Ivo Cagalj/PIXSELL

Želite snimati dronom? Ako ne prijavite 15 dana prije zaradit ćete kaznu od 25 tisuća kuna

Autor: Dnevno.hr

Svako takvo snimanje mora se najaviti Državnoj geodetskoj upravi - 15 dana unaprijed.

Želite li snimati dronom iz zraka svoju omiljenu morsku uvalu ili polje kukuruza, to ćete morati prijaviti Državnoj geodetskoj upravi 15 dana ranije, ispuniti prigodne formulare i platiti državne takse, javlja RTL. Zbog jedne snimke Hrvatske iz zraka, autor bi mogao dobiti kaznu od 25 tisuća kuna.

Naime nova Uredba o snimanju iz zraka kaže kako se svako takvo snimanje mora najaviti Državnoj geodetskoj upravi – 15 dana unaprijed. Za to ćete morati ispuniti formular s biljezima i podacima poput žarišne daljine objektiva te plana snimanja na karti u mjerilu 1 naprema sto tisuća. I tako za svaki idući put.

Prema uredbi, televizije s nacionalnom koncesijom jedine mogu snimke objavljivati bez zahtijeva u izvanrednim događanjima – iako ona nisu definirana.

“Znači državna geodetska uprava u biti krši sva pravila Europske unije o konkurentnosti i ravnopravnosti natjecanja na tržištu”, kazao je za RTL Marijan Vrdoljak, operater bespilotne letjelice.

Uz to što je takva uredba sporna u vrijeme kada već i jeftinije bespilotne letjelice imaju dobre kamere i kada postoji google earth, postavlja se i pitanje kažnjavanja.

Apsurda ima još. Onaj tko snima, dužan je uz zahtjev priložiti i dokument kojim se dokazuje da je registriran za snimanje iz zraka. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti – takva ne postoji – pa shodno tome ni dokument.

“Državna geodetska uprava traži jedan papir od Agencije za civilno zrakoplovstvo. Znači jedna hrvatska državna služba traži papir od druge, a taj papir ne postoji”, pojašnjava Vrdoljak.

Odgovornost za ovakvu neurednu uredbu leži i na prijašnjim vladama koje nisu izmjenile Zakon o obrani.

 

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.