Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATI OTKANTALI ‘CAJKE’: Ringšpil u Splitu uzalud se vrtio unatoč blještavilu i razgolićenim tijelima!

Autor: M.Matić

Neki od njih poput Goge Sekulić medijima se hvale svojim koncertima u Lijepoj Našoj, a Telegraf donosi njezinu izjavu: “Posljednjih pet godina živim od Hrvatske. Oni obožavaju srbijanske pjevače, tezge se zakazuju čak i radnim danima. Postoje vrhunski pjevači koji bi željeli da pjevaju tamo, ali ih hrvatski narod ne želi. Neću da pričam o honoraru, ali uredno plaćam porez na sve što zaradim”.

Po prvi puta u Splitu se organizirao veliki festival folk glazbe. Spaladium Arena ugostila je, prema pisanju raznih medija, više tisuća fanova koji su uživali u narodnjačkoj glazbi. No, s druge strane razni dalmatinski mediji poput Slobodne Dalmacije navode kako golema Spaladium Arena nikad nije bila praznija za vrijeme nekog koncerta..

Glazbena manifestacija nazvana Ringišpil najavljivana je kao najatraktivniji glazbeni događaj ovoga ljeta. Nastupalo je  12 turbofolk pjevača s područja bivše Jugoslavije.

Jedini koji su se pobunili protiv ovog ‘derneka’ bili su članovi splitskog HČSP-a. Marijo Popović navodi da govore to i u ime branitelja, čije su ratne rane još svježe. Smatraju da oni pjevači čija je agresorska država poticala mržnju i vršila agresiju, pod kojom su ubijani deseci tisuća Hrvata, – nikako ne mogu biti dobrodošli u Split. I zato zahtijevaju da se događaj zabrani.

Iz samog Grada Splita poručili su kako nemaju ništa s time, jer niti su izvođače pozvali, niti su vlasnici dvorane. “Mi u vezi ovoga nemamo apsolutno nikakvih ovlasti. Politička stranka trebala bi znati što je u ovlastima Grada, što nije”, poručio je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.

Naime, folk  scena u Srbiji izuzetno podržana financijski i medijski i na taj način nalazi svoj put do publike. Svakako valja podsjetiti i na izjave raznih srpskih pjevača koji se hvale se odličnim zaradama u Hrvatskoj, gdje ih, tvrde, obožavaju. Prema pisanju srpskih medija, pjevači se ipak vole pohvaliti.

Jedan od izvođača koji dobro prolazi u Hrvatskoj  je Aca Lukas. Honorar je oko 15.000 eura. Jelena Karleuša teži 10.000 eura, Saša Matić 6.000, Sandra Afrika 5.000, Goga Sekulić 5.000…

Neki od njih poput  Goge Sekulić medijima se hvale svojim koncertima u Lijepoj Našoj, a Telegraf donosi njezinu izjavu: “Posljednjih pet godina živim od Hrvatske. Oni obožavaju srbijanske pjevače, tezge se zakazuju čak i radnim danima. Postoje vrhunski pjevači koji bi željeli da pjevaju tamo, ali ih hrvatski narod ne želi. Neću da pričam o honoraru, ali uredno plaćam porez na sve što zaradim”.




Aca Lukas u svojoj izjavi kaže kako u Hrvatskoj vlada prava pomama za srbijanskim narodnjacima:“Nastupam u cijeloj regiji, pa i u Hrvatskoj. Oni nas baš vole i ne stide se to pokazati, iako vlada predrasuda da ne vole narodnjake”, rekao je Lukas.

Podsjetimo, za vrijeme osvajačkog ratnog pohoda na Hrvatsku i BiH jedan od glavnih promotora turbofolka bio je režim Slobodana Miloševića u Srbiji koji je nastao ranih 1990-ih iz pop-folk stila. Najveća zvijezda turbofolka bila je Svetlana Ražnatović − Ceca, supruga kriminalca i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi. Prijeratni kriminalac Željko Ražnatović Arkan 1980.-ih godina bio angažiran i kao ubojica UDBE.

U bivšoj Jugoslaviji narodnjaci su bili okarakterizirani kao šund i bili su dodatno opterećeni porezom. Tinejdžeri u Hrvatskoj alkohol prvi put okuse, pokazuju to istraživanja, između 14. i 16. godine. Kažu da im uz taj ritam alkohol lakše klizi niz grlo, da jedino on izaziva takav trans zbog kojeg se razbijaju čaše, a tekstovi diraju u dušu.




“Razbijam čaše na ‘I tebe sam sit kafano’. Jako često i kafana je moja sudbina”, kazala je 20-godišnja Tihana Dimić za Provjereno Nove TV.

Cajke su glazba koja nema nikakve veze s tradicijom Hrvata i glazba koja ne daje ništa, a može oduzeti sve.  Trebamo se pitati kakva će biti Hrvatska za deset godina ako danas mladi jedino što znaju od glazbe je to nehrvatsko, balkansko i sirovinsko mrdanje? Pa zar smo tako nisko pali? 

Stoga, ni ne čudi što je Ringšpil doživio ”debakl godine”. Jer ‘cajke’ svakog vikenda trešte iz kafića i klubova, a očito je da dokle god postoje narodnjački klubovi u Hrvatskoj i mladi rado odlaze tamo postoji i interes publike za time….

Autor:M.Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.