Davor Javorovic/PIXSELL

ZBOGOM, HRVATSKA! I Kolinda vas je zavarala!

Autor: Iva Međugorac

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović po svemu sudeći odlučila je ublažiti napadačku retoriku prema vladajućima te pozdravila izglasavanje nagodbe o Agrokoru. ”Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i uostalom cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodarsku stabilnost Hrvatske. Ali prije svega, pozdravljam dogovor koji će, vjerujem, osigurati likvidnost, održivost i stabilnost poslovanja, i Agrokora i svih povezanih dobavljača i vjerovnika, te sačuvati radna mjesta velikog broja hrvatskih ljudi.

Iskreno vjerujem kako je sada u konačnici prevladana kriza koja je u prošloj godini dobrano potresla naše gospodarstvo i društvo. Iz svega moramo naučiti lekciju kako je stabilnost države i gospodarstva moguće graditi isključivo na zdravim osnovama, na vladavini prava i u okviru tržišta zasnovanog na poduzetničkoj slobodi, ali i jasnim pravilima poslovanja”, poručila je Grabar-Kitarović, a njezine riječi u trenutku kada su potvrđena nagađanja, da većinski dio ovoga koncerna odlazi u ruke ruskih bankara, nisu nimalo trivijalne.

Štoviše, u kontekstu ovog predsjedničina dobrog raspoloženja valja podsjetiti na nedavni susret, obavijen velom tajni, koji se odvio baš u njezinim odajama. Naime, početkom lipnja na Pantovčak je stigla ruska karavana predvođena predsjednikom Uprave Sberbanka Maksimom Poletajevom, kojemu je društvo pravio i hrvatski predsjednik ruskih bankara Sergej Volk te izvjesna Oksana Dvinski, koja se pridružila izaslanstvu banke. Njezin posjet predsjednici u najmanju se ruku može opisati kao neobičan, tim više što se ona spominjala u kontekstu šefice koncerna Agrokor, što je dotična nedugo potom demantirala.

Zanimljivo je kako je Dvinski poslovno povezana s Anom Karamarko, suprugom bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Nije zgorega spomenuti kako je Dvinski bila jedna od gošći na donatorskoj večeri kada su se prikupljala financijska sredstva za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, kada je i predsjednica s njome u društvu sjedila za istim stolom. Kasnije je javnost u Nacionalu imala prilike doznati kako je ova ruska poduzetnica česta gošća na HDZ-ovim donatorskim večerima, a ujedno spominjalo se kako je i ona sama donatorica vladajuće stranke. Iza nje stoji direktorska pozicija u sedam tvrtki – Titan građenje, Titan nekretnine, Titan energija, Titan charter, Titan marina, Migrit energija te Aedificium građenje, a uz njeno ime povezuje se i upravljanje Migrit solarnom energijom, tvrtkom čije je poslovanje okončano 2016 .godine, slučajno ili ne, svega nekoliko dana nakon što je Karamarko proklizao s vlasti.

Kroz tvrtku Titan građenje spominje se i Edel, čovjek koji je s HDZ-ovcima pravio društvo današnjoj predsjednici u vrijeme kada su stranački ortaci prikupljali sredstva za njezinu kampanju. Iz spomenute tvrtke nastala je tvrtka Migrit koja je pak usko povezana s poslovima Ane Karamarko. U vlasničkoj strukturi Migrita je i Edelov sin Grigorij, a sami Edel hrvatskog se državljanstva domogao još 2006. godine, a zahtjev za državljanstvom pokrenuo je Hrvatski košarkaški savez čiji je dužnosnik ponovno, posve slučajno, baš u to doba bio Karamarko. A istovremeno, naravno još slučajnije Karamarko je u to doba ravnao SOA-om, institucijom krucijalnom za odobravanje državljanstva osobama poput Edela. Tvrtka Migrit možda nije pretjerano razvikana u hrvatskim poduzetničkim vodama, ali s njenim poslovanjem dobro su upoznati finski građani, premda je riječ o korporaciji koja je registrirana baš u našoj zemlji.

Mala nepoznata tvrtka planirala je gradnju nuklearne elektrane baš u ovoj skandinavskoj zemlji, a kada su ondašnji novinari počeli grebati ispod površine doznalo se kako iza Migrit solarne energije stoji Dvinski, čija je poslovna partnerica Ana Karamarko. Ovaj projekt stopirao je finski ministar gospodarstva Olli Rehn uz objašnjenje da dio financijskih sredstava za Migrit dolazi iz Rusije. Sumnjalo se da je Migrit karta preko koje ruska državna kompanija pod krikom europske tvrtke nastoji ući u ovaj unosan biznis. Inače, nakon što se Poletajev susreo ne samo s predsjednicom već i s premijerom Andrejom Plenkovićem dogovorena je navodno i restruktura i prodaja koncerna u naredne tri do četiri godine.

Podsjetimo, privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, zbog čega su uostalom ovi sastanci i održavani. Prema njemu, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20%. Kako saznajemo na ruskoj listi za odstrel i rasprodaju nalazi se oko 90 kompanija koje se zajednički nazivaju Agrokor Portfolio Holdings, a koje su prošle godine uprihodile 203 milijuna eura.




U APH je svrstana 41 kompanija s aktivnim poslovanjem, ali i njih 23 koje operativno ne posluju, ali unatoč tome posjeduju različitu imovinu, a tu je i 16 neaktivnih, odnosno fiktivnih društava. Na bubnju će se tako, kako neslužbeno saznajemo, naći kompanija Karisma Hotels Adriatic. Nju je Agrokor osnovao 2012. s grupom TUI i meksičkom tvrtkom Karisma Resort International.

U posljednjih pet godina kompanija s temeljnim kapitalom od 110 milijuna kuna realizirala je niz značajnih akvizicija na dubrovačkom području, a riječ je o Hotelima Plat, Koločep i Živogošće, a sve u cilju rekonstrukcije i modernizacije kapitala. Većim dijelom riječ je o projektima koji su u tijeku i koji zahtijevaju ogromne investicije pa je logično za očekivati da Agrokor svoj udio ponudi partnerima. Agrokor je vlasnik turističke agencije Adriatica.net koju tvore dubrovački Atlas i ljubljanski Kompas, a u turoperatorski biznis uložena su ogromna sredstva, no unatoč tome to tvrtkama nije pomoglo da izađu iz financijskih nedaća pa ne treba čuditi ako se i ova tvrtka nađe na bubnju.

Slična sudba sustići bi mogla i Agrokor-Energiju. Putem ove tvrtke realizirana su ulaganja u pet bioplinskih elektrana, a koncern posjeduje i manjinske udjele u tvrtki A.P.N. energija, koja je ulagala u bioplinske elektrane. Ono što zvuči posebno neugodno jest činjenica da se na bubnju našla i Solana Pag, najveći proizvođač morske soli u našoj zemlji. Najveći dio proizvoda ove tvrtke plasira se na hrvatsko tržište, ali njihovi se proizvodi pronaći mogu ne samo u regiji već i u Kanadi te SAD-u. Kompanija ima solidnu tržišnu poziciju, nije pretjerano zadužena i posluje s dobiti. U ovoj kategoriji je i tvrtka Projektgradnja stečena 2015. godine predstečajnom nagodbom, ali i Zagreb plakati.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.