Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

ŽIVI ZID ide na izbore s Udrugom Franak i Lovrinovićem: ‘Pregovori nisu bili laki jer svatko je morao nešto dati’

Autor: I. G.

Moguće je da ćemo naknadno u koaliciju uvrstiti neke manje stranke i istaknute pojedince", objavljeno je na stranici Živog zida na Facebooku

“Sinoć smo dovršili posljednji krug pregovora s koalicijskim partnerima. Radi se o Udruzi Franak te strankama Promijenimo Hrvatsku, koju predvodi Ivan Lovrinović, i Akciji mladih. Moguće je da ćemo naknadno u koaliciju uvrstiti neke manje stranke i istaknute pojedince”, objavljeno je na stranici Živog zida na Facebooku.

“Pregovori nisu bili laki jer svatko je morao nešto dati, od nečega odustati. Iznimno mi je drago reći da su se svi članovi Glavnoga odbora po potrebi bili spremni odreći prvih i drugih mjesta na listama kako bi se realizirao sporazum. Tako je čak šestero članova GO-a odustalo od mjesta nositelja liste.

Čvrsto vjerujemo da će nam postignuti dogovor omogućiti značajan broj zastupnika u sljedećem mandatu Sabora, a samim time i daleko veći utjecaj na političkoj sceni nego je bio do sada”, stoji u objavi.

Iz Udruge Franak također su se oglasili o novoj suradnji:

Članovi i suradnici Udruge Franak – Goran Aleksić, Nino Rasberger, Vlado Iljkić, Niko Delić i Dominik Vuletić, sklopili su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore sa strankama Živi zid i Promijenimo Hrvatsku. Na takav korak odlučili su se prije svega zbog toga što se vlast u zadnjih pola godine pokazala potpuno neefikasnom u rješenju čitavog niza problema koji su posljedica nezakonita poslovanja banaka. Ukoliko budu izabrani za zastupnike u Hrvatskome saboru nastavit će se direktno boriti i zalagati za sve ono za što su se zalagali kroz aktivizam u Udruzi Franak, a prije svega će nastojati da se provede:

  • Obeštećenje dužnika oštećenih u konverziji CHF kredita uslijed primijenjenih nezakonitih kamata i kamatnih marži iz istovrsnih euro kredita
  • Zakonsko nedvojbeno utvrđivanje zastare za potraživanja utemeljena na presudama u kolektivnim sudskim sporovima.
  • Zakonsko sprječavanje ovrha nekretnina u veličini nužnoga stambenog prostora te zakonski dvogodišnji moratorij na nekretnine od dana uvjeta za ovrhu.
  • Zakonska regulativa za određivanje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima marže nisu ugovorene.
  • Otklanjanje bankarskih prijetnji arbitražnim i sudskim postupcima zbog provedene konverzije CHF kredita.
  • Prekršajni progon banaka zbog neugovaranja fiksnih kamatnih marži.
  • Uklanjanje postojećih i prevencija potencijalnih budućih nezakonitih postupanja u području bankarskog poslovanja.
  • Donošenje Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju (po hitnoj proceduri) radi usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije i bolje zaštite potrošača u stambenom kreditiranju – prije svega, reduciranje kamatnog i valutnog rizika te strože definiranje naknada.
  • Izmjene Zakona o HNB-u radi omogućavanja revizije HNB-a te radi povećanja transparentnosti u poslovanju kreditnih institucija i njihovoj superviziji.

Profesor Lovrinović svojim je autoritetom stao na stranu CHF dužnika još na početku borbe, i ostao je uz Udrugu Franak sve do danas. Živi zid također je konstantno podržavao borbu Udruge Franak te je sudjelovao i na velikom prosvjedu. Ta koalicija za izbore prirodna je, a cilj je raditi za društvo, za interese građana Republike Hrvatske, za njihov bolji standard i veću pravnu sigurnost.

Programski temelji koalicije bit će pripremljeni i objavljeni tijekom izborne kampanje.

Autor: I. G.

ZADNJE VIJESTI