screenshot

ŽENA KOJA JE PROKAZALA BANDIĆA IDE DALJE: ‘Bandiću je pročelnik Zavoda ‘sitan kokošar’, a ja ‘lijevo jaje’ koje treba stajati gdje me stavio’

Autor: T. P.

Paladino je svojim javnim istupima ogolila „modus operandi“ Milana Bandića do kostiju.

O građevinskim i arhitektonskim lobijima, o tome kome se u Zagrebu pogoduje prilikom velikih građevinskih poslova te kakva je u svemu uloga zagrebačkog gradonačelnika, u emisiji Nedjeljom u dva govori zamjenica pročelnika gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrinka Paladino.

Podsjetimo, Paladino je prva osoba iz sustava koja je javno prokazala tko i kako vlada Zagrebom. Kako smo već pisali, Zrinka Paladino je rođena Splićanka koja od četvrte godine živi u Zagrebu, gdje je 1997. diplomirala arhitekturu, a 2011. postala i doktorica humanističkih znanosti, svojim je istupom u ime obrane svoje struke i svoje savjesti, u ime obrane Zagreba i Cvjetnoga trga protiv neviđene devastacije, temeljito uzdrmala carstvo Milana Bandića. Pritom je dr. Zrinka Paladino – inače majka troje djece i supruga glasovitog neurokirurga Josipa Paladina – koja je od siječnja 2010. godine zaposlena na mjestu zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, svojim javnim istupim i ogolila „modus operandi“ Milana Bandića do kostiju. Ove nedjelje suočava se s pitanjima Aleksandra Stankovića.

“U svojem sam poslu danas uspjela uklopiti i arhitekturu i kiparstvo i slikarstvo koji su moje ljubavi”, rekla je Paladino na samom početku, pojašnjavajući svoju titulu.

Na pitanje što je trulo u državi Danskoj, misleći na Hrvatsku, Paladino je rekla da smo u problemu. “Konzervatorski zavodi u RH trebaju dopunjene, ispravljene pravilnike da bi nam bilo lakše, puno je toga loše”, smatra Paladino.

Kako je sve krenulo nizbrdo

Na pitanje ima li alarmantnih primjera gdje se krši njezina nezavisnost u poslu, Paladino je rekla da je takvih primjera jako puno. “Malo je primjera gdje se ne utječe na konzervatora. Spomenut ću se Cvijetnog trga – nije mi žao što sam istupila. Mislim da je smjena koja se spominjala došla vrlo dobro da me se eliminira iz zavoda. Ja mislim da svoj posao radim izuzetno stručno i moralno”, rekla je Paladino koja je pojasnila što sve znači konzervatorski posao:

“Ne bavimo se samo izdavanjem dozvola ili mišljenja, već se bavimo zaštitom kulturnih dobara, konzervatorskim nadzorima koje radimo na terenu te smo angažirani na izradi konzervatorskim podlogama za građenje – tu smo često prisiljeni puštati nešto što ne bismo trebali puštati”.

“Ovo ljeto sam mijenjala pročelnika Novaka i došao je zahtjev za četiri nebodera (devet katova) na međi s parkom Maksimir, prostoru koji je vrlo važan Gradu Zagrebu – zapadni ulaz u Maksimir. Maksimalno dostiže četverokatnost. Ja sam projekt kao takav odbila, ne u cijelosti, već sam dala prijedlog promjene, konzervatorske propozicije. VMD je bio izvođač, ja ne dajem suglasnost, odlazim na godišnji, taj se predmet izuzima iz moje sobe i daje im se suglasnost u jednom danu. Prema mojem stajalištu, dopustilo se nešto što je nedopustivo”, objašnjava Paladino.

“Po povratku s godišnjem sam potom malo istraživala. Vezana sam uz Maksimir od mladosti, diše drugačijim plućima. Pročelnik je iz Zavoda pustio pozitivno u Gradskoj skupštini taj program, ja sam kasnije razgovarala s nekim ljudima iz skupštine i oni nisu uopće znali da je to pušteno.

