Dusko Marusic/PIXSELL

Zoki vrati se, Kolinda tvoja ne može bez tebe!

Autor: I. Babić

Predsjednica Grabar Kitarović je najviše profitirala na bahatom ponašanju Zorana Milanovića pa neki analitičari smatraju da je ona živjela od Milanovića i bila brana njegovih huliganskih postupaka. Danas ona nema koga braniti od Plenkovića, koji ju je u kratkom periodu uvjerljivo prešišao po popularnosti.Stoga bi neke najave da će se Milanović kandidirati za predsjednika države 2019. trebale ohrabriti predsjednicu Kolindu. Jer bez Milanovića ili nekoga njemu sličnog, a takav će se teško roditi, Kolinda Grabar Kitarović ima puno manje izgleda osvojiti i drugi predsjednički mandat.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, nakon najnovijeg istraživanja Crodemoskopa, ima puno razloga za zabrinutost. Naime, prvi put otkako je izabrana za predsjednicu države ona nije najpopularnija političarka Hrvatske. Što je još znakovitije, ona nije niti druga na listi. Prvi je, nova i neupitna zvijezda na hrvatskoj političkoj sceni, Andrej Plenković predsjednik HDZ-a i budući premijer, s 21,9 posto,dok drugo mjesto ne pripada nikome ili preciznije rečeno pripada apstraktnoj kategoriji koja se nije izjasnila niti za jednog političara, da bi tek na treće mjesto došla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s dosta poražavajućih i pomalo alarmantnih 14,3 posto podrške. Kolindina zabrinutost trebala bi biti tim i veća ako se zna da od 2000. godine do danas na top listi najpopularnijih političara prvo mjesto bi redovito zauzimao predsjednik RH. Tako je Stjepan Mesić deset godina bio prvi u gotovo svim anketama, osim na kraju mandata, kada ga je, nakon obračuna s Ivom Sanaderom, nakratko pretekla Jadranka Kosor.

Josipović je bio dvostruko popularniji od Kolinde

No, Mesić je i tada bio na drugoj poziciji s 19,7 posto, a ne tako niskih 14,3 posto koliku danas ima podršku aktualna predsjednica. A Kolindin prethodnik na mjestu predsjednika države Ivo Josipović tijekom svog petogodišnjeg mandata redovito je bio najpopularniji političar u zemlji. No, na trećoj poziciji, i s 14 posto podrške, nijedan hrvatski predsjednik nikada nije bio. Inače valja podsjetiti da predsjednica Kolinda Grabar Kitaroviću posljednje vrijeme svaki mjesec gubi po nekoliko postotnih poena. Primjerice, u lipnju je bila na 19,6, a u srpnju na 17,1, u kolovozu 16,2. Zbog parlamentarnih izbora, istraživanja Crodemoskopa u rujnu nije bilo, a prema posljednjim podacima u listopadu je, dakle, pala na 14,3 posto. Njezina popularnost u usporedbi s popularnošću bivšeg predsjednika Ive Josipovića uvijek je bila znatno manja. Primjerice, prvu godišnjicu mandata predsjednica je dočekala kao najpopularnija političarka, s potporom od 22,6 posto, dok je bivši predsjednik Josipović na svoju je prvu godišnjicu imao dvostruko više, 45,3 posto. Uzroka za takav pad popularnosti predsjednice RH ima više. I dok neki analitičari smatraju da je ona izgubila na političkoj težini onoga trenutka kada je Milanović izgubio izbore i otišao s političke scene drugi smatraju da osim toga, Kolindino često teatralno pojavljivanje u javnosti i patetično poziranje pred

TV kamerama osiromašenim građanima se popelo na vrh glave.

Živjela na račun Milanovićeve bahatosti

Ipak predsjednica Grabar Kitarović je najviše profitirala na bahatom ponašanju Zorana Milanovića pa neki analitičari smatraju da je ‘ona živjela od Milanovića i bila brana njegovih huliganskih postupaka. Danas ona nema koga braniti primjerice od Plenkovića, koji ju je u kratkom periodu uvjerljivo prešišao po popularnosti.Stoga i nije čudno što su neke interesne grupacije, među koje se mogu ubrojiti i neki Kolindini savjetnici, tu se prije svega misli na poznatog očenašeka Matu Granića koji su u potajice priželjkivali kompliciranje pregovora Mosta i HDZ-a u sastavljanju nove vlade. Sada kada je dogovor postignut predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće moći prijetiti sazivanjem sjednice Vlade i prijetiti da će lupiti šakom o stol ukoliko Vlada ne bude funkcionirala, kao što je to činila Zoranu Milanoviću. Predsjednica se sada može posvetiti više svome doktoratu i očuvanju svoje besprijekorne linije, a u potaji žalovati za političkim štemerom Zoranom Milanovićem. Stoga bi najave u nekim medijima da će se Milanović kandidirati za predsjednika države 2019. godine trebale ohrabriti predsjednicu Kolindu. Jer bez Milanovića ili nekoga njemu sličnog, a takav će se teško roditi, Kolinda Grabar Kitarović ima puno manje izgleda osvojiti i drugi predsjednički mandat.




Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.