Igor Kralj/PIXSELL

Zatvara se najveće prihvatilište za azilante u Hrvatskoj, a nova lokacija tek se traži

Autor: jutarnji/dnevno.hr

U Hrvatskoj postoje dva prihvatilišta za smještaj tražitelja međunarodne zaštite, od kojih je jedan objekt u Kutinim, a drugi u Zagrebu

Zbog skore obnove zagrebačkog hotela Porin, Ministarstvo unutarnjih poslova traži zamjenski smještaj u kojem bi funkcioniralo Prihvatilište za tražitelje azila koje je sada na toj lokaciji.

Jedna od potencijalnih lokacija je hotel Spačva koji se nalazi na autocesti Zagreb – Lipovica, nekoliko kilometara od granice sa Srbijom, javlja jutarnji.

 Međutim, hotel Spačva nije u državnom vlasništvu pa bi ga za tu namjenu trebalo kupiti. Hotel je još na tržištu, u prodaji. Ta priča da bi ga država kupila za azilante krenula je još tada, ali sve je ostalo samo na tom kontaktu iz 2015. godine – rekla je direktorica Šandrk za Jutarnji.

Istovremeno, vijest da će uskoro u susjedstvu dobiti prihvatilište za tražitelje azila proširila se i u zagrebačkom kvartu Borovje, gdje su neuseljene državne zgrade izgrađene za znanstvene novake, a kojima upravlja  Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prenosi jutarnji. No, dio stanovnika Borovja uvjeren je da se pripremaju za prihvat tražitelja azila.

U Hrvatskoj postoje dva prihvatilišta za smještaj tražitelja međunarodne zaštite, od kojih je jedan objekt u Kutini, kapaciteta smještaja za sto osoba, a drugi u Zagrebu (bivši hotel Porin), kapaciteta smještaja za 600 osoba.

Njima su u prihvatilištu osigurani materijalni uvjeti prihvata koji uključuju smještaj, hranu, odjeću, naknadu troškova javnog prijevoza i novčanu pomoć te je sustav azila u Hrvatskoj usklađen s europskim direktivama. U prihvatilištu se također provode tečajevi hrvatskog jezika za sve uzraste, a posebno za djecu školske dobi radi pripreme za školu.

 

Autor: jutarnji/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.