Goran Stanzl/PIXSELL/Robert Anic/PIXSELL

Imamo novu Vladu, Pupovac je premijer, a Plenković ministar vanjskih poslova!

Autor: Marin Vlahović

Uskoro je iza nas tjedan s vrlo zanimljivim političkim zbivanjima nakon kojih je konačno postalo jasno tko je tko u Hrvatskoj. Naime, još od trenutka kada je SDSS dizanjem ruku dao podršku Vladi Andreja Plenkovića, Milorad Pupovac preuzeo je ulogu de facto premijera, dok se Plenković sveo na ministra vanjskih poslova. U početku, bilo je tu manjih problema u komunikaciji, ali se srećom sve riješilo i sada je Milorad Pupovac prvi i jedini koji ima prvenstvo odlučivanja o nizu unutarnjih pitanja. Ta se pitanja ne tiču samo uopće srpske nacionalne manjine, nego većinskog naroda, odnosno, Hrvata.

Ako vratimo film unatrag, sjetit ćemo se kako je tadašnji ministar vanjskih poslova Plenković, kao premijer odlučio osnovati povjerenstvo koje bi nakon višemjesečnog ili čak višegodišnjeg vijećanja trebalo dati prijedlog o budućem odnosu države i društva prema simbolima totalitarnih režima iz prošlosti.

Plenki se malo zaigrao 

Plenković nam se s ovom idejom malo zaletio, jer mu Milorad Pupovac nije dao zeleno svjetlo. Morao ga je prvo pristojno pitati. Milorad bi tada odgovorio kako to najviše ovisi o tome što će povjerenstvo na kraju odlučiti. Plenković bi mu na to odgovorio protupitanjem: A kakva treba biti odluka da Vi budete zadovoljni? Doduše, na takvo pitanje vjerojatno ne bi dobio jednostavan odgovor, budući da je Miloradov put prema zadovoljstvo stalan proces, a ne krajnji cilj. Ništa od toga Plenković nije odradio. Upustio se u eksperiment za koji nije ovlašten. Radi toga, Milorad Pupovac morao mu je pokazati gdje mu je mjesto.

Prvo mu je objasnio da nema mjesta spomen-ploči poginulim braniteljima u Jasenovcu, a kada je Plenković ploču premjestio u Novsku, onda mu je skresao da je ploča neprihvatljiva bilo gdje u Hrvatskoj. Možda ne bi bilo loše da je premjeste u Sloveniju. Uostalom, među poginulim HOS-ovcima je i jedan Slovenac. Ali, ni od toga nema ništa, jer su Slovenci na nas vazda nešto ljuti.

Idi u Ameriku, Andrej

S obzirom na to da je u Domovini beskoristan, premijer Pupovac odlučio je ministra vanjskih poslova Plenkovića poslati u Ameriku. Za to vrijeme on se bavi Zakonom o braniteljima. U tom zakonu ima puno formulacija koje mu se ne sviđa. Tamo se netko usudio napisati kako su branitelji branili Hrvatsku od agresije Srbije. Pa kakva sad to srpska agresija? To su bili mobilizirani dobrovoljci, tenkovi i zrakoplovi koji voze bez pilota, posade i goriva. Krenuli su spontano, sami od sebe. Nisu više mogli podnijeti kako srpska nejač mora gledati dok im milu jugoslavensku zastavu mijenjaju za mrsku šahovnicu. Ali, to nije sve.




Premijer Pupovac ima mnogo posla. Neke budale su u udžbenike za školu opet pisali o Domovinskom ratu. To ne može. Povijest Domovinskoga rata nužno je izmijeniti ratom za otadžbinu, ili u najgorem slučaju izrazom „građanski rat.“ Na poglavlje o Jasenovcu, mora se nadovezati i poglavlje o „Oluji“ tako da djeca znaju kako postoji kontinuitet genocida nad Srbima. Djeca moraju rasti s tim grijehom i čitav život se truditi da se od njega očiste, što je nemoguće, ali bar moraju pokušati. Zato ih treba školovati i odgajati tako da mrze Hrvatsku. Na taj način, doći će do toliko željenog usklađivanja suprotnih pogleda na suvremenu povijest ovih prostora. Sve će biti dobro, kada budemo mislili isto što i Srbi o nama. Kad prihvatimo njihovu istinu i odreknemo se svega, pa tako i same hrvatske države. Branitelji se više neće smjeti zvati braniteljima jer ta riječ povlači za sobom zaključak da su nas od nekoga branili.

Težak posao

Nije lako premijeru Pupovcu. Trebat će mu godine rada i tko zna koliko Vlada da posao odradi do kraja. Što se tiče  ministra Plenkovića, on ne ispunjava njegova očekivanja. Ako ovako nastavi, mogao bi dobiti otkaz.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.