Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKA NEMA RAZLOGA NI VREMENA ČEKATI JOŠ ČETIRI GODINE NA VELIKU KOALICIJU!

Autor: Vladimir Gredelj, predsjednik Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirenje

Pozivam sva tijela državne vlasti poglavito predsjednika HDZ-a i predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović, da iskoriste sve moguće vrijeme koje im Ustav dopušta i pričekaju izbor novog rukovodstva SDP-a.

Prije svega u nastavku bavljenja pokušajem gospodina Plenkovića da sa Mostom sastavi stabilnu Vladu želio bih svoje mišljenje zaključiti porukom: „Uzalud Vam trud gospodine Plenkoviću.“ Stabilna Vlada s Mostom ( stranka ultimatuma) je oksimoron, jednako stabilna kao kula od karata. Nastavno, koristim prigodu zahvaliti na komentarima građana, mnoštvu komplimenata, nakon prvog dijela , koji me dodatno motiviraju da dovršim temu. Vjera da je jedino velika koalicija rješenje koje Hrvatsku može izvući iz gliba, u koji je upala odmah po konstituiranju države, potiče od uvjerenja da je više manje svaki problem, a osobito ovaj naš ogromni, najlakše i najbrže riješiti ako se vratite njegovu ishodištu, a to znači raspadu Jugoslavije , preciznije KPJ. Na tim ruševinama iznikla je Hrvatska država , u kojoj je KPH „nastavila“ svoje političko djelovanje kroz dvije svoje frakcije, HDZ (nominalno reformiranih komunista) i SDP (nereformiranih komunista) kao pravni slijednik KPH. Svjesna kako s teretom naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima nije moguće graditi civilizirane liberalne države zasnovane na vladavini prava Parlamentarna skupština Vijeća Europe dana 27.lipnja 1996.godine donijela je Rezoluciju br.1096. o mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava koja je trebala poslužiti kao temelj i pravni okvir procesa tranzicije posttotalitarnim državama u koje je spadala i mlada Hrvatska država.

Tvorci Rezolucije bili su svjesni opasnosti nepostupanja sukladno Rezoluciji , odnosno propasti tranzicijskog procesa upozoravajući u samoj rezoluciji do čega to može dovesti, naglašavajući: U najboljem slučaju ,do nastanka oligarhije umjesto demokracije , korupcije umjesto vladavine prava i organiziranog kriminala umjesto ljudskih prava. U najgorem slučaju rezultat bi mogao biti „baršunasta obnova „totalitarnog režima“ kojeg treba uništiti.“ Jesmo li izbjegli opasnosti na koje smo upozoreni ili nam se baš to dogodilo, prosudite sami. Bilo je to pred dvadeset godina. Hrvatska je potpisala tu Rezoluciju i sukladno Ustavu RH postala obavezna oživotvoriti je. No, ostalo je to mrtvo slovo na papiru, uz po mom mišljenju , podjednaku odgovornost SDP i HDZ-a. Razlozi su kompleksni i mnogobrojni. Pojednostavljeno, i najkraće, kad već do sada nismo, krajnje je vrijeme da to učinimo sada. Provedimo spomenutu Rezoluciju i Rezoluciju o osudi komunističkih zločina odmah, sada, jer kasnimo već dva desetljeća. Za eksperimente poput ovog sa Mostom uistinu nema vremena, jer za četiri godine možda više nećemo imati što spašavati i dograđivati. Država je uništena , a narod osiromašen. Ujediniti je ne može niti Most niti Živi zid. To mogu samo dvije frakcije bivše KPH. Za to je međutim nužno izabrati novo rukovodstvo SDP-a, ne po imenima već po sustavu vrijednosti. U novom predsjedniku Plenković mora dobiti sugovornika, suradnika, partnera u redefiniranju politike kao takve kojoj će u fokusu biti dobrobit hrvatskih građana.

Novi predsjednik SDP-a mora shvatiti da je za transformaciju SDP-a u modernu političku stranku nužno vratiti vjeru da će novi SDP uistinu u fokus vratiti vrijednosti koje su bile razlogom svojevremeno velike popularnosti socijaldemokracije, a koju su političari tipa Milanovića doveli do samog ruba propasti. Krucijalno je da novi predsjednik SDP-a mora imati mudrosti i hrabrosti odazvati se na desetogodišnjicu poziva Parlamentarne skupštine VE da ponovo kao stranka procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost i pri tom se jasno distanciraju od zločina počinjenih od strane totalitarnog komunističkog režima uz njihovu istovremenu osudu bez ikakvih nejasnoća.

Pozivam hrvatske medije da počnu raditi na stvaranju ozračja u kojemu bi bilo moguće do jučer notorno nemoguće. Poglavito apeliram na istinske antifašiste i lijevu inteligenciju da pomognu u toj zadaći koja je pred svima nama, izboru predsjednika SDP-a vizionara i podupru reformu stranke i Republike Hrvatske. Politika „ili mi, ili oni“ je umrla zajedno sa Zoranom Milanovićem. Došlo je vrijeme za politiku „I mi i oni“, a za to treba dvoje. No, ne bilo tko. Ne Most. Ne treba nam politika ultimatuma i politika nepovjerenja jednih u druge. Trebaju nam isključivo, HDZ i SDP, najodgovorniji za stanje u državi i društvu,ali ovaj put kao partneri s osjećajem odgovornosti za aktualni politički trenutak i suosjećanjem za hrvatske građane.

Njihov konsenzus oko temelja „nove“ Hrvatske države ključ je vrata pred kojima stojimo već dva desetljeća!!! Nakon izbora novog vodstva SDP i postupanja sukladno Europskim Rezolucijama o osudi komunističkih zločina, nestala bi posljednja prepreka novom ujedinjenju Hrvatske države i društva i otvorile se mogućnosti najšire rasprave o novom sustavu vrijednosti i vitalnim nacionalnim interesima. Pri tom naravno mislim na raspravu u Vladi i parlamentu potpomognutu najširom mogućom javnom raspravom u kojoj bi sudjelovali svi relevantni čimbenici počevši od tijela državnih vlasti, političkih stranaka, civilnog društva i samih građana.

Pozivam sva tijela državne vlasti poglavito predsjednika HDZ-a i predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović, da iskoriste sve moguće vrijeme koje im Ustav dopušta i pričekaju izbor novog rukovodstva SDP-a. Mjesec dana je puno kraće od četiri godine.

U dobru vjeru gospodina Plenkovića ne sumnjam. Pod velikim je pritiskom brzog sastavljanja Vlade, no podsjećam na onu Radićevu „Ne srljajte kao guske u maglu.“, gospodine Plenkoviću! Predugo je Hrvatska čekala da se pojavite. Šansa je to koju jednostavno ne smijete propustiti! Zbog nas svih. Samo Vi sa nekim jednako tolerantnim na čelu SDP-a možete stvoriti Hrvatsku ugodnu svim njenim građanima. U tom poslu nema mjesta ultimatumima ( MOST-u) jer ključ u mirnom suživotu („ustaša i partizana, četnika,te udbaša“ s ostalima ) i uspješnom prijelaznom procesu leži u izvanredno osjetljivoj ravnoteži pri uspostavljanju pravde bez traženja osvete!!!

Vladimir Gredelj, predsjednik Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirenje

Autor: Vladimir Gredelj, predsjednik Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirenje
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.