Hajka na Trumpa: vraća li se makartizam u Ameriku?

Autor:

Odnos medija - čak i Hrvatskih - spram Donalda Trumpa prelazi granice svega što smo ikad vidjeli u SAD, a metodama sve više podsjeća na vremena nacizma. "Dobra propaganda je ona koja vodi ka uspjehu, a loša je ona koja ne može ispuniti očekivani učinak. Zadatak propagande nije da bude inteligentna, već da bude uspješna", rekao je svojevremeno Joseph Goebbels.

Nešto ne štima s američkom demokracijom. SAD kakav je danas zapravo nema veze s onim što je bio tijekom većeg dijela prošlog stoljeća, nema veze čak ni s izvornim američkim vrijednostima, gdje je na prvom mjestu ipak uvijek bila demokracija, makar i falična. Slobodni tisak, kao produkt slobode govora, reklo bi se, više ne postoji: unatoč tome što oko pola Amerikanaca podržava Trumpa, ne podržava ga niti jedan spomena vrijedan medij u SAD. Naprotiv, od CNN-a, Huffington Posta, do New York Timesa, sve velike TV mreže, pa čak i društvene mreže poput Googlea i facebooka, odnosno njihovi vlasnici, favoriziraju otvoreno Hillary Clinton.

Ako je Trump, “desničar”, zastupnik interesa “kapitalista”, kako to da niti jedan krupni kapitalist u SAD ne podržava njega, već su se svi svrstali iza Hillary Clinton, i financiraju njezinu kampanju? Ako su mediji neovisni, zar ne bi bilo logično očekivati da će odnos medija prema dvoje kandidata bar približno slijediti puls javnosti? Ako se iza Hillary Clinton vuku bezbrojne korupcijske afere, a iza Trumpa se vuku tek zdravoseljačke izjave, ne bi li ona trebala biti na udaru? Još gore od toga: u posljednjoj debati na TV, ona je uglavnom napadala Rusiju i krivila je za sve. Svi koji ne žele krenuti u sveti rat s Rusijom su, zapravo, izdajice, ako malo bolje pogledate subkontekst pisanja američkih (i hrvatskih režimskih) medija. Usput, rat protiv Asada u Siriji je također sveta stvar, a svi koji su protiv toga su “ekstremisti”, izdajice, Putinovi sluge, i tako dalje. Glas za Trumpa, po američkim medijima, je glas za Putina, a Putin je prikazan uvijek isključivo po sistemu “reductio ad Hitlerum”, što je stara propagandna metoda ljevice i “liberala”.

Dakle, imamo “liberale” koji se otvoreno zalažu za pomaganje umjerenim teroristima u Siriji u rušenju demokratski izabrane vlasti, jer ona nije pod kontrolom SAD. Imamo situaciju u Turskoj gdje je s američkog tla pokušan državni udar protiv legalno izabranog vodstva. Imamo Ukrajinu, gdje je doduše Putin ispao glavni negativac prekršivši međunarodni ugovor kojim je jamčio Ukrajini teritorijalnu cjelovitost u zamjenu za odricanje od atomskog oružja, ali je nemoguće ne vidjeti da i tu SAD i EU imaju prste u poticanju revolucije i puča koji su doveli do razvoja događaja. Mediji kukaju nad jadnom djecom u Siriji koju zli Putin granatira napalm bombama, što je čista izmišljotina, ali sve vijesti iz Sirije u SAD dolaze preko “sirijskog opservatorija za ljudska prava” koji se u biti sastoji od jednog čovjeka na platnom spisku britanske tajne službe koji već dvadeset godina nije bio u Siriji, dakle se u biti obične propagandne izmišljotine plasiraju kao istine, a i hrvatski mediji ih uredno prepisuju.  Da ne bude zabune, “opserovatorij” je britanska organizacija sa sjedištem u Coventryju i nitko od urednika nema nikakve veze sa Sirijom, nikakve kontakte tamo, i ogledni je primjer neprofesionalnosti, nevjerodostojnosti, te osobito selektivnog izvještavanja samo o navodnim vladinim zločinima i potpunog ignoriranja zločina američkih saveznika iz FSA i ISIL-a, koji je zapadu tek deklarativni neprijatelj! Bolnica al-Kindi se uredno pojavljuje svakih par dana u medijima uz kuknjavu kako su “Rusi srušili posljednju bolnicu u Alepu” (i još  42 druge, po čemu ispada da istočni Alepo ima jedno tri puta više bolnica od Ženeve) iako je ona ruševina već 3 godine, otkad se “saveznička” Al Nusra kamion – bombom zabila u nju. Potom su još postrijeljali preživjele i to uredno snimili i postavili na internet.

