Davor Javorovic/PIXSELL

ŽESTOK NAPAD NA IVICU VRKIĆA: Umjesto da sufinancirate ostanak u Osijeku, vi 500 kuna dajete onima koji se u grad neće vratiti

Autor: Iva Međugorac

Vrkićeva odluka o sufinanciranju avionskih karata za Dublin razljutila je njegove sugrađane.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić najavom da će s 5000 kuna subvencionirati avionske karte na relaciji Osijek-Dublin izazvao je lavinu negativnih rekacija među svojim sugrađanima, a protestnu notu tim povodom uputio mu je i ondašnji ogranak Hrvatske stranke prava koji se javnosti obratio priopćenjem kojega potpisuje šef osječke podružnice Drago Marković. Kako kaže, zadržavanje kontakta hrvatske dijaspore s domovinom na taj je način žalosno.

-Nitko od tih ljudi nije sretan što je morao otići iz grada na Dravi ili iz Slavonije i vjerujemo da bi se gotovo svi vrlo radio vratili kada bi u Osijeku postojala minimalna šansa za posao.Vjerujemo da bi skoro svi iznašli sredstva za avionsku kartu iz Dublina do Osijeka. Suštinsko pitanje je zašto su Osječani i Slavonci uopće morali otići? Tko je za to najodgovorniji?’ Što je grad Osijek i njegov najodgovorniji čovjek gradonačelnik Vrkić učinio u zadnje tri i pol godine koliko je gradonačelnik da se  ako ne u potpunosti zaustavi egzodus u Irsku i Njemačku,  bar značajno ublaži?? Hoće li gradonačelnik Vrkić subvencionirati avionske letove i za Njemačku gdje ima čak i više Osječana i Slavonaca ili će praviti razliku između „Njemaca“ i „Iraca“? HSP OSijek je stava da novce koje gradonačelnik planira uložiti u subvencije za avionske karte uloži u programe koji će stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta kako bi zadržao ogromnu količinu mladih Osječana koji se spremaju za odlazak. Moramo učiniti sve da zadržimo  one koji još nisu otišli- poručio je Marković. I na Glasu Slavonije prenose reakcije brojnih građana koji negoduju zbog ovoga poteza.

-Vjerujem da je gradonačelnik imao dobru namjeru, ali ovo je nebuloza! Vrkić si je zabio autogol, jer će ovu akciju Grada prije iskoristiti oni koji razmišljaju bi li otišli, nego oni koji bi eventualno odlazili kući na odmor… Mislim da bi se gradonačelnik trebao više baviti time kako da pomogne onim mladima koji su ostali u Osijeku nego da donosi ovakve mjere. To je lijepa gesta, ali potpuno nepotrebna- tvrdi jedna Osječanka za spomenuti medij. O cijelom slučaju oglasio se i prozvani Vrkić koji kazuje kako je taj potez povukao u dobroj volji.

– Ovo mi je prilika da obavijestim svoje sugrađane koji su, ja se uzdam, na privremenom radu u inozemstvu, dakle one koji su u Dublinu, da će Grad pripomoći i subvencionirati, ali samo one koji će za Božić doći u Osijek. Karta košta približno 2500 kuna, a pet stotina kuna platit će Grad. To je ukupan iznos na razini od nekih stotinu tisuća kuna. Meni je ovo prilika da javno kažem kako je to stimulacija našim ljudima da drže bolju vezu sa svojim gradom, da učinimo da ti povratci budu, da tako kažem, učestali. Ali ono što je najvažnije, ovo radimo zbog toga da vezu sa svojim gradom i domovinom ne prekinu, u krajnjoj namjeri i želji da se što prije vrate u svoj Osijek – objasnio je svoju odluku Vrkić. Negativne reakcije na tu odluku nižu se i na Vrkićevom facebook profilu, a većina nezadovoljnika pita se zašto bi oni koji ostaju u svojem gradu financirali one koji odlaze u Dublin.

-Potrošnja budžeta na krivu stranu. Meni ne treba tih 500 kuna, ali hajde s tih 500 kn sufinancirajte ostanak. Zar nije veća hrabrost ostati unatoč svemu, a ne otići-jedan je od komentara. Komentatori traže da se otvore radna mjesta u gradu, da se mladima pruži razlog za ostanak, odnosno posao i perspektiva. Osječani pišu gradonačelniku kako se taj novac može uložiti u škole, vrtiće, dječja i sportska igrališta, hranu za potrebite… “Zbog tih 500 kuna sigurno se nitko neće vratiti u Osijek da bi za Božić stigao na babinu sarmu”, ironizira jedan od komentatora…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.