Zdravku Mamiću prijeti kazna do deset godina zatvora!

Autor: Romana Eibl /7 Dnevno/ 27. studenog 2015.

Gospodo iz Dinama, jeste li držali ljestve Zdravku Mamiću, jeste li znali za razmjere njegova pljačkanja kluba? Dinamova navijačka fronta BBB oko toga nema nikakve dileme i zato pod motom - 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost', organizira velike prosvjede i traži raspuštanje svih Dinamovih tijela

Na krilima nove istrage protiv Zdravka Mamića, koja je našeg nogometnog Al Caponea drugi put u četiri mjeseca smjestila u remetinečki istražni zatvor zbog sumnji u kriminalno izvlačenje novca iz kluba u kojega se kune zdravljem, životom i vlastitom djecom, Dinamova navijačka skupina Bad Blue Boysi najavila je najveću ofenzivu dosad u borbi za spas Dinama. Slušajući i gledajući Mamićeve pobočnike, suradnike, uhljebe i ulizice i ovih dana nakon gazdina opetovana uhićenja, ali i mjesecima nakon njegova prvog izlaska iz pritvora, navijačima je postalo jasno da u moralno posve propalom klubu nema ni miligrama snage da svatko preispita svoju savjest, ulogu i odgovornost u držanju ljestvi lopovima koji su godinama, sustavno i nemilice pljačkali Dinamo.

Dvije Uskokove istrage terete braću Mamić, Zdravkova sina Marija, Mamićeva direktora Damira Vrbanovića, te njihove pomoćnike iz Porezne uprave, te iz svijeta tzv. poduzetništva, da su Dinamo oštetili za više od 200 milijuna kuna! No, ta „sitnica“ od dvjesto milijunčeka, koja je umjesto na klupskom računu završila na tajnim računima najvećih dinamoljubaca u povijesti kluba, u Maksimirskoj 128 nije nikoga nagnala da sazove izvanrednu sjednicu Izvršnoga odbora ili, ne daj Bože, izvanrednu Skupštinu kluba, što bi nalagao miminum odgovornoga ponašanja i minimum građanske pristojnosti, te da se suoče s teškim inkriminacijama njihova izvršnoga predsjednika i glavnoga trenera/sportskog direktora.

Mamićevi miševi, jer kako drukčije nazvati te ljude bez karaktera, morala i hrabrosti, zavukli su se u svoje rupe, a ako tko i pomoli glavu, maše pred javnošću zastavom na kojoj se kočoperi 10 domaćih naslova prvaka osvojenih u ligi ustrojene nepravde i nepoštenja, kontinuitet nastupa u Europi, te financijska stabilnost. Pa je tako Mirko Barišić, predsjednik kluba već gotovo desetljeće i pol, neki dan govorio da će Dinamo funkcionirati normalno i u ovim teškim okolnostima jer je – zdravo ustrojen.

Barišić i dalje brani Mamića

„Naravno da nam nije lako zbog svega što se događa, ali Dinamo je već godinama posložen klub koji odlično funkcionira. Rekao bih da u zadnjih 15-ak godina funkcionira besprijekorno; uza sve teškoće jedini nije imao financijskih problema, a ostvario je zapažene rezultate i izvan Hrvatske u kojoj je neprikosnoven“, pričao je pred novinarima Barišić.

On, koji je godinama nakon svakog incidenata i nebrojenih sumnji u Mamićev sukob interesa, zloupotrebu položaja i kriminalno izvlačenje novca, Zdravka Mamića svesrdno i glasno branio kao vlastitoga sina. Danas ga brani kukavičkom šutnjom, odsustvom bilo kakve osobne ili predsjedničke geste, te nepoduzimanjem ama baš ni jednog poteza unutar klupskih struktura kojom bi i Barišić osobno i Dinamova vlada i Skupština preispitali sami sebe, te se odredili prema teškim inkriminacijama, ne samo Uskoka, nego i američke agencije IRS zadužene za otkrivanje poreznih malverzacija i pranje novca.