Uz sve napore medija da bilo što napakiraju Trumpu, nekakav sukob interesa oko Exxona ili tako nešto, najviše što su mu našli je da je iskoristio zakonske mogućnosti poreskih olakšica. Što je nešto što obilno koriste svi koji imaju bilo kakav novac, pa i klan Clinton. Mediji su to proglasili “zakonitim, ali ne i moralnim”, što je malo veća idiotarija, jer nitko normalan ne plaća ni dolar više poreza nego što po zakonu mora (porezna evazija nije niti nezakonita niti nemoralna, za razliku od porezne utaje). A da, tu je i skandaliziranje nad njegovom izjavom od prije 11 godina da je pokušao strpati u krevet neku ženu koja mu nije dala, jer je udana. Strašno! Ima li muškarca na planeti koji nikad nije navalio kao mutav na ženu koja mu je seksi?

Imamo liberale koji zapravo stvaraju atmsferu javnog linča, atmosferu koju smo uostalom nedavno gledali i u Hrvatskoj, a ne treba puno sumnjati da je kampanja difamacije kako bi se postavila njima sklonija i poslušnija vlast bila dirigirana iz Buzina. Imamo nešto što se ni po čemu ne razlikuje od ere Makartizma. Stariji znaju da je to izraz koji u najširem smislu označava neopravdano optuživanje i difamaciju pojedinca, organizacije ili društvene grupe za “ekstremizam” i “izdaju”. U užem smislu se pod time podrazumijevala antikomunistička kampanja koja se u 1940-ih i 1950-ih vodila protiv Hollywoodskih zvijezda, javnih osoba, i svih drugih, te podizanja “moralne panike”, koja je sastavni dio uvođenja svakog totalitarizma. Makartizam je zapravo bio bjesomučnoa propagandna kampanja protiv “crvenih subverzivaca”, te je doveo do čistki kako u tijelima državne uprave, tako i u privatnim kompanijama. Istina, nitko nije završio u Gulagu, ali metoda je u osnovi bila ista, staljinistička. Radilo se o lovu na vještice, a o istom tom se radi i sad.

Atmosfera straha i javnog linča, dakle, nije nešto na što patent imaju “desničari”, kao što je česta predrasuda, naprotiv, češće su se takvim kampanjama služile razne lijeve organizacije, od komunista na dalje, a današnja ljevica zapravo preslikava metode iz najcrnjih dana moderne američke demokracije, hladnog rata. Žrtva paranoje je Trump, naravno ne zbog toga što je “Putinov čovjek”, već zbog toga što je heretik i buntovnik, možda i naivac, koji više nastupa kao glas naroda nego kao glas elita i onih koji slijede elite u nadi da će tako ispasti podobniji, bolji, obrazovaniji, društveno prihvatljiviji, bolje socijalizirani. Ukratko, koji ne slijede slijepo sve glupe liberalne dogme. Istovremeno, dokumenti koji su nedavno procurili pokazuju da je upravo Hillary Clinton imala bitnu ulogu u poticanju “arapskog proljeća”. Rezultat? Assange, od kojeg su dokumenti procurili, prije samo nekoliko godina miljenik liberalne Amerike, je danas neprijatelj broj jedan iste! Assange je pustio u javnost neke vrlo kompromitirajuće dokumente za Hillary, koje naravno nitko od mainstream medija nije objavio, no zato se on našao pod baražnom vatrom. Nedavno je u novinama u Hrvatskoj osvanuo naslov “FBI U TAJNOSTI UHITIO SNOWDENOVOG KOLEGU – Iz NSA ukrao kodove za hakiranje računalnih sustava Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje”, iako dotični sa Snowdenom nikakve veze nema! Usto, nisu ni kolege jer je Snowden radio za CIA-u, a uhićeni za NSA. Snowden je poprilično diskreditirao Hillary. Odjednom isti više nije perjanica liberalizma, zviždač, već opasni element, jer otkriva smeće o svima i svakome posve neselektivno.

