Facebook

Zašto se Plenković odrekao dvaju najstručnijih ministara iz Oreškovićeve Vlade?

Autor: I.Delić

Premda je Kliman uspješno vodio svoj resor te ušao u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima za njega i Jurlinu Alibegović nije bilo mjesta u Plenkovićevoj vladi.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svoju je nedavno formiranu Vladu uveo neka nova, javnosti nepoznata imena, ali osim toga na ministarskim pozicijama ostali su i neki bivši ministri te političari s čijim je biografijama javnost dobro upoznata.

No, ono što mu zamjeraju mnogi u njegovom HDZ-u, ali i neki eksperti jest što nije uvažio kriterij stručnosti po pitanju Ministarstva uprave i turizma, jer ministri u Vladi Tihomira Oreškovića koju su obnašali te dužnosti za sobom su ostavili prilično dobro odrađen posao. Po ocjeni mnogih najbolja i najstručnija ministrica Oreškovićeve vlade bila je Dubravka Jurlina Alibegović koja je vodila sektor uprave, a jednako tako stručan je bio i ministar Anton Kliman u čijem je kratkom mandatu Hrvatska oborila sve svoje turističke rekorde. S druge strane, ministrom obrazovanja imenovao je Pavu Barišića koji je taj sektor ranije morao napustiti zbog afera.

Inače, danas već bivša ministrica Jurlina Alibegović u Vladu je ušla iz mostove kvote kao neovisna stručnjakinja koja je prije toga vodila zagrebački Ekonomski institut, a njen resor preuzeo je Ivan Kovačić također mostovac, koji je ujedno i potpredsjednik Vlade.

Riječ je o veoma zahtjevnom sektoru, na što je ranije u razgovoru za naš portal upozoravao pravnik Pero Kovačević sumnjajući u Kovačića stoga što je po zanimanju stomatolog. -Ministar uprave osoba je zadužena za sve bitne reforme vezane za ustrojstvo države, od izbornog zakonodavstva na dalje, pa iz toga proizlazi da ministar uprave mora biti lumen u vrijeme koje sada živimo da bi te reforme bile osmišljene i provedene.

Nije sporno da je Kovač dobio politički legitimitet obzirom na izborni rezultat, ali pitam se je li on primjeren za vođenje ministarstva uprave i za provedbu ključnih reformi- kazivao je naš sugovornik. Jurlina Alibegović od politike je po svemu sudeći odustala jer nije ušla niti u novi saziv Sabora, jer nije bila kandidatkinja na izborima premda joj je iz Mosta nuđeno mjesto na listi koje je ova odbila zbog kako je tada argumentirala privatnih obiteljskih razloga.

Kliman je pak istarski HDZ-ovac koji se Sabora domogao zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a prije no što je postao ministrom turizma u Oreškovićevom timu vodio je tvrtku Barbariga Nova te nije imao ključniju ulogu u stranci.

Umjesto njega, unatoč rezultatima izbora, ali i rezultatima turističke sezone Plenković se odlučio za Garija Cappellija HDZ-ova gradonačelnika Malog Lošinja. Zanimljivo, bivši i aktualni ministar sučelili su se u istoj, odnosno osmoj izbornoj jedinici i dok je Kliman dobio 4135 glasova njegov kolega Cappelli koji je bio osmi na listi dobio je 1140 glasova te nije dobio mandat, ali je zato dobio ministarstvo.

Alibegović je prema tvrdnjama dobro upućenih izvora iz Mosta iz igre ispala zbog Bože Petrova koji je za sebe dogovorio poziciju predsjednika Sabora pa je Most za potpredsjednika Vlade morao predložiti nekoga dovoljno snažnog iz svojih redova te je tako izbor pao na Kovačića koji baš i nema kompeticije za svoju funkciju, unatoč tome što je bio gradonačelnik. S druge strane Kliman nije ostao u igri tvrde upućeni HDZ-ovci zato što je bio lojalan Karamarku, a Plenković oko sebe želi ljude od povjerenja s kojima je svjetonazorski blizak kao što je to slučaj s Cappellijem.

Autor: I.Delić