Klub je u jednom trenu, nakon prvog Mamićevog pritvaranja, ipak sazvao sjednice Nadzornoga i Izvršnoga odbora, jer se po nalogu Uskoka morao očitovati hoće li pred Mamiće postaviti imovinsko-pravni zahtjev za novčanom odštetom. No, nakon klupskog očitovanja da nema nikakvih elemenata za isticanje imovinsko-pravnog zahtjeva od Dinama prema okrivljenicima, bilo je jasno da su se i Nadzorni i Izvršni odbor sastali kako bi zaštitili, ne samo svoje ljude, Zdravka i Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića, nego i sami sebe, te tako umirili svoju savjest.
„Svi smo se jednoglasno složili da Dinamo nema razloga za traženje odštete od okrivljenika u procesu. Vidio sam materijale iz Uskoka i uvjeren sam da je sve to posljedica nerazumijevanja, da nema nikakvih razloga da se sumnja u poslovanje našeg kluba“, govorio je Barišić dok još ni on, ni javnost nisu bili upoznati s kakvim će novim teškim sumnjama Uskok teretiti familiju Mamić.
A Mamića starijeg i njegova sina tereti se da su iz Dinama od prosinca 2004. do travnja 2014. izvukli gotovo 80 milijuna kuna preko off-shore tvrtki koje su osnivali diljem svijeta njihovi partneri u nedjelu, istarski poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Njih dvojica su prema nalogu Zdravka Mamića otkupljivali nepostojeća dugovanja prema Dinamovim igračima, te naplaćivali nepostojeće posredovanje u transferima nogometaša koji su zapravo bili – slobodni.




Tvrtke na koje su stizali milijuni Dinamovih eura, bile su registrirane u različitim dijelovima svijeta – u Švicarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Londonu, Hong Kongu, a vodili su ih Mario Mamić i istarski dvojac Krota i Stipančić. Osobita otegotna okolnost za Mamića i njegove partnere udružene u zločinačku organizaciju su iskazi igrača. Naime, na ispitivanju u Uskoku svi dosad ispitani nogometaši potvrdili su da nisu imali nikakvih potraživanja prema klubu, niti da su primili novac od off-shore tvrtke na čiji je račun sjedao Dinamov novac u ime nepostojećih dugovanja.

Koliko su se Mamići razbahatili u nezakonitom poslovanju preko Dinamovih leđa, dragocjeno svjedoči slučaj ekstra talentiranog i već sada 5 milijuna eura vrijednog 18-godišnjeg igrača Dinama Ante Ćorića.

Naime, tijekom pretraga i poreznog nadzora Dinama, te stanova osumnjičenika otkriveno je da mladi Ćorić ima potpisana najmanje dva ugovora o zastupanju sa sumnjivim off-shore tvrtkama iz Dubaija i Švicarske, te da su te tvrtke, prema sadržaju ugovora, vlasnici novca svih Ćorićevih transfera u sljedećih 7 godina. Zaštitna klauzula ugovora također je vrlo povoljna za off-shore tvrtke s obzirom na to da bi Ćorić, kada bi ih želio raskinuti, trebao platiti kaznu od milijun eura.




Priopćenje Dinamovih navijača

Prema sadržajima spomenutih ugovora, smatra Uskok, od svih transfera u idućih 7 godina Ćorić, ali i Dinamo, ne bi dobili niti kunu, dok bi tvrtka DigiSport Limited iz Dubaija, iza koje navodno stoji Mario Mamić, te tvrtka Rasport Management iz Švicarske – dobile sav novac.

Jesu li predsjednik kluba Mirko Barišić i Izvršni odbor bili upoznati s razmjerima Mamićeve pljačke i s novim planovima za buduće nezakonite akrobacije? Barišić je nedavno, naime, rekao i ovo:

„Ni jedna odluka u klubu nije donesena bez konzultacija i dogovora, nije Zdravko o svemu odlučivao sam. Ni jedan relevantan događaj nije se dogodio, a da nisam bio informiran, a često puta i konzultiran. Na to sam ponosan, kao i na naše sportske rezultate za koje je zaslužna uprava na čelu sa Zdravkom.“

