Jurčić o Todoriću: Unaprijed smo optužili čovjeka! Kao da smo željni krvi!

Autor: Iva Međugorac

Hoće li aktualna pravosudna drama koja se odvija oko Ivice Todorića i na koji način utjecati na hrvatsko gospodarstvo za naš je portal prokomentirao ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. On pak kaže da je Agrokor već učinio svoje, a sve ovo što se posljednjih dana događa je odnos države i pravosuđa prema Todoriću i njegova borba da dokaže svoju krivnju ili nevinost.

‘Što se tiče hrvatskog gospodarstva ono je izvan Todorićevih ruku, bez obzira na to kako će ovaj slučaj završiti. Ti sudski sporovi, ako ne bude neke nagodbe trebali bi trajati barem pet, šest godina, a do tada će se zapravo te kompanije svesti na neko svoje pozitivno, ili negativno mjesto. Ili će se održati i promijeniti vlasnika, ili će neke i propasti vjerojatno. Ali Todorićev utjecaj sada je sveden na minimum’, smatra naš sugovornik. Agrokor je, dodaje u jednoj kompaniji sadržavao sve vrste i načine privatizacijske transakcije tijekom 90-tih godina.

‘To će sada biti slika od načina preuzimanja, kreditiranja, financiranja, zapošljavanja i tako dalje onoga što je rađeno 90-tih, i u nešto manjoj mjeri od 90-tih na ovamo. To će biti u jednoj mjeri suočavanje s prošlošću. Postavlja se samo pitanje koliko smo se spremni s time suočiti, jer teško je doći iz današnje točke u onu situaciju iz 90-tih pa je danas razumjeti, a pitanje je i što će država iz toga naučiti u svom postupanju’, napominje Jurčić.

Analitičar se osvrnuo i na postupanje države, te samoga Ramljaka u slučaju Agrokor i napominje kako je tu bilo previše priče, te da se sve odigralo pomalo teatralno.

‘Nisu rekli možda podatke koje je trebalo reći da to bude puno objektivnije, a ono što je primjedba, on je morao kao revizor dati Todoriću mogućnost da sumnjive transakcije (ako se za to optužuje Todorić) njemu osobno daju na uvid kako bi on dao svoje tumačenje. To bi bilo korisno revizoru, Todoriću i hrvatskom državu, jer će inače sve ovo kasnije postati predmet sporova. Inače, u normalnoj državi i razvijenom svijetu kad dođete do ovakvih rezultata izvida pozove se potencijalni krivac i da mu se mjesec dana da da odgovor na tumačenje revizora, i nakon što nije prihvatio da to nije ispravno ponudi se nagodba, ako se ne prihvati nagodba ide se na sud. To se uglavnom radi bez javnosti, a mi smo sada unaprijed osudili čovjeka, ja ne kažem da on nije kriv, ali ne smijemo dopustiti da ulica sudi čovjeka. Sada imamo vrlo neugodnu atmosferu, u kojoj je i sucima puno teže rješavati taj slučaj. Jednostavno, kao da smo željni krvi’, priča Jurčić koji smatra da bi država trebala kontrolirati ovu situaciju, jer hrvatsko društvo važnije je nego Agrokor.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.