Preslik kampanje javnog linča imamo i u hrvatskim medijima, što sam pokazuje u kojoj su mjeri pod utjecajem SAD. Uostalom, javni linč se u Hrvatskoj pokreće i protiv svih koji se protive bilo čemu što ide protiv američkog kulturnog hegemonizma, pa sve više ličimo na okupiranu zemlju koja uredno slijedi gazde, tješeći se da su nam “saveznici”. Ratnohuškački feljtoni se redaju jedan za drugim – samo nekoliko ilustracija, za primjer: “Obama ostavio Alep na milost i nemilost Putinu i Asadu” (kao da je to grad u SAD a ne u Siriji, kao da Asad nije legalni predsjednik!), “POTRESAN IZVJEŠTAJ O GRADU KOJI ZVJERSKI UBIJAJU – Putin i Asad čvrsto odlučili osvojiti Alep pa na djecu bacaju bombe napalma” (osim što je naslov pisao netko polupismen, valja primijetiti da je vijest odmah demantirao novinar Robert Valdec koji se nalazio u Alepu i potkrijepio to fotografijama, da ne računamo da Asad ima puno pravo uspostaviti kontrolu nad gradom koji su pred nekoliko godina osvojili od SAD financirani teroristi iz Al Quaide i razrušili ga), i tako dalje. Slilna propaganda se vodi u hrvatskim medijima i protiv Orbana, čime se provodi ne samo sustavno zaglupljivanje, nego i fašizacija javnosti: stvaraju se neprijatelji ni iz čega, javnost se priprema za buduće eventualne osvajačke ratove protiv “nedemokratskih” Rusa, Poljaka, Mađara. Svi američki neprijatelji se sustavno sotoniziraju kao neprijatelji demokracije same, iako već odavno SAD ne zastupa demokraciju, već uredno ruši demokratski izabrane vlade kako bi postavila sebi sklone, makar i terorističke režime.

Sve u svemu, demokracija u SAD je dosegla svoju najnižu točku nakon Drugog svjetskog rata – a možda i u povijesti. U bipolarnom svijetu, SAD su zastupale principe slobode i demokracije naspram diktature u SSSR-u. Danas, demokracija djeluje puno dinamičnija u zemljama bivšeg komunizma nego u SAD, gdje se preko parareligijskih grupa promiče posve određen svjetonazor i politika kao “jedina ispravna”, neovisno o demokratski izraženoj volji birača. Napori da se Trumpa spriječi da postane predsjednik SAD zapravo jasnije nego išta drugo govore o tome koliko je demokracija u SAD degradirana: nije Trump taj koji se zalaže za slanje trupa u Siriju i zemlje bliskog istoka, nije on taj koji želi sukob s Putinom, naprotiv. On želi da SAD gleda svoja posla i prestane izigravati svjetskog policajca, po čemu je to onda on “fašist”, a oni koji sotoniziraju ljude, proizvode neprijatelje, huškaju javnost na ratne pohode, “demokrati” i “jamci mira i prosperiteta”?

A u Hrvatskoj, mediji navijaju za tu i takvu ratnohuškačku politiku. No, ako Hillary dobije izbore, tko će stradati od eskalacije sukoba na relaciji Rusija – SAD? Mi smo na prvoj crti. Čak i ako sukob nikad ne dobije vojnu dimenziju, od eksalacije do koje će pobjedom Hillary sigurno doći Hrvatska može imati samo ogromne štete i nikakve koristi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.