Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nisu Oluja, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i Republika Hrvatska ničija prčija!

Autor: Ankica Benček

Bitno je koristiti državni praznik za osobni obračun.

Htjeli ili ne htjeli mi to vidjeti, spoznati, shvatiti, prihvatiti i priznati, unatoč formalnoj integraciji u Europsku Uniju, proklamiranoj relativnoj činjenici, kako smo mi oduvijek pripadali Europi, notorna i nažalost nepobitna činjenica je da smo mi još uvijek mentalno na brdovitom Balkanu, po mnogo čemu.

Svjedoci toga smo svaki dan, u svim područjima rada i djelovanja, naročito u politici, na svim razinama, posebice na onim najvišim, gdje nas pojedini visoki dužnosnici sramote,na razne načine i u raznim prigodama, jer ne mogu razlučiti osobno (privatno) od službenog (poslovnog), pri čemu uzurpiraju svoj trenutni položaj i moć, za osobne male i velike obračune i osvete, uz poznati domaći jal i ljubomoru, prema onima koji su im se ponekad suprostavili, ispriječili na njihovu putu, ili im bili nadređeni, u njihovom usponu prema zamišljenom i zacrtanom vrhu, maštajući i sanjanjući sebe iznad svih, od najranijeg djetinjstva.

Nekima, rijetkima doduše, takav san se i ostvario. Igrom slučaja, danoj situaciji, vremenu, prostoru, međunarodnim planovima, konstelaciji zvijeza i određenih planeta, u što neki od njih strasno vjeruju, na tome zasnivaju svoje djelovanje, u skladu s tim se ponašaju i donose odluke, bilo osobne ili državne.

U ozračju svoje veličine, osjećaju moći, nerealne samoprocjene, objektivnih okolnosti, međunarodnoj krizi, stvaranju novog poretka, mnogim polarizacijama, praznini u centrima, urođenoj asertivnosti, povremenoj agresivnosti, spemnosti na služenje velikima i moćnima, u vlastitoj “kući” se goropadi, radi po osobnoj potrebi, nahođenju, namjeri, vraćanju dugova, zaduživanju, osveti, ponižavanju, pokazivanju mišića, sprovođenju osobnih ideja, nametanju, podmetanju, ulizivanju, obmanjivanju, širenju obzora, micanju granica, gaženju etičkih normi, licemjerju, osobnim užicima, prijestupima, ismijavanju i ruganju svega oko sebe, braka, obitelji, doma, institucija, …ništa više nije nedodirljivo, nedostupno, a kamoli sveto, iako se u to zaklinju.

Sve to nije dovoljno za komletiranje nepotpune, prazne i duhom siromašne osobe, ukoliko se na svakom koraku ne pokazuje moć koja proizlazi iz određene funkcije i položaja. Takva vanjska motivacija najviše govori o osobi koja to radi.

Tu ne pomaže ni obrazovanje, svjetonazor, filozofija, vjera ni društveni status.

Takvim osobama je samo nebo granica. Na tom svom putu gaze sve pred sobom i sve podređuju sebi. U tom i takvom pohodu se sve više opuštaju. Više ne skrivaju potajne planove, fizičke želje, svjetovne potrebe, težnju za rastom materijalnih dobara, bolesno nastojanje da se u svemu budu naj.

Taoci takvog ponašanja nekih istaknutih pojedinaca su građani Lijepe naše. Na naš račun oni “rastu”, razvijaju se, u svim smjerovima, osobno se materijalno bogate, uživaju, uzimaju “sve što im život pruža”,međusobno se obračunavaju, koriste čak i Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja – naš najveći državni praznik za svoje niske pobude i obračune s neistomišljenicima, zanemarujući pri tom da je to dan slavljenja pobjede nad okupatorom, odavanje počasti poginulima, odavanje poštovanja svim braniteljima, najsvjetlija točka naše prošlosti, stabilnost sadašnjosti i vizija građenja bolje budućnosti.

Koga briga za to? Bitno je koristiti državni praznik za osobni obračun.

Gdje mi to živimo? Kuda mi to idemo? Ako je suditi po ovome, onda smo se vratili nekoliko godina, desetljeća i stoljeća unazad, na primitivni i mračni Balkan, u zadimljenu krležijansku krčmu, gdje cijuk cajki, razbijanje čaša i flaša, pijano urlaukanje, zazivanje aveti prošlosti, isticanje spornog i zabranjenog znakovlja, mahanje raznim zastavama, oskvrnavljanje državne zastave, nepoštivanje vlasti, pljuvanje po svetinjama,…prekriva , umanjuje, poništava i uništava sve ono dobro što nam se dogodilo, što imamo i čemu težimo.

Nisu Vojno redarstvena akcija Oluja, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i Republika Hrvatska ničija prčija, koju mogu i smiju koristiti za svoje osobne obračune, stranačku promociju, dobivanje politčkih poena i odrađivanje zadaća za strane interese.

Autor: Ankica Benček
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.