Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ŽIVI ZID POD ISTRAGOM? DIP uputio prijavu DORH-u zbog niza nepravilnosti! (FOTO)

Autor: hazud.hr

Među članstvom Živog zida, ali i među članovima Glavnog odbora kolaju informacije kako se stranački novac trošio na privatne potrebe trojca Sinčić, Pernar, Palfi, te su gotovo svi upoznati kako se novac iz državnog proračuna nije trošio za potrebe političke promidžbe, već za osobne potrebe.

Državno izborno povjerenstvo dostavilo je Državnom odvjetništvu prijavu protiv Živog zida koju je DIP-u u zakonskom roku dostavio Nenad Koljaja. Prijava upućena DIP-u sadrži primjedbe na  povrede zakona od strane vodstva političke stranke Živi zid – Ivana Vilibora Sinčića, Ivana Pernara, Vladimire Palfi.

Nenad Koljaja je za parlamentarne izbore 2015. godine osobno sudjelovao u promidžbenoj kampanji Živog zida, donirao Živom zidu svakodnevnu vožnju automobilom (popularnim jaguarom) te prešao više stotina kilometara diljem Hrvatske o svojem trošku, što sukladno Zakonu o financiranju političkih stranaka predstavlja donaciju koju Živi zid nije prikazao u svojim financijskim izvješćima,  ali je i svjedok da je Živom zidu na korištenje, u obliku donacije, dana hala na Zagrebačkom velesajmu,  hrana, uredski prostor, milijun letaka, te brojne druge usluge koje nisu prikazane u financijskom izvješću za 2015 godinu.

Među članstvom Živog zida, ali i među članovima Glavnog odbora kolaju informacije kako se stranački novac trošio na privatne potrebe trojca Sinčić, Pernar, Palfi, te su gotovo svi upoznati kako se novac iz državnog proračuna nije trošio za potrebe političke promidžbe, već za osobne potrebe.

Nadalje, Sinčić, Pernar, Palfi,  prijavljeni su DORH-u za više kaznenih djela, između ostalih za krivotvorenje potpisa članova Glavnog odbora, krivotvorenje potpisa na financijskim izvješćima i lažiranje Skupštine, ali i za ozbiljnija kaznena djela, k.d. ucjene, ozbiljne prijetnje i iznude.

Iz određenih razloga su kaznene prijave protiv vodstva Živog zida, od kojih se Ivan Sinčić u obraćanju javnosti obraćao kao predsjednik Živog zida, pa i kao JEDINI predsjednik Živog zida, stajale neobrađene i zatrpane negdje duboko u ladicama ODO i DORH-a, dok je ohrabreno takvim ponašanjem državnih institucija,  vodstvo Živog zida nastavilo istim putem i na Prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Tako su u financijskom izvješću prikazani daleko manji troškovi nego što su oni stvarno, uzevši u obzir cijene koje su ponuđene na tržištu za  reklamne plakate, letke, spotove na TV, korištene prostore u kampanji, butelje vina, promotivne majice, balone,  i drugi promidžbeni materijal. Radi očiglednog nesuglasja u odnosu prikazanih troškova i stvarnih troškova (obračunanih po količini promidžbenog materijala) jasno je da financijska izvješća ne odgovaraju stvarnim troškovima, a što kao posljedicu za sobom povlači i obustavu isplate novca političkim strankama iz državnog proračuna.

Uz sve navedeno,  birači Živog zida dovedeni su u zabludu, što predstavlja direktnu prijevaru birača, obzirom da  je Živi zid registriran kao aktivistička udruga, da su živozidaši na izborima 2015, i 2016. godine nastupali kao politička stranka, i to kao nasljednici političke stranke Savez za promjene kojoj su promijenili ime u Živi zid:




ime

U međuvremenu su iz registra udruga brisane čak dvije udruge Živi zid,  jedna u kojoj je predsjednik Kristijan Ivanković, i  druga u kojoj je predsjednik  Mario Gracin koji je nedostupan javnosti. Neslužbeno se doznaje da je Mario Gracin nestao iz javnosti nakon što je MUP počeo istraživati donacije uplaćivane na račune udruge Živi zid ali i na privatne račune članova Živog zida, a koje donacije u novcu nigdje nisu prikazane.

Paralelno sa prijavom Nenada Koljaje, prijavu je zasebno predao USKOK-u i jedan od supredsjednika Živog zida Hrvoje Runtić, koji je osobno utvrdio, uvidom u spise Ministarstva uprave da su na  dokumentima deponiranim u Ministarstvu njegovi potpisi, iako je on siguran da to nisu njegovi potpisi, i da se radi o falsifikatu dokumentacije o Skupštini stranke, ali i falsificiranom njegovom potpisu na financijskim izvješćima stranke.




I jedna i druga kaznena prijava potkrijepljena je prepiskom članova Živog zida, i vodstva Živog zida, pa i audio-snimkom, iz čega se nedvojbeno može zaključiti o brojnim nezakonitostima koje USKOK i DORH trebaju tek sažeti u optužnicu.

Do odluke institucije, postavlja se pitanje, može li politička stranka sa saborskim zastupnicima optuženim za financijske malverzacije, krivotvorenje potpisa, utaju, iznudu, zastupati građane RH u Hrvatskom Saboru ili im pod HITNO treba zabraniti političko djelovanje?

Kao dokaz postojanju malverzacija u javnost je iznjedrila i informacija o registraciji nove političke stranke Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić koja  očigledno treba poslužiti, ne kao JEDINA OPCIJA, već kao REZERVNA OPCIJA, za prihvat novca iz državnog proračuna, ukoliko postojeća politička stranka Živi zid  završi pod istragom ili čak blokadom USKOK-a tj. DORH-a.

Autor:hazud.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.