Sanjin Strukic/PIXSELL

Znao je premijer što radi! Sve je mjesecima unaprijed isplanirao! Evo što će se sada dogoditi

Autor: I. Delić/I.G.

Plenković je štreber, ne bi on krenuo u ovakvu akciju bez dobro razrađenog plana i programa. Pozadina je osigurana.

Nakon što je premijer Andrej Plenković razriješio s dužnosti tri Mostova ministra, i na konferenciji neizravno potvrdio raspad koalicije s Mostom, javnost se pita je li premijer lud ili zbilja zna što radi.

Kamen spoticanja nedvojbeno jest ministar Zdravko Marić kroz čiju zaštitu Plenković Mostovcima među ostalim daje do znanja da s njim neće moći igrati ucjenjivačku igru kakvu su igrali s njegovim prethodnikom Karamarkom.

>>>Predivna romanca Pusićke i Plenkovićke

No, nije šef hadezea naivac niti bi se u ovu bitku upustio da karte nije ranije posložio. Parlamentarni prijevremeni izbori, naglasio je Plenković ne dolaze u obzir, iako je i ako dođe do njih (a siguran je da neće) na njih spreman, stoga – slijedi nam preslagivanje većine u Saboru.

Teren za ovaj plan pripreman je mjesecima ranije. Nije tajna da je šef HDZ-a prije ulaska u tu stranku usko surađivao s počasnom predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić s kojom se u veljači sastao u tajnosti. Već tada počelo se spekulirati o izbacivanju Mosta iz Vlade u koju bi ušao Vrdoljakov HNS. Šef HNS-a odbacio je tu mogućnost odmah danas nakon vijesti o razriješenju Mostovih ministara, ali je ustvrdio kako bi bio spreman sudjelovati u razgovorima oko moguće vlade nacionalnog jedinstva.

Time nam potvrđuje da ova priča  nije nemoguća jer HNS i SDP u sve su nestabilnijim odnosima, a paralelno s time Bernardić partiju vodi u propast te sve veći dio lijevo orijentirane javnosti kao svojeg lidera razaznaje Vrdoljaka koji je ionako kroz karijeru dokazao i pokazao da mu se za poziciju nije teško transformirati. U jeku velike krize s Agrokorom Vrdoljak je Plenkoviću umjesto napada ponudio suradnju, što je razbjesnilo sdpovce koji su osnivali vlastite krizne stožere očekujući da će im se Vrdoljak kao partner prikopčati. Premda je SDP u Zagrebu bio primoran podržati Mrak Taritaš fotelje još nisu preraspodjelili do kraja pa se i u tom smjeru mogu očekivati trzavice. A kako HNS bez SDP-a zapravo ne može ništa tako i HDZ bez Mosta ne može govoriti o saborskoj većini. Lak je HNS plijen za premijera pa je itekako moguće da je dogovor o suradnji postignut a sa šefom HNS-a lako će se dogovoriti kako za fotelje u Vladi tako i za fotelje u državnim firmama jer HNS je ionako mala stranka za velike karijere- u javnim poduzećima.




Autor:I. Delić/I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.