Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zlatar Violić nahvalila Obuljen i priznala probleme s alkoholom: Kada je on jedini način da se opustiš, shvatiš da nešto ne valja

Autor: I.Delić

Zlatar Violić priznala je problem s alkoholom te pohvalila Obuljen kao potencijalnu ministricu.

Bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u razgovoru za Jutarnji list otvorila je dušu te progovorila o najgorem iskustvu nakon tri godine u Ministarstvu, a progovorila je i o svojoj borbi s alkoholizmom.

-Što se tiče Ministarstva, vlastita glupost. Od početka sam trebala angažirati pravnika koji bi me nedvosmisleno upozoravao na moguće propuste. Što se tiče loma noge, najgora je ovisnost o drugima! Moraš moliti da ti netko donese čašu vode. To me beskrajno ubijalo, bilo je ponižavajuće, jer ja nisam mogla ubrzati proces zarastanja- rekla je Zlatar Violić te priznala da je svoj problem s alkoholom spoznala onda kada je primijetila da joj je on potreban za opuštanje. -Kad je to jedini način da se opustiš, onda nešto ne valja. Shvatila sam to kad sam vidjela da se od posla ne mogu opustiti ni na koji drugi način- priznala je bivša ministrica koja se dotakla i najvruće teme, odnosno buduće ministrice kulture te je u tom kontekstu prokomentirala Ninu Obuljen.

-Još kad se tražila zamjena za ministra Biškupića, u nekoliko navrata govorila sam da je Nina Obuljen najkvalitetnija kandidatkinja za to mjesto. U ovom trenutku ne bih tome ništa dodavala, ne bih htjela da joj moja preporuka bude prepreka, s obzirom na činjenicu da postoji desno krilo HDZ-a kojemu se ona sigurno ne čini idealnom. Radila je u Ministarstvu, poznaje sustav, poznaje Europu i teorije kulturnih politika- rekla je Zlatar Violić. Inače, za razliku od brojnih kolega političara koji sklonost ka alkoholu kriju kao zmija noge, Andrei Zlatar Violić treba priznati hrabrost za priznanje te ovistnosti. Kako saznajemo, sklonost kojoj čašici više imaju mnogi saborski zastupnici pa čak i zastupnice. Tako je primjerice Kajinu u više navrata predlagano alkotestiranje, a jedna zastupnica posrnule strančice po sabornici je redovito teturala pod utjecajem alkohola. Poznata je javnosti pjesmica koju je alkoholu posvetio HDZ-ov Šeks. “Kad ti grobar preko riti zadnju grudu zemlje hiti, ne buš više mogel piti – alkohol!”, a izveo ju je u listopadu 2007. godine. Kada je pak o izvođenju pjesama riječ mora da nitko nije prošao kao SDP-ov Peđa Grbin koji je pijančevao po Bruxellesu, a prije toga i po Hrvatskoj gdje je ponešen atmosferom i promilima zapjevao Thompsona.

Autor: I.Delić

VEZANE VIJESTI