Dusko Marusic/PIXSELL

‘DRSKA PLAVUŠA’ ŠOKIRA SVOJE BIRAČE: ‘Nećemo blokirati Srbiju, podržavam Jokića…’

Autor: T. Budak

I dok se među Kolindinim dojučerašnjim štovateljima u početku vodila rasprava o razlozima njenih istupa i odluka, sada više nikome nije važno jesu li u pitanju njeni osobni stavovi ili samo "pleše kako drugi sviraju". Kolindu Grabar Kitarović jednostavno su – prekrižili.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović idealan je prikaz kako se u vrlo kratkom roku božanstvo pretvori u običnog čovjeka, i to onog nevoljenog.

Domoljubna retorika iz vremena predizborne kampanje u očima njezinih birača počela se razvodnjavati onog trenutka kada je osudila fašizam nazvavši ga najvećim povijesnim zlom, a usput je žestoko iskritizirala i ustaštvo.

Svoj “uvredljivi” niz nastavila je nedolaskom na obljetnicu pogibije 12-torice hrvatskih redarstvenika u Borovo Selo, što joj je osobito zamjereno od strane najvećeg dijela njezina biračkog tijela – hrvatskih branitelja. Što se njih tiče, bio je to Kolindin početak kraja, no predsjednica ni tu nije stala…

“Želim naglasiti da Hrvatska ne blokira niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje EU. Štoviše, u našem je interesu da Srbija što prije uđe u članstvo”, rekla je Grabar Kitarović te dodala kako će sa srpskim predsjednikom Tomom Nikolićem sjesti za stol i riješiti neka prijeporna pitanja.

Činjenica je da većina Kolindinih birača nikada i ni pod kojim uvjetom ne bi Srbiji dozvolila ulazak u EU prije nego se riješe “zaostaci” iz Domovinskoga rata u smislu isplate ratne odštete i pomaganja u potrazi za ostacima nestalih Hrvata. Predsjednica je olako prešla preko toga, iako je u početku sasvim drugačije zborila i prilikom obilaska braniteljskog prosvjednog šatora obećavala sve i svašta. Tada nije bilo ni govora o “sjedanju za stol” s Nikolićem koji i danas ponosno podsjeća na svoj ratni put 90-ih u Slavoniji, a posebno u selu Antin gdje su počinjeni brojni zločini nad civilima.

U istom danu kada je Srbima pružila ruku pomirenja, Kolinda je domoljubima priuštila još jedan šok. Punu podršku dala je kurikularnoj reformi i dr. Borisu Jokiću kojeg doslovno moli da nastavi sa svojim poslom:

– Kurikularnu reformu potrebno je nastaviti pripremati i provesti. To je utoliko važnije što je Stručna skupina za njezinu pripremu na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem do sada učinila velik posao. U tome smislu treba izraziti zahvalnost dr. Jokiću i njegovu timu na dosadašnjem doprinosu. Demokratski izražena potpora njihovu radu utoliko je dobrodošla i ja joj se pridružujem, no unaprijed, kao što su i oni učinili, otklanjajući bilo kakve politikantske manipulacije – kazala je u otvorenom pismu.




I dok se među Kolindinim dojučerašnjim štovateljima u početku vodila rasprava o razlozima njenih istupa i odluka, sada više nikome nije važno jesu li u pitanju njeni osobni stavovi ili samo “pleše kako drugi sviraju”. Kolindu Grabar Kitarović jednostavno su – prekrižili.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.