Luka Klun/PIXSELL

Zašto se uspaničio predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović?!

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno/7. listopada 2016.

O tvrdnjama koje su se pojavile u javnosti da je presuda Ustavnog suda u slučaju suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL bila 'plaćena' i to s 5 milijuna 'Ježićevih eura', Šeparović je rekao sljedeće: 'Ja sam čuo da smo dobili 2 milijuna eura, od toga predsjednica Ustavnog suda milijun eura, a mi ostalo. Ja sam pitao: A gdje je moj dio?' No, ono o čemu Šeparović nije govorio, njegov je tajni sastanak sa Sanaderovim odvjetnikom Goranom Suićem u travnju ove godine o čemu je pisao i tjednik Nacional. Sastanak Šeparovića i Suića ponovno bi mogao potaknuti priče o nepristranosti sudaca Ustavnog suda koji su nekoliko puta rušili presude koje se direktno odnose na Sanadera

Nije dugo trebalo predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću da se oglasi u brojnim medijima u povodu optužbi profesora Vjekoslava Miličića, da su dijelovi njegova doktorata – plagijat. Šeparović je odmah dao seriju ekskluzivnih intervjua u kojima je oštro opovrgnuo Miličićeve optužbe, te rekao da se radi o neosnovanom napadu. Pritom je komentirao kako, ne samo da nije plagirao doktorat, već da je prof. Miličić, kojega je nazvao “osebujnim”, plagirao njegov doktorat.

Naravno da je takva obrana predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića pokrenula lavinu reakcija na društvenim mrežama, na kojima nije pronađena niti jedna osoba koja je povjerovala u takve Šeparovićeve tvrdnje. Jer, da je istina to što tvrdi predsjednik Ustavnog suda, da je “osebujni” profesor Vjekoslav Miličić plagirao njegov doktorat, zašto to Šeparović odmah nije prijavio nadležnim tijelima? To mu je bila i dužnost i obveza. Naprotiv, on je reagirao tek nakon što je gospodin Miličić prozvao Šeparovića za plagijat, ali u stilu – “drž’te lopova”!

No, čini se da predsjednika Ustavnog suda nije žuljala samo ta optužba o plagijatu “osebujnog” profesora Miličića. On je samo iskoristio taj povod da se obračuna sa svim i svakim, počevši od medija do ministra policije Vlahe Orepića, koji su na ovaj ili onaj način spominjali predsjednika Ustavnog suda ili instituciju kojoj je na čelu, u različitim, uglavnom, negativnim kontekstima.

Tako se Šeparović osvrnuo i na prijepore oko samog sastava Ustavnog suda. “Uvjeti za izbor sudaca Ustavnog suda su propisani zakonom, ali njih bira i politika. Ali tako je svugdje u svijetu i to je zapravo normalno. Pitanje, je postupaju li suci izabrani u Ustavni sud po zakonima ili po zahtjevima politike, to je pravo pitanje”, rekao je Šeparović.

O Orepiću, Mlakaru…

Tu se on nije zadržao, nego je konstatirao kako su oni u Ustavnom sudu izloženi strahovitim pritiscima i neosnovanim napadima. Među takve pritiske i neosnovane napade, Šeparović je svrstao i oštru ocjenu tehničkog ministra unutrašnjih poslova, Vlahe Orepića, da sastav Ustavnog suda predstavlja ugrozu nacionalnoj sigurnosti. Šeparović je to komentirao na svoj “osebujan” način:

“Ovako nešto reći, i to u predizbornoj kampanji, apsolutno je nedopustivo. Institucije se ne mogu napadati na taj način. Mogu se kritizirati odluke Ustavnog suda, ali ne i sama institucija. To je granica koju ne smijemo prelaziti. Ako on ima takvih saznanja, mora dati nalog policiji da pokrene postupak, mimo javnosti, i da se skine imunitet ustavnom sucu.”

Na takve reakcije osvrnuli su se i neki analitičari koji smatraju da predsjednika Ustavnog suda uopće ne bi trebale doticati takve političke izjave pojedinaca, pogotovo ako su izrečene u predizbornoj kampanji. Takve reakcije samo izazivaju sumnju da se Šeparović češe tamo gdje ga, zapravo, najviše svrbi. Šeparović nije propustio prozboriti i pokoju rečenicu o slučaju ustavnog suca Davorina Mlakara, koji je opterećen aferom Hypo, imenovan u Ustavni sud:

“Sve je to bilo poznato Hrvatskom saboru kad ga je imenovao za ustavnog suca. Ja kao predsjednik, nemam ni službenih ni neslužbenih informacija da se vodi nekakav postupak protiv njega. Ja mu nemam razloga ne vjerovati, jedino sam molio da se taj slučaj što prije razriješi. Molio sam ga da javno istupi i objasni tu stvar i on je to učinio, pa tu nemam više što reći.”

