Marko Prpic/PIXSELL

Zbog DORH-ove istrage odbijen pristup informacijama o izloženosti banaka Agrokoru

Autor: Hina

Povjerenica za informiranja Anamarija Musa potvrdila je odluku Hrvatske narodne banke (HNB) o odbijanju pristupu informacija o izloženosti banaka sustavu Agrokor od 2012. do 2016. navodeći da su te informacije dostavljene Državnom odvjetništvu (DORH) za potrebe predistražnog postupka.

”Zakonom o pravu na pristup informacijama propisano je kako će tijela javne vlasti ograničiti pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka”, navodi se u rješenju povjerenice povodom zahtjeva i žalbe zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića.

Povjerenica je zaključila i da je 13 rješenja HNB-a, koja su bila predmetom zahtjeva za pristup informacijama, dostavljena DORH-u još u svibnju prošle godine.

Državno odvjetništvo u svojem se dopisu pozivao na priopćenje HNB-a u kojem je navedeno kako raspolaže podacima da neke ”financijske institucije nisu na odgovarajući način primjenjivali kriterije gospodarske povezanosti te da je HNB uspješno poduzimala mjere prema tim bankama u slučajevima gdje je gospodarsku povezanost bilo moguće dokazati.”

Osim toga, povjerenica navodi i da ”postoje indicije da su usprkos provednim mjerama i danim nalozima neke kreditne institucije nalazile načina preuzete rizike pred regulatorom”.

Zaključuje da je stoga DORH od HNB-a zatražio da o tim navodima dostavi sve činjenice i saznanja te je javnosti ograničen pristup zatraženim informacijama do okončanja istrage.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.