FaH

Kad su Pupovac, Vrdoljak i Beljak stupovi premijerove stabilnosti, pitanje je dana kada će se Hrvatska urušiti!

Autor: Marin Vlahović

Davor Bernardić dobro je znao kako od izglasavanja nepovjerenja Vladi neće biti ništa. Taj jalov pokušaj rušenja Plenkovića s vlasti ipak je imao funkciju u nastavku održavanja „izvanrednog stanja“ u državi, dakle atmosfere beznađa i realne ugroze nacionalnih interesa, o kojoj se nedavno oglasila i sama predsjednica Republike. Za Plenkovića i njegovu Vladu, Kolinda Grabar Kitarović mnogo je opasnija od beskarakterne oporbe koja je odavno izgubila svaki kredibilitet. Doduše, dio oporbe preko sabornice, ali i civilnih udruga poput famoznog Gonga, želi i nju diskreditirati. Nakon što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila kako je Zdravko Mamić za nju organizirao razne večere, ponovno se otvorila mogućnost saborskom povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da vrši pritisak na predsjednicu, i to temeljem njezinog vlastitog javnog priznanja.

Prije svega ove nove okolnosti moram razmotriti s ostalim članovima Povjerenstva. Vidjet ćemo predstavlja li ovo okolnost, dokaz ili tvrdnju u povodu koje bi se stekli uvjeti za eventualnu obnovu postupka”, rekla je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković. U dosadašnjim izjavama predsjednice povjerenstva evidentan je i njezin osobni animozitet prema predsjednici Republike. Postoje svakako ozbiljni i konkretni sukobi interesa članova Vlade, ali i prvaka oporbenih stranaka koji uopće ne zanimaju ovo povjerenstvo, koje je prije svega političko, a ne istražno tijelo koje u idealnoj formi teži postavljanju visokih standarda u Hrvatskoj politici.

Nema sukoba interesa…

Po sudu svih neovisnih stručnjaka i na osnovi javno dostupnih informacija, možemo zaključiti kako prijateljstvo Kolinde Grabar Kitarović i Zdravka Mamića nije nikakav sukob interesa. Predsjednica nema zakonskih ovlasti, ali ni neformalnog utjecaja kojim bi mogla pomoći Mamiću u njegovim problemima s pravosuđem. Ona je u tom smislu nemoćna, pa i nevažna. Koliko su te večere koštale i je li joj Mamić kupovao i skuplje poklone, zapravo su irelevantna pitanja za nacionalnu sigurnost i istražna povjerenstva.

S druge strane Andrej Plenković, Martina Dalić i Zdravko Marić pretvaraju se u nedodirljive političke subjekte, a svaki novi napad oporbu čini sve slabijom, neovisno o tome što ni sama Vlada više ne uživa povjerenje građana. Stabilnost, na koju se premijer poziva, konačno je postala činjenica. Naravno, tu se ne radi o stabilnosti države, nego njega i njegove svite koja ju vodi u propast.

Skupe kozmetičke promjene

Preko noći donesene su skupe kozmetičke promjene kojima je povećan broj korisnika dječjeg doplatka. U isto vrijeme država je paralizirana, projekti stoje, a slučaj Agrokor ugrozio je mirovine, ali i budućnost čitave zemlje. Plekovićevi partneri su Milorad Pupovac, političar koji opstaje na političkoj sceni potencirajući nacionalne i svjetonazorske sukobe, znači raspirujući vatru stalnog verbalnog rata između Hrvata i Srba te Ivan Vrdoljak o čijem je karakteru i sukobima interesa suvišno govoriti. Ovom dvojcu mogao bi se uskoro pridružiti i Krešimir Beljak, svojedobno osuđen zbog provale u veći broj automobila, što je tobože činio iz nekakva mladenačke znatiželje. Ako je HDZ jednako SDP, onda je HSS veoma sličan HNS-u. Beljak je koalicijskom SDP-u i radikalnim skretanjem HSS-a ulijevo praktički upropastio vlastitu stranku. Ona je u političkom smislu postala za njega bezvrijedna i jedini način da je kapitalizira tu propast jest kroz pridruživanje vladajućoj koaliciji.




Najavu te mogućnosti vidjeli smo tijekom glasanja o nepovjerenju Vladi u Saboru kada su zastupnici HSS-a izašli iz dvorane. Političke pokrovitelje iz SDP-a ostavili su same na unaprijed izgubljenom bojište i time poručili kako ozbiljno razmišljaju o pretrčavanju u suprotni tabor. Pupovac, Vrdoljak, a uskoro i Beljak mogli bi biti stupovi dugotrajne Plenkovićeve stabilnosti. A kad su to stupovi državne stabilnosti, onda je samo pitanje vremena kada će se ta država do kraja urušiti.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.