21.10.2017. Zagreb - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic sa suprugom Jakovom Kitarovicem na Trgu Petra Preradovica popila kavu, te se fotografirala sa gradjanima. Zlatko Maric. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Žena od koje se Kolindi trese tlo pod nogama: Ulazi li i ova dama u utrku za šeficu države?

Autor: Iva Međugorac

Uvelike se u hrvatskom javno-političkom prostoru progovara o predsjedničkim izborima te se sve više spominju potencijalni kandidati koji bi mogli stati nasuprot aktualnoj šefici države Kolindi Grabar-Kitarović. Posljednjih nekoliko mjeseci bivši predsjednik Ivo Josipović sve je aktivniji te se doima kako polako, ali sigurno ulazi u kampanju. Slična je situacija i u SDP-ovom dvorištu u kojem se za trku sprema Tonino Picula, Glasovci se premišljaju oko kandidature njihove šefice Anke Mrak-Taritaš, koja ni sama nije sigurno želi li sudjelovati u još jednoj bitci iz koje neće izaći kao politički pobjednik kao što to bijaše onda kad se kandidirala za zagrebačku gradonačelnicu. Da ima ambicija ponovno sudjelovati u predsjedničkoj kampanji priznao je i Ivan Vilibor Sinčić, a nije nepoznanica da o tome razmišlja i Zoran Milanović.

No, svi ovi ljudi teško da mogu destabilizirati predsjednicu, čiji rejting posljednjih nekoliko mjeseci ponovno raste. Ali zato bi joj se tlo pod nogama moglo zaljuljati od kandidature Dalije Orešković, dame koja uživa ogromne simpatije hrvatske javnosti jer se kao šefica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nije libila udarati po političkoj eliti, ne mareći za tko je na kojoj poziciji. Nedugo potom Orešković je u očima iste te javnosti ispala žrtveno janje, pošto ju je HDZ kako bi zaštitio premijerovu kožu s funkcije koju je više no dobro obavljala maknuo, gurajući u prvi plan svoju kandidatkinju.

No, Orešković očito ne misli prestati raditi za javno dobro, a politika joj je po svemu sudeći sve bliža. Da bi se po uzoru na svekra Slavena Leticu, i ona mogla upustiti u ovu bitku, koja joj možda neće osigurati pobjedu, ali će je lansirati visoko u političku orbitu svjedoči niz njezinih posljednjih poteza. Zadnjih nekoliko tjedana Orešković ne silazi s naslovnica. Koliko je ozbiljna u svojim namjerama svjedoči činjenica kako Jasenski i Turk pripremaju knjigu o njoj, a da ništa ne misli kriti svjedoči i intervju kojega je dala za tjednik Express, a u kojem je otkrila sve karte i progovorila o svojem privatnom životu. Naglasila je u tom razgovoru kako je njezin otac liječeni kockar, što pokazuje da nema straha progovarati i o najtežim životnim temama.

Jednako tako, priznala je i kako je na Pravnom fakultetu na kojem je studirala, na ispitu kod bivšeg predsjednika Ive Josipovića dobila dvojku. Taktika je to kojom Orešković misli preduhitriti sve one koji bi joj u eventualnoj kandidaturi iz ormara mogli vaditi prljavo rublje i nešto joj napakirati.

Vrlo lukavo, odmjereno i spokojno Orešković igra svoju igru, ne krijući ni one manje lijepe detalje iz svojega privatnog života, što je svakako dobar put i dobra opcija za potencijalnu kampanju. Reklo bi se da se njeni posljednji potezi doimaju kao odlična priprema za kampanju, na američki, Obamin način, što je također mogla učiti od Letice koji vrlo dobro poznaje kako funkcioniraju političke kampanje i na koji se način vode.

Prilika je ovo života za mladu odvjetnicu, prilika u kojoj će se doista moći suprotstaviti aktualnoj predsjednici s kojom je kao šefica Povjerenstva ratovala, ali i mimo toga vrijedilo bi vidjeti koji su doista planovi i ideje ova mlade, uspješne žene koja je uzburkala hrvatsku političku baru.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.