Dakle, gospodo iz Dinama, jeste li držali ljestve Zdravku Mamiću ili ipak niste bili o svemu obaviješteni? Dinamova navijačka fronta BBB oko toga nema nikakve dileme i zato pod motom – „Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost“ – traži raspuštanje svih Dinamovih tijela, te počinje s prosvjedima, najprije ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, o čemu su navijači izdali i priopćenje:
“S obzirom da se protiv čelnika Dinama vodi više istraga za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta, za svaki idući dan koji oni provedu na svojim funkcijama u Dinamu, smatramo odgovornim trenutnu vlast (a i svaku buduću) i nadležno ministarstvo čija je sportska inspekcija imala i još uvijek ima zakonske ovlasti odstraniti taj karcinom iz našeg kluba. Krajnje je vrijeme da ova vlast (kao i svaka buduća) zajedno s uhljebima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prestane ovaj narod praviti budalama i dopuštati iživljavanje na Dinamu zbog svojih politikanskih igara u kojima im odgovara da se u beskonačnost piše i govori o kriminalu i pljački čovjeka kojeg nabijaju na nos svom najvećem političkom oponentu.

Iz tog razloga će svaka naša iduća akcija, a bit će ih dok god se ne raspuste sva tijela NK Dinamo, od Uprave, Izvršnog i Nadzornog odbora, biti usmjerena na sve one koji su sve ove godine sudjelovali i prešutno odobravali sustavnu pljačku i degradaciju naše Svetinje. Svi su za to jednako krivi – oni koji su pljačkali i oni koji su im to iz bilo kojeg razloga dopuštali!

Navijači Dinama već 5 godina vode krvavu borbu u kojoj traže da o klubu koji djeluje i ustrojen je kao udruga građana, odlučuju članovi kluba, onako kako je to jedino moguće i ispravno s obzirom na njegov trenutni ustroj. Ne zato jer se želimo igrati i imitirati neke trendove u drugim zemljama, već isključivo iz razloga da se izbjegne i spriječi ovakva besramna pljačka kluba od strane obitelj Mamić, zajedno sa svima koji su sudjelovali u radu kluba u proteklih desetak godina. Umjesto toga, klub je cijelo jedno desetljeće pod okupacijom jedne obitelji i nekoliko desetaka njoj odanih ljudi koji nemaju nikakve veze s nogometom i Dinamom, a svima njima klub služi isključivo za vlastito bogaćenje. U tom razdolju iz kluba su istjerani gotovo svi oni koji su pisali slavnu povijest našeg kluba jer se nisu uklapali u njihovo odabrano društvo koje dobro živi od klupske blagajne.

Konfuzija u šumi zakona i propisa
Na sve ovo što se piše i govori zadnjih dana, a tiče se razmjera ove neviđene otimačine, mi upozoravamo gotovo od samih početaka stvaranja dinastije Mamićevih i više ne vidimo nikakvu svrhu u tome da se bavimo (samo) onima koji su krali i uništavali klub, već se okrećemo prema svima koji su to sve dopuštali i još uvijek dopuštaju.

Sve dok oni čiji je to posao budu ignorirali odgovornost svih tijela kluba čija je, između ostalog, zadaća bila kontrola i nadzor financija, te odobravanje sklapanja i raskida ugovora na kojima su ukradene stotine milijuna kuna, imat će nas za vratom,“ stoji u navijačkoj objavi za javnost.

„Nažalost, nema zakonske odredbe koja bi sadašnje vlastodršce otjerala iz Dinama. Netko vrlo jak i vrlo moćan pobrinuo se u našem društvu za nevjerojatnu konfuziju u šumi zakona i propisa, pa svjedočimo svakim danom i na svakom koraku nestabilnom pravnom sustavu“, govori bivši državni odvjetnik Ivan Brleković.

„Netko je vrlo dobro znao što radi kad je u novom Zakonu o udrugama, a Dinamo je udruga građana, ukinuo članak da državni odvjetnik pred nadležnim županijskim sudom može zahtijevati ukidanje i likvidaciju udruge zbog očiglednog kršenja zakona, ili u slučaju izazivanja očiglednih društvenih nemira ili zbog šire društvene ugroze u slučaju nemoralnoga ponašanje“, obašnjava Brleković što nedostaje novom Zakonu o udrugama koji je na snazi godinu dana.