Nakon takve njegove izjave, opet je uzavrelo na društvenim mrežama, pa su se tako pojavili i komentari kako je žalosno da predsjednik Ustavnog suda ovako benovolentno gleda na svoje suradnike – ustavne suce koji su za njega dobri. Jednoj sutkinji je dokazan plagijat znanstvenog rada, drugi sudac je umočen u sumnjive bankarske transakcije, pa i on sam u plagijat doktorskoga rada…

Glavni neformalni pravosudni kadrovik HDZ-a

O tvrdnjama koje su se pojavile u javnosti da je presuda Ustavnog suda u slučaju suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL bila “plaćena” i to s 5 milijuna “Ježićevih eura”, Šeparović je rekao sljedeće:

“Ja sam čuo da smo dobili 2 milijuna eura, od toga predsjednica Ustavnog suda milijun eura, a mi ostalo. Ja sam pitao: A gdje je moj dio? To je naprosto smiješno. Znam kako je javnost pratila suđenje. Morate shvatiti da Ustavni sud nije medijski sud već sudi na temelju zakona. Mi smo utvrdili da su prava bila povrijeđena, nismo tvrdili je li Sanader kriv ili ne, samo smo utvrdili da mu nije omogućeno pravično suđenje. Gospodin Sanader je imao puno većih prijatelja od sudaca Ustavnog suda. Mi smo izabrani parlamentarnom većinom, a to ne znači da smo Sanaderu vraćali uslugu”.

No, Šeparović nije govorio o njegovom tajnom sastanku sa Sanaderovim odvjetnikom Goranom Suićem u travnju ove godine, o čemu je pisao i tjednik Nacional. Tako Nacional piše da je sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović viđen na kavi u zagrebačkom hotelu Sheraton sa zagrebačkim odvjetnikom Goranom Suićem koji je jedan od branitelja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Sastanak Šeparovića i Suića ponovno bi mogao potaknuti priče o nepristranosti sudaca Ustavnog suda, koji su nekoliko puta rušili presude koje su se direktno odnosile na Sanadera.

Šeparoviću ovo nije prvi put da se sastaje sa Sanaderovim odvjetnicima, jer je krajem svibnja prošle godine viđen na kavi sa Čedom Prodanovićem u jednom kafiću u blizini Sabora. Šeparović slovi kao jedan od sudaca Ustavnog suda kojeg se može smatrati bliskim HDZ-u, tvrdi se u Nacionalu. Inače, valja podsjetiti, a na čemu spomenuti tjednik inzistira, da se Šeparovića za vrijeme prvog premijerskog mandata Ive Sanadera doživljavalo kao glavnog neformalnog pravosudnog kadrovika u HDZ-u. Smatralo se da je on bio jedan od onih koji su početkom 2006. utjecali i na smjenu tadašnje ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt.

Poznavatelji prilika u HDZ-u tvrde da su njeni prvi ozbiljni problemi u odnosima s HDZ-om počeli u ljeto 2005., kada je odlučila poništiti natječaj za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Ona je time naljutila tadašnjeg premijera Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i Šeparovića, tada glavnog pravosudnog kadrovika HDZ-a, koji su neformalno u kandidaturi za tu funkciju podržavali suca tog suda, Ivana Turudića.

Iako Sanader, Šeks i Šeparović nisu imali nikakve formalne veze s izborom predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, u HDZ-u se računalo da je njihovo neformalno lobiranje trebalo biti presudno, jer je Turudić ispunio sve formalne pretpostavke za obnašanje te funkcije, a dobio je i većinsku potporu kolega sudaca iz deveteročlanog sudačkog vijeća, tvrdi Nacional.

A što mu je u kavu stavio?

Upravo je Šeparović odveo Turudića na tajni sastanak sa Sanaderom i Šeksom u Banske dvore, gdje mu je obećana podrška u kandidaturi za šefa Županijskog suda u Zagrebu. Međutim, Vesna Škare Ožbolt je tu inicijativu poremetila pa je, dijelom i zbog toga, nakon nekoliko mjeseci smijenjena. No, vratimo se Šeparovićevoj kavici u travnju ove godine sa Sanaderovim odvjetnikom Goranom Suićem.

Naime, nakon te kavice, Šeparović se na izlazu iz Sheratona kratko susreo i s Vladimirom Šeksom kojeg Sanader, uz Jadranku Kosor, smatra glavnim krivcem za njegov, kako ga naziva – politički progon. Očigledno je Šeparovića taj iznenadni susret “treće vrste” s lukavim i pronicljivim Šeksom toliko iznenadio i zbunio da je na izlazu iz Sheratona skoro ušao u krivi automobil. Dobro je da nije pošao i u krivom smjeru.

Kad smo već kod Sanadera, zlobnici će primijetiti da je gospodin Šeparović uselio u luksuzni višemilijunski penthaus u Šarengradskoj ulici, nekako u isto vrijeme kada se odlučivalo o daljnjoj sudbini bivšeg premijera. Pa neće se valjda predsjednik Ustavnog suda osvrtati i na zlobne opaske okorjelih zlobnika?!

Dakle, imajući sve to u vidu, iz Šeparovićevih intervjua se može iščitati njegova stanovita nervoza i uznemirenost sve učestalijim napadima i prozivkama na pojedine suce Ustavnog suda, a ponajviše ga uznemiravaju napadi na njega samoga.

I doista, neupućen netko će se upitati – zašto se uspaničio predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović?!

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno/7. listopada 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.