Goran Stanzl/PIXSELL

Evo što pišu o Luki Modriću na prozorima Osnovne škole!

Autor: Marin Vlahović

Za šest dana, u subotu 16. lipnja, Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će prvu utakmicu Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Nigerije. Na teren će istrčati i kapetan Luka Modrić koji u zadnje vrijeme djeluje dezorijentirano, što je očito posljedica suđenja i nepravomoćne sudske presude protiv Zdravka Mamića i njegovih suradnika.

Mamić, Šuker i Modrić nisu isti

Modrić je na društvenim mrežama postao predmet sveopće sprdnje, a i mediji ga ne štede. Neki kolege idu toliko daleko da ga predstavljaju kao antipoda Andreju Kramariću, čiji su roditelji svojedobno odbili usluge Zdravka Mamića. Isti tvrde da je zato Kramarićev uspon bio teži, ali i ispravniji od puta Luke Modrića. U isti kontekst stavljaju se tri osobe različitih biografija i karaktera – Zdravko Mamić, Davor Šuker i Luka Modrić. Doduše, Mamić i Šuker možda spadaju u isti milje ili barem interesnu skupinu, no Modrić ne može nositi njihov teret. On nikada nije bio ravnopravan partner Zdravku Mamiću i vjerojatno osjeća obvezu vjernosti.

Tu se radi i o sukobu prava i pravde, nekakve moralne obveze prema čovjeku koji mu je u najvažnijem trenutku karijere otvorio vrata prema svjetskoj nogometnoj pozornici. Lako je sa strane pričati o građanskoj dužnosti kad mi nismo ti koji je moramo ispuniti. Atmosfera uoči Svjetskog prvenstva je poražavajuća. Umjesto prve pobjede, čeka se prvi kiks, poraz, nakon kojeg slijedi salva uvreda prema nogometnoj reprezentaciji na čelu s izbornikom Dalićem i kapetanom Modrićem. Čini se kako su njih dvojica unaprijed određeni za glavne krivce mogućeg debakla. Ova negativistička kampanja počela je prije nekoliko godina, a njen glavni cilj je u potpunosti ispunjen. Hrvatske nogometaše se poistovjetilo s nogometnim funkcionerima, menadžerima i nogometnom mafijom. Krajnjom banalizacijom izjednačilo se sportaše sa sportskom organizacijom i zajednicom u kojoj je jedini posao nogometaša da igraju taj prokleti nogomet. Ali stvari su uistinu otišle predaleko, o čemu svjedoči i naša reportaža iz Velike Gorice. Na prozorima Osnovne škole Eugen Kumičić osvanuo je grafit sljedećeg sadržaja: „LUKA MODRIĆ GOVNO MALENO“.

Tko djeci krade heroje djetinstva?

Po obliku tiskanih slova, kao i gramatičkim te stilskim pogreškama, možemo zaključiti da je autor ovog grafita maloljetna osoba, sadašnji ili bivši učenik škole, u čijoj se blizini inače ne okupljaju nogometni navijači, a i na glasu je kao najbolja škola u Velikoj Gorici. Desetak metara ulijevo ranije je netko ispisao „Zdravko kurvin sin“ i sada ta dva grafita odnosno dvije poruke stoje jedna kraj druge tako da ih svako dijete koje ide u školu može pročitati. Mi odrasli nakon brojnih životnih iskustava i razočaranja drugačije gledamo na svijet koji na okružuje od osnovnoškolske djece. Naši su svjetovi uvijek bili odvojeni, a djeci se nikada nije oduzimalo pravo da budu djeca i pozitivno gledaju nacionalne i sportske heroje sanjajući kako jednog dana i oni biti baš poput njih.




 

 




Nije najvažnije tko je napisao uvredljivi grafit. Netko je tim klincima utuvio u glavu ideju da je Luka Modrić, najbolji igrač kojeg je Hrvatska ikada imala, negativac kojeg treba hračkati na svakom koraku. Normalno, klinci preuzimaju ponašanje koje se prešutno propagira kao progresivno. Pojedini analitičari huliganima odobravaju nasilje i vrijeđanje zato što se s druge strane nalaze Zdravko Mamić i Davor Šuker. Sada je tu i Luka Modrić prema kojem isto tako ne treba pokazivati nikakvu milost. Normalno, sve se to potencira iz krugova koji nemaju puno veze s nogometom. Treba narod ubiti u pojam radi širenja apatije i beznađa. Naime, ako se djecu uvjeri da je Luka Modrić maleno govno i da su svi njihovi ideali i heroji obični lažovi, tada će i ti klinci brže odrasti i ekspresnije napustiti našu zemlju.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.