Brleković kaže da je upravo na temelju odredbi staroga Zakona o udrugama svojedobno tražio od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da preispita rad Hrvatskog nogometnog saveza: „Bajić je tada bio jako velika faca. Nije mi se udostojio ni odgovoriti, a kamoli nešto pokrenuti.“

Danas, dakle, ne postoji zakonsko uporište ni u Zakonu o sportu, ni u Zakonu o udrugama da se bilo što poduzme u Dinamu dok njihov prvi čovjek stenje pod teškim sumnjama. Sve se svodi na sferu morala, dakle, koliko ljudi koji sjede u Dinamovim tijelima, Upravnom, Izvršnom i Nadzornom odboru, pa i u Skupštini kluba, smatraju da je časno i moralno da ostanu na svojim dužnostima. Brleković, međutim, upozorava da ne treba prejudicirati da će Mamić biti osuđen.

„Apsolutno je nemoralno sve što je radio, ali jedno je moral, a drugo su zakoni i pozitivni propisi čiju je nedefiniranost Mamić obilato koristio. Znate, mogla bi se u slučaju Mamić dogoditi bizarna situacija da nakon silne izmjene kaznenih propisa, mislim da je u posljednjih desetak godina Kazneni zakon mijenjan tri puta, da se na kraju postavi pitanje – postoji li uopće kazneno djelo!? Istraga o Mamićevu kriminalu u Dinamu proteže se unatrag 10 godina, svaki trensfer od 15-ak inkriminiranih je zasebno kazneno djelo. Neki će transferi otpasti s optužnice jer ih se neće moći sankcionirati kaznenim odredbama onoga vremena u kojem je nedjelo počinjeno, neki će otići u zastaru, a neki će opstati. Uskok će se iz petnih žila truditi da podigne optužnica i bit će to vrlo zanimljiv proces, ako do njega dođe. Bilo bi dobro i da predsjednik Vrhovnoga suda delegira proces, recimo u Rijeku kod sutkinje Ike Šarić. Mnogo je okolnosti zbog čega bi se mogao proces Mamiću, dođe li, jasno, do njega, izmjestiti sa Županijskog suda u Zagrebu. Recimo, neskriveno prijateljevanje s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda Ivanom Turudićem, te prijateljstvo s još nekim sucima toga suda, pa tezgarenje i honorarna suradnja Turudićevih sudaca u Hrvatskom nogometnog savezu, te uopće okolnost da se u javnosti stvorilo nepovjerenje da bi Županijski sud u Zagrebu mogao kvalitetno odraditi suđenje Mamiću, ukoliko, naravno, suđenja uopće bude,“ govori odvjetnik Ivan Brleković.

Uskok i Dorh, ali i FBI i IRS…

Zdravko Mamić bi, dokaže li mu se krivica, mogao biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do deset godina zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te pribavljanja sebi ili drugoj osobi znatne protupravne imovinske koristi. Premda je još prije 20-ak dana, pokušavajući zamagliti slučaj Ante Ćorića, govorio na presici da “nema nikakvih Mamićevih igrača, da nema privatnih interesa i da nema agencija“.

„To je čista laž, obična neistina. Za mene postoji samo Dinamo koji je iznad mog vlastitog života, iznad moje obitelji”, opet je mazao i lagao Mamić. Ne jednom se javno, neukusno zaklinjao u vlastitu djecu. Danas je, zajedno s njim, s one strane rešetaka i njegov sin Mario. Ima li veće kazne za oca, unatoč svim silnim milijunima, da gleda kako mu sina u lisicama, zajedno s njim i upravo zbog njega, vode u ćeliju?

Pa još kad zna da iza kaznenoga progona ne stoje samo Uskok i Dorh nego i FBI i IRS, pa kad zna da i oni znaju da je prao novac i za financiranje političkih kampanja, jasno mu je da je u živom pijesku do grla. Možda Zdravko Mamić i je, kako je to rekao njegov brat Zoran, mačka sa devet života, ali smetnuo je s uma da ih je Zdravko već svih devet – potrošio…

Autor:Romana Eibl /7 Dnevno/ 27. studenog 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.