EPA

Dok se Bošnjaci i Srbi svađaju oko Kosova, Hrvati bi se napokon trebali pozabaviti Hrvatskom!

Autor: Marin Vlahović

Kosovo je do danas priznalo 107 država i četiri međunarodno pravna subjektiviteta i entiteta poput Suverenog malteškog vojnog reda i Republike Kine, odnosno Tajvana. Također imamo i skupinu država koje nisu službeno priznale Kosovo kao državu, ali zato priznaju kosovske putovnice. Među tim državama je i Ruska federacija koja kosovske putovnice prihvaća od kolovoza 2015. godine.

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je priznanje Kosova. Učinio je to u razgovoru za Deutsche Welle.

“Što se mene tiče, dosad bi Kosovo trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović.“

Na dodatno potpitanje novinara znači li njegova izjava da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo, Izetbegović je kratko odgovorio sa „da“. Njegov istup automatski je izazvao niz reakcija političara iz Srbije, ali i Republike Srpske. Milorad Dodik osporava Izetbegoviću uopće pravo da najavljuje odluke u ime države Bosne i Hercegovine, a ministar unutarnjih poslova Srbije Stefanović radi situacije poziva na alarmantno stanje u regiji. Problem se javnosti predstavlja kao prije svega sigurnosno, a ne političko pitanje, s tim da argumenti za takav stav nisu bez doticaja sa stvarnim stanjem.

Naime, na Kosovo i u Bosnu i Hercegovinu vratio se veliki broj pripadnika postrojbi praktički uništene Islamske države. Po svim civilizacijskim i sigurnosnim kriterijima, ti ljudi predstavljaju veliku opasnost za cijeli prostor jugoistočne i srednje Europe, a pogotovo za zemlje u koje su se vratili, dakle Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Doduše, Bosna i Hercegovina još od ožujka 2012. godine priznaje kosovske putovnice kao validni putni dokument, ali međunarodno priznanje moglo bi intenzivirati suradnju između ovih dviju država što će djelomično olakšati i cirkulaciju potencijalnih terorista. Naravno, Kosovo te Bosna i Hercegovina se deklarativno i dijelom strateški zalažu za borbu protiv ekstremista, samo što u BiH to uglavnom čine kroz negaciju problema. Kad god ih netko prozove radi neodlučnosti u borbi s terorizmom, oni uzvraćaju minoriziranjem terorističke prijetnje i verbalnim napadima na susjedne države.

Zanimljiv plan

Po Ustavu, Kosovo je sekularna država u kojoj je 90 % građana muslimanske vjere. Muslimanska vjera, kakva se prakticirala u Bosni i Hercegovini, pa i na samom Kosovu, započela je transformaciju u radikalnije oblike kroz utjecaj i financiranje tobože humanitarnih organizacija. Te organizacije su na Kosovo i BiH stigle pod protektoratom međunarodnih institucija i same Amerike. O kakvom se tu planu radi, procijenite sami. Ono što je sigurno jest to da je Lavrdim Muhaxheri, glavni organizator i zapovjednik naoružavanja i odlaska Albanaca u rat za Islamsku državu, prethodno bio i zaposlen kao prevoditelj u američkim vojnim bazama na Kosovu. Prošao je sve sigurnosne provjere pa se neki pitaju – što mu se dogodilo?




Vjerojatno priznanje Kosova od strane Bosne i Hercegovine odgovor je na približavanje Turske i Srbije. Bošnjacima povijesna obnova tursko-srpske suradnje nikako ne odgovara i stoga im je u interesu svojevrsna destabilizacija situacije. Politički, čin priznanja je ispravan, ali pitanje je kakvi se motivi kriju iza ove potrebe za naknadnom pravičnosti.

Lukava Srbija

Srbija godinama ima najlukaviju vanjsku politiku, i vjerujem kako će i ovoga puta preokrenuti stvari u svoju korist. S druge strane, pogoršanje odnosa između Srbije i BiH zbog najavljenog priznanja Kosova otvara prostor i Hrvatskoj da malo predahne te možda makar otupi verbalnu agresiju Srbije koja se provodi i preko takozvanih antifa te predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Stvara se šansa za bavljenje unutarnjim problemima koje pod hitno moramo riješiti. Dok se Bošnjaci i Srbi svađaju, mi se napokon možemo baviti sami sobom. Došlo je vrijeme da se suočimo sa stvarnošću. Pitanje je samo, imamo li za to snage?




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.