Zašto se JUTARNJI uopće smatra kompetentnim komentirati događaje iz MEĐUGORJA?!

Autor: B.Biško

Ničim izazvani komentiraju novu navodnu odluku iz Vatikana, da je Međugorje "mjesto molitve". Jutarnji ju je protumačio kao konačan udarac Međugorju i prevari koja se već 34 godine dešava u Hercegovini.

Poznato je kako je Međugorje “trn u oku” mnogim ljudima i većini medija. Tako je i Jutarnji krenuo u agresivnu kampanju blaćenja Međugorja. Naime, talijanski list, il Giornale, koji u vlasništvu Silvia Berlusconia je objavio vijest kako će Vatikan proglasiti fenomen iz Hercegovine “mjestom molitve”, potom i  Jutarnji i ostali portali koji jedva čekaju propast fenomena iz Međugorja pa tako i trče na svaku novu vijest koja se objavi dati svoje “stručno” mišljenje. No, napomenimo kako su za izvor uzeti talijanski list kojem je vlasnik jedan od najistaknutijih svjetskih masona. Još nam nije jasno zašto se kolege iz Jutarnjeg smatraju uopće kompetentnim miješati u život i odluke Crkve, institucije za koju jedva čekaju da poklekne.

Da imaju imalo kompetencije komentirati odluke Vatikana, shvatili bi da svaka odluka dosada koja je donesena o Međugorju ničim nije diskreditirala fenomen iz tog malog hercegovačkog mjesta.

Naime prvo su pisali kako je biskupska konferencija Jugoslavije rekla kako u Međugorju ne postoje nadnaravna ukazanja, što je krivo jer prava informacija je da “trenutačno nije moguće dokazati nadnaravnost fenomena iz Međugorja” a ne da ne postoji.

No to nije sve, taj hrvatski portal ne staje na tome nego nastavlja dalje, pa opet ničim izazavani komentiraju novu navodnu odluku iz Vatikana, da je Međugorje “mjesto molitve”. Jutarnji ju je protumačio kao konačan udarac Međugorju i prevari koja se već 34 godine događa u Hercegovini.

Poznato je kako je katolička Crkva oprezna i ne trči pred rudo. Tako i s novom odlukom, ako je uopće istina, papa Franjo će staviti Međugorje samo pod veću kontrolu, što je očekivano. Ispitat će se poslušnost svećenika, fratara i vidioca, što dosada nije bilo upitno.

 

Nije donesena ni jedna odluka o ukazanjima u Međugorju, koja su započela 1981. godine i još nisu završila. Istitucionalna tijela Kongregacije za nauk vjere nisu se još udružila za pregled dosjea i za zaključke dugog i artikuliranog rada komisije koju je vodio kardinal Camillo Ruini koji je zaključio svoje poslove prošle godine.




U bivšem Sant’Uffizio nisu se održale “plenarie” (idući “plenarij” je po programu slijedeći siječanj). A na temu Međugorje nije se održala niti “feria quarta”, mjesečno okupljanje (uobičajene kongregacije) kardinala i biskupa članova Kongregacije koja se održava u srijedu. Posljednja “feria quarta”, zapravo, se održala – potvrđuju iz Vaticano Insider autoritarni izvori uprave – prošlog 17. lipnja: bio je potpuno drugačiji argument. Iduće okupljanje će se održati nakon ljeta, nije isključeno da se može prebaciti nakon zaključka Sinode. Što znači da bi se izjava trebala čekati ne prije jeseni 2015. godine.

Predviđanje vjerojatne jake negativne odluke o Međugorju, koje neki mediji donose ovih dana, dakle nemaju temelja jer još nije donesena nikakva odluka. Papa Franjo naglasio je svoju ocjenu rada kojeg je napravio kardinal Ruini, a o indiskrecijama koje su izviještene posljednjih mjeseci poznato je da zaključci komisije nisu bili tako negativni: procijenili su prva ukazanja (ona od lipnja-srpnja 1981. godine) odvajajući ih od onih sljedećih, izbjegavali su neke greške, ali su priznavali duhovne plodove naglašavajući potrebu za boljom pastoralnom i duhovnom brigom za vidioce i hodočasnike, predlagali su da se Međugorje pretvori u vlastito svetište, ili ga uključiti u novu biskupiju, javlja medjugorje-info.com

 




Zato dragi vjernici s radošču pričekajmo papinu odluku, vjerujući kako je Gospodin vjeran i kako su plodovi Međugorja dokaz Njegove, a samim time i Marijine prisutnosti.

Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.