“Jedna od službenica promijenila je moj nalog po navodu pročelnika”, rekla je Paladino istaknuvši da točno zna tko je pozitivnim ocijenio projekt koji Maksimir nikako ne može podnijeti.

GUP u Zagrebu

“Moje mišljenje; da imate osuđenika na smrt tehničke struke i da mu date šansu da si sačuva život tako da shvati iščitavanjem GUP Grada Zagreba, taj bi život bio izgubljen”, kaže Paladino zbog šume dopuna i izmjena GUP-a koji se može tumačiti po potrebi – može se odlučivati onako kako im se odlučuje, od slučaja do slučaja. Kapa nad gradom je gradonačelnik, dakako. Bandićev suradnik pravnik je gospodin Željko Horvat koji se počeo baviti GUP-om i tim izmjenama, dopunama, a tu mu nije mjesto, on je pravnik.

Odnos s Bandićem i pročelnikom Novakom

Silvio Novak, pročelnik nadređen Paladini, s njom ne kontaktira već pet godina jer su se sudarili mišljenjima oko jednog ljetnikovca u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni koje je Paladino željela poslati vijeću za kulturna dobra. “Nakon što sam jednom reagirala, Novak me upozorio da neću imati uvid u predmete i tako je i počela ta blokada”, kaže Zrinka Paladini te dodaje da svoj posao pokušava raditi kako joj je i mjesto. U ruke joj je došao spomenuti predmet VMD-a za Maksimir ovoga ljeta slučajno, kada je mijenjala Novaka. Pozabavila sam se silno registrom kulturnih dobara, svega onoga što nam nije bilo zaštićeno. Popunila sam bazu, on tu nije imao primjedbe, potpisivao je moja rješenja. Davao mi je i neke predmete koji nisu bili za rang zamjenice pročelnice, trebala sam dobivati složenije predmete koji odgovaraju mojim referencama”, rekla je Paladino. Kolegije, kaže, nemaju te pročelnik odlučuje samostalno. “On je svoje odluke gurao van, a ne one odlučene na kolegijima pa je i prestao imati kolegije, on sve izrađuje sam.”

“Bandić me 2014. pozvao na razgovor nakon što sam napisala jednu žešću predstavku. Svi me povezuju s pročelnikom i odmah im nije jasno da ja nemam veze s njim i njegovim potezima. Koji me znaju, znaju da dobro i moralno odrađujem svoj posao. Ne bih se nazvala zviždačicom, već gudačicom – gudila sam i gudila, no nije bilo sluha za moje istupe. Dogodi se da pročelnik nerijetko mijenja rješenja kolega, dobiva nalog od gradonačelnika ili njegovih suradnika da to čini. Ja sam 2014. na svoju ruku obavještavala Ministarstvo kulture u vezi rušenja Paromlina jer pročelnik to nije želio potpisati. Pročelnik iz svojih razloga drži predmete mjesecima u svojim ladicama, a optužuje za to službenike kojim tvrdim, svoje predmete odrade u tjedan dana. Na sastanku s Bandićem rečeno mi je vrlo neprimjereno da je Bibi – tako je nadimak pročelniku Novaku – sitan kokošar, ali da je on njegov pročelnik, a da su zamjenici pročelnika lijeva jaja pa neka ja kao lijevo jaje stojim tamo gdje me stavio. Nakon toga smo se pozdravili, otišla sam i nastavila raditi da zaštitim što se može zaštititi prije urušavanja”.

Na drugom sastanku joj je, kaže, rekao da će ako ne zašuti “poput kufera izbaciti van”

“Odmah sam uzela torbu, rekla da se ne može sa mnom tako razgovarati. Počela sam plakati odmah po izlasku iz zgrade, nadala sam se da će netko od suradnika dignuti za mnom, i njih se vrijeđalo”, kaže Paladino o drugom sastanku s Bandićem. “i druge se vrijeđalo, mislila sam da bi se, da se koji put netko i digao, stvari možda počele mijenjati”, kaže Paladino. Na Stankovićevo pitanje je li to svojevrsni mobing, Paladino je oprezno rekla da ne zna. “Kroz par dana sam došla k sebi i nastavila raditi, no to govori o njemu”.

