnice. Jedna je za štetu od 100 miljuna kuna i u kojoj se radi o igraču koji igra za reprezentaciju, a druga je optužnica za prijetnje”, izjavio je Orepić u intervju za Radio Dalmaciju. Komentirajući nerede navijača na tribinama sadiona u Saint Etienneu na utakmici Hrvatske i Češke, Orepić je rekao kako se “radi o Mamiću i Šukeru – to jednostavno trebamo reći”. Dakle, na čelu policije imamo zapravo huligana!! Ako se tada radilo o “Mamiću i Šukeru”, onda je i napad na Rakitića i njegovu malu djecu “napad na Mamića i Šukera!”

Ne vidim kako bi se drukčije moglo protumačiti izjavu ministra – zaštitnika huligana, nego tako da borba protiv mafije u hrvatskom nogometu podrazumijeva i napade na obitelji i djecu reprezentativaca, neovisno imaju li ikakvih dodirnih točaka s Mamićem! Tom izjavom Orepić je pokazao da je možda i veći primitivac i seljačina od samog Mamića! Ispada da je to posve opravdano, jer je to filozofija jednog zastavnika JNA koji je zabunom sjeo na to mjesto! Koja je uradila sve da zaštiti korumpirane Ostojićeve kadrove, kojoj ne pada na pamet procesuirati evidentno kršenje krivičnog zakona, članak 295., trgovina utjecajem, u slučaju Grizli, koja dakle kao i većina dosadašnjih ministara štiti svoje i gleda kako napakirati “onima iz one druge stranke!” Po Orepiću, i Rakitić i njegova djeca su valjda lopovi kao i Mamić? Kako drukčije protumačiti njegove riječi? To je u stvari ohrabrivanje i poticanje huliganizma!

Dakle, po službenoj verziji događaja nije bilo napada, odnosno u policiji slučaj ne povezuju s Rakitićem koji je u pratnji zaštitara napustio otok. Bacanje kamena u prozor gdje netko boravi nije napad!!! Po oštroumnom zaključku policijskog trusta mozgova predvođenog Orepićem napadnut je prozor, i to nema ama baš nikakve veze s Ivanom Rakitićem čija žena bez veze dramatizira cijeli događaj, a mještani izmišljaju i preuveličavaju i time bez veze rade štetu turizmu!

Od svastike preko topovskih udara do Rakitića, policija nije u stanju pronaći nikoga, ali znaju da je to sve opravdano, “jer Mamić jer Šuker”. I jer Horvatičnić u svečanoj loži! Pa dajte se saberite! Za Mamića i Šukera je nadležno pravosuđe – policija je nadležna za javni red i mir! Danas, kad se već svaka izgovorena riječ na sudovima tumači kao “poticanje na mržnju”, svakako treba preispitati i Orepićeve riječi! Jer, on je svojim riječima mogao izravno kod napadača stvoriti dojam da je napadati reprezentaciju i njene članove posve opravdana metoda borbe, i dojam da policija ne smatra da su oni problem, već da su problem oni protiv kojih se huligani navodno bore. U svakom slučaju, ono što je Orepić izjavio je skandalozno, kao i današnje priopćenje zadarske policije. To je neizravno (a skoro i izravno) podilaženje nasilnicima. Hrvatska, zemlja u kojoj je dozvoljeno baciti kamen u prozor sobe u kojoj spava malo dijete, ako ste ikad igrali za “Mamićevu” reprezentaciju!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.