screenshoot

Olujić: Haški sud dokazao je da je političko sudište, jer Mladiću nisu presudili za Škabrnju

Autor: Iva Međugorac

Mir se na ovim prostorima neće uspostaviti, sve dok se u Srbiji veličaju zločinci poput Mladića.

Ugledni nik Željko Olujić iz svoje je perspektive za naš portal objasnio presudu Ratku Mladiću.

-Prije svega, dobro je da je on osuđen za kaznena djela genocida i ratnih zločina. On je okrivljen i optužen, i osuđen za 11 točaka optužnice, oslobođen je za kazneno djelo genocida za šest sela u istočnoj Hercegovini. Ali za Srebrenicu je osuđen za kazneno djelo genocida, to je u svakom slučaju dobro što je to učinio svjetski sud, da tako kažem jer ne zaboravimo da ga je osudio sud Ujedinjenih nacija. Sud Ujedinjenih nacija je osnovao Haaški sud, i svakako bi to trebalo polučit neke efekte kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Na žalost, kako vidimo to neće polučiti neke efekte jer manje više svi kako u Bosni, tako i u Srbiji govore da je on narodni junak. Govore čak da nikad ne bi mrava zgazio, takav mit stvaraju od njega- kaže naš sugovornik kojega takva stajališta ne čude, s obzirom na to da je nadaleko poznata izjava aktualnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića ‘za jednog Srbina sto muslimana’.

-To je čovjek koji navodno uvodi Srbiju u međunarodnu zajednicu. Malo je cinično da je bilo obrazloženje Haaškog sudišta kada su rekli da izbacuju optužnicu za Škabrnju protiv Mladića, jer da nemaju više dovoljno  vremena. Za Boga miloga, ispitali su 170 svjedoka, mogli su smanjiti njih 20-30 i ispitati svjedoke iz čijih iskaza nedvojbeno proizlazi da je kriv i za Škabrnju. To je vrlo loše odjeknulo među Hrvatima, pogotovo među stanovnicima Škarbnje, a to praktički pokazuje da se ipak tu radi o političkom sudištu, a ne o sudu koji želi uspostaviti pravdu. Ono što valja napomenuti je da 1992.,dok sam ja bio glavni državni odvjetnik optužen je Ratko Mladić za događanje granatiranja Šibenika, Vrlike i Sinja, osuđen je na 20 godina zatvora. To je u to vrijeme bila maksimalna kazna- podsjeća odvjetnik.

Osvrnuo se i na prozivke za hrvatsku stranu koja je zakazala u osudi Mladićevih zločina na hrvatskom tlu. -Koliko ja znam, hrvatska strana je dostavila dokumentaciju u pogledu Škarbnje, i postojala je osnovana sumnja da se podigne optužnica, Optužnica je čak bila podignuta za Škabrnju, da bi kasnije Haško tužiteljstvo koje se očito ravna nekakvim političkim motivima, nije im cilj utvrđenje materijalne štete u postupku, što bi trebalo biti osnovno načelo, to izbacilo. Hrvatska je sa svoje strane udovoljila i dostavila dokaze glede Škabrnje, a tužiteljstvo ju je obuhvatilo, da bi se kasnije od toga odustalo- napominje Olujić. Sada je kaže na redu, ulaganje žalbe na tu presudu od strane Mladićeve obrane, a sve to trebalo bi potrajati prilično dugo. Koncem ove godine, Haško tužište prestaje postojati već će to preuzeti Međunarodno kazneno sudište, a zdravstveno stanje Mladića navodno je dosta naručeno. -Mladić može postaviti zahtjev za privremenim izlaskom na slobodu radi zdravstvenog stanja, ali o tome će odlučivati Međunarodni sud- zaključuje Olujić.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.