NOVA TV

ŽRTVA SILOVANJA SVEĆENIKA: ‘Osjećam se užasno! Na sudu kazao je da su svi u nadbiskupiji znali, ali su dobili naredbu da šute’

Autor: dnevno.hr

Na sudu je tadašnji biskup  tvrdio da se ničega ne sjeća, no, žrtva zlostavljanja, sada 31-godišnjak, kaže kako je jedan od svećenika progovorio i svjedočio da su za taj zločin u nadbiskupiji svi znali, ali su od bivšeg nadbiskupa Marina Srakića dobili naredbu da o tome šute

Nakon što je svećenik iz Slavonije i Baranje nepravomoćno osuđen zbog seksualnog odnosa 2002. godine s maloljetnikom, i to na 730 sati društveno korisnog rada, reporteri emisije Provjereno istražili su je li za slučaj znao tko osim žrtve i počinitelja.

Na sudu je tadašnji biskup  tvrdio da se ničega ne sjeća, no, žrtva zlostavljanja, sada 31-godišnjak, kaže kako je jedan od svećenika progovorio i svjedočio da su za taj zločin u nadbiskupiji svi znali, ali su od bivšeg nadbiskupa Marina Srakića dobili naredbu da o tome šute.

Tog svećenika je pronašla ekipa Provjerenog   i razgovarala s njim o spornom slučaju.

– Ja ne mogu o tome pričati jer sam vezan o tome za sud. Zovite biskupiju pa pitajte, ja sam kao građanin i čovjek obavio što sam morao – rekao je.

Kada ga je reporter Provjerenog pitao: ‘A kao svećenik?’, odgovorio je: ‘A nećemo sada te jeftine stvari… Pitajte tko je nadležan. Ja sam u sve to skupa sasvim slučajno upetljan. Ja sam to sve na sudu nakon svjedočenja stavio ad acta, nemam potrebe više o tome.’

Silovani mladić, koji je nakon stoga pokušao počiniti samoubojstvo, kazao je kako se osjeća užasno i kako je totalno razočaran cijelim sustavom.

– Kazna je preblaga, cijeli sustav i DORH smatraju da je preblaga i žalit će se na presudu – komentirao je dodajući kako mu se od prvostupanjske presude do danas nitko iz nadbiskupije nije ni obratio.




– Ne znam zašto sada, kada je presuda donesena, se ne mogu javno ispričati i reći – da, znali smo, žao nam je i pogriješili smo – ističe mladić koji otkako se to dogodilo živi uz pomoć šake tableta svakog dana, piše Dnevnik.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.