“Ja sam na vrlo malo kolegija, idem samo kada nema pročelnika Novaka. Lakše mi je kad netko vrijeđa mene nego kad gledam da vrijeđa druge. Ponekad jeljcinovski miče ljude da ne sjede u njegovu vidnom području, to je tako”.

Horvatinčićeva garaža

Na pitanje je li paradoks to što se besplatno parkira u Horvatinčićevoj garaži, a s druge strane ga kritizira. “Imamo stan u centru koji iznajmljujemo i htjeli smo kod Horvatinčića rentati garažu za potrebe tog stana. On mog supruga poznaje cijeli život i dao nam je garažu na dar za korištenje. U toj garaži ne parkiramo ni ja ni moj suprug i povrijedilo me kako je Jutarnji list neki dan objavio u članku takve izjave, a lijepo sam im rekla u čemu je stvar. Prošli tjedan smo stupili u kontakt i to ćemo sada rješavati. Najma nije bilo, dogovor je bio da ćemo garažu kupiti čim budemo u prilici, gospodin Horvatinčić nije želio ni čuti da plaćamo najam i to je sve.

Političke ambicije

“Ja sam stručna osoba koja pokušava nastupati pošteno. S gospođom Švaljek sam se upoznala kada je mijenjala gradonačelnika i razgovarale smo vrlo ugodno. Stava sam da mi stručnjaci moramo svoju struku podariti tko god dođe na vlas, ne treba zauzimati strane ni Sandre Švaljek, Anke Mrak Taritaš ni nekog trećeg”, rekla je Paladino koja dodaje da političke ambicije nema ni najmanje.

Na pitanje o tome razmišlja li da će dobiti otkaz kaže da je to uvijek moguće, ali da bi se za to moralo naći neke teške propuste koje je napravila u struci. Podršku supruga, kaže, ima.

“Ugrozila sam samo svoju egzistenciju, ničiju drugu. Možda mogu dobiti otkaz, ali onda bi se trebalo dokazati da sam pogriješila”, dodala je Zrinka Paladino.

“Moj suprug je u specifičnoj priči, idući tjedan počinje suđenje koje nas je dovelo u tešku situaciju. Živimo od naših plaća, moj suprug je iz imućne obitelji, snaći ćemo se”, rekla je Paladino. Njezin suprug optužen je u slučaju Karlovačke banke.

“On će svoju čistu savjest dokazati na sudu”, rekla je Paladino.

“Malo slabije spavam, ali ću se naspavati kad sve ovo prođe”, komentirala je Paladino o svjetlima reflektora koje je svojim istupom privukla na sebe.

Lenucijeva potkova

Na pitanje o njezinim primjedbama Lenucijeve potkove vezane uz manifestacije koje se ondje događaju, Paladino je rekla da se znatno narušila zelena potkova inače hvalevrijednim akcijama Turističke zajednice. “Tomislavov trg ne može izdžavati klizlištima, valjalištima, naguravanje svakakvih sadržaja koji se tamo stavljaju”, smatra Paladini. Stanković je usporedbu povukao s Bečom, no Paladini dodaje da tamo nema valjanja i paljenja kao što na tim površinama postoji u Zagrebu.

Britanski trg

“I tamo se kršila procedura i do danas nisam dobila u ruke taj projekt. Mišljenja sam da od isteka 20-a, 30-ak godine po nekakvom nagrađenom projektu, trebao bi se raspisati novi natječaj. Britanac, koliko znam, kao i nažalost Trg žrtava fašizma, rješava ista arhitektica, meni osobno nepoznata, a u tom predmetu za uređenje prostora oko Meštrovićeva paviljona i uređenju ulice Račkoga osobno sam sudjelovala u odbijenici tog projekta jer sam ga smatrala neprihvatljivim, no on je pušten i koliko čujem, traži se osoba koja bi napisala pozitivno za taj predmet.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI