PIXSELL

ZAVIRILI SMO IZA KULISA: Ovo su najizglednija imena ministara i potpredsjednika Vlade oko kojih su se dogovorili Most i HDZ

Autor: I.Delić

Pristanku na HDZ-ove uvjete mora da je kumovao i tajanstveni susret Nikole Grmoje s Ivicom Relkovićem.

Dugo očekivani dogovor oko sastavljanja Vlade između Mosta i Hdz-a napokon je postignut te su time dugački, ali i pomalo naporni pregovori privedeni kraju.

Uzrok ovoga ishitrenog Mostova poteza leži u odlučnosti Andreja Plenkovića šefa Hdz-a koji je vrlo mudro odigrao ovu utakmicu. Jer osim što je uglađeni europarlamentarac sa svojim timom vodio pregovore s Mostom, kave su njegovi suradnici ispijali i s ostalim predstavnicima parlamentarnih opcija, na koje sada može računati bez da im se mostovci i pridruže.

U svijetlu tih novih okolnosti, koje je Plenković javno obznanio mostovci su se uznemirili te su proradili telefoni, a kako saznajemo iz izvora bliskih Mostu tim Bože Petrova brzo se složio na kompromis koji rezultira pristankom na sve što im se nudi.

Pristanku na HDZ-ove uvjete mora da je kumovao i tajanstveni susret Nikole Grmoje s Ivicom Relkovićem, čovjekom kojega opisuju kao glavnog mostova operativca, a kojeg kolokvijalno nazivaju i Mostov mozak.

Sastanak ove dvojke odvio se u jednom ugostiteljskom objektu netom prije sjednice Nacionalnog vijeća Mosta. Ipak, valja znati kako je i HDZ u svojoj ponudi spram mostovcima bio racionalan, jer je Plenkovićev interes sastavljanje stabilne vlade koja će potrajati četiri godine, a takvo što bez njih nije moguće. U skladu s tom željom postignut je s pravom možemo reći kompromis, osobito nakon svega što smo imali prilike čuti i vidjeti.

Da doista na svoju vladu računaju dugoročno svjedoči dogovor postignut oko predsjednika Sabora, a na čelu ove institucije prve dvije godine sjediti će Petrov, nakon toga na dužnost stupa Hdz-ov Gordan Jandroković, saznajemo iz izvora bliskih Mostu. Malo koga iznenaditi će podatak da je Plenković novi hrvatski premijer, ali iznenađenje je dogovor postignut oko ministarstava pa tako Most prema za sada dostupnim podacima preuzima četiri resora i mjesto potpredsjednika Vlade.

Dužnost je to koju će preuzeti mostovac Ivan Kovačić koji će biti potpredsjednik vlade za društvena pitanja, što god da to značilo. Spekulira se kako bi preostala tri potpredsjednička mjesta mogli preuzeti Davor Božinović i Davor Stier, a govora je bilo i o Ivani Maletić čija je pozicija zbog obveza u EP upitna pa se kao alternativa nameće Marić, tehnički ministar financija iz Karamarkove vlade, a koji uživa veliko Plenkovićevo povjerenje.

Osim mjesta potpredsjednika Vlade mostovci su se očešali za fotelju ministra unutarnjih poslova pa će na tom mjestu ostati njihov Vlaho Orepić. Premda nije dobro da jedna stranka upravlja s MUP-om i ministarstvom pravosuđa, na to ćemo morati pristati jer pravosuđe će voditi mostov ministar Ante Šprlje. Ministar zaštite okoliša ostaje Dobrović, a u Ministarstvu uprave situacija je također nepromjenjena pa taj resor nastavlja voditi Jurlina Alibegović.

Kamen spoticanja među Mostom i HDZ-om bilo je ministarstvo gospodarstva, ali njega su se mostovci morali odreći pa su velike šanse da će ovaj krucijalni resor voditi HDZ-ov Goran Marić. No, i po ovom pitanju postignut je kompromis, i to veoma zanimljiv te će tako mostovci svoje kadrove ugurati u javna poduzeća, baš kao što je naš portal ekskluzivno pisao radi se o Ini, Plinacru, Janafu i kako za sada stvari stoje HEP-u. Skup kompromis, ali čini se da bi vrlo skoro mogli imati vladu.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.