RADNICI IMATE LI VI OBITELJI? Poslodavci ne mare – radnici za 1. svibnja upregnuti kao i svaki dan!!! U Billi od 7 do 20 sati….

Autor: A. Pranjić

Svi šute i trpe i nadaju se kako će sutra biti bolje.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Radnici su se ustali protiv bezdušnog iskorištavanja, ali izgleda kako se povijest uporno ponavlja. U današnje vrijeme radnici se iskorištavaju kao nikada prije, ali svi šute. Davne 1886. godine radnici su ustali i pobunili protiv korporacija kojima je jedino profit u cilju. Ne zanimaju njih ljudski životi i teške sudbine. Svi šute i trpe i nadaju se kako će sutra biti bolje.

Sutrašnji praznik rada, građani koji ne rade, osim što će ga provesti u društvu najdražih i prijatelja, zbog nevjerojatnog konzumerizma, moći će ako žele, provesti u kupnji. Nevjerojatno, zar ne? Kao da u trgovinama rade androidi koji izgledaju poput ljudi, koji nemaju svoje obitelji, prijatelje i život. Njima nije potreban odmor, zato jer je sitnim dušama dosadno kod kuće i moraju šetati trgovačkim centrima kako bi si skratili vrijeme. Nažalost, pomama za profitom se nenormalno povećava, jaz između bogati i siromašnih je sve veći. A srednji sloj? Srednji sloj je postao mit prošlih vremena.

Osim što većina političara prvi svibnja koristi za svoju promociju dok siromašnim građanima ‘šakom i kapom’ dijeli grah i ostale stvari, ti isti licemjeri zagovaraju fleksibilizaciju radnog vremena s kojom radnika guraju u nemilost poslodavaca. A grah? Grah plaćaju ti isti potlačeni radnici…

U Zagrebu će gotovo svi shopping centri raditi prema redovnom radnom vremenu. Pojedini će imati nedjeljno radno vrijeme. S obzirom na zakon o radu i propisane pravilnike o plaćanju rada praznikom treba se postaviti pitanje koliko je radnika u takvim trgovinama adekvantno plaćeno? Žalosno..

Tako će i trgovci u zagrebačkom Avenue Mallu raditi samo sat vremena kraće nego radnim danom. Znate li koje će radno vrijeme na Praznik rada imati Arena centar, City Centri one East i West, Supernova i West Gate? Radit kao i uvijek, niti skraćeno niti išta. Od 9 do 20 sati radno je vrijeme King Crossa, dok će od 10 do 18 sati raditi trgovine u Shopping centru Cvjetni. Centar Point na Vrbanima, Importanne centar i Garden Mall u zagrebačkoj Dubravi jedini neće raditi.

Todorić se izgleda ‘smilovao’ svojim radnicima, te će Konzumi raditi kao nedjeljom. Radno vrijeme trgovine Billa je od 7 do 20 sati. Plodine imaju uobičajeno radno vrijeme, dok recimo Kaufland radi kao nedjeljom. Interspar radi od 8 do 20 sati.

Uživajte za praznik rada dok brojka nezaposlenosti raste, a vi se gušite u kreditima, a poslodavci vam ne isplaćuju plaću. Jer eto, 1. svibnja je praznik nerada i jest ćemo besplatnog graha!




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.