Patrik Macek/PIXSELL/Davor Javorovic/PIXSELL

Zašto je Plenković mlako odgovorio na Vučićev huškački komentar?

Autor: likaplus.hr/dnevno.hr

"Kada razgovarate s generalom Gotovinom vidite da je on usmjeren na mir, suradnju, budućnost, stabilnost i na analizu jednog kompliciranog okružja u kojemu se danas nalaze Hrvatska i Europa. Vjerujem da će on svojom mudrošću i smirenošću biti koristan savjetnik ministru obrane Damiru Krstičeviću", istaknuo je Plenković koji ne vidi da je reakcija nešto problematično

Na imenovanje generala Ante Gotovine reagirao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, poznat po govorima mržnje u Glini protiv Hrvata te kada je zazivao ubijanje muslimana. “Razumjeli smo poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj Vladi. Sasvim je izvjesno da Srbi, prije svega prognani Srbi koji su živjeli na području Krajine i Hrvatske, ne mogu biti sretni zbog toga”, komentirao je Vučić izbor Gotovine na mjesto savjetnika Krstičeviću.

Koliko god takva izjava srbijanskog premijera je zadiranje u unutarnje stvari slobodne i neovisne države Hrvatske, bila bi prihvatljiva da to nije učinjeno od premijera Države koja je započela rata protiv Hrvatske, koja je odgovorna za razaranja Hrvatske i smrt preko 15 tisuća Hrvata. Izjava dolazi od premijera Države koja je odgovorna za masakr u Vukovaru i nezapamćeni zločin nad ranjenicima vukovarske bolnice.

I to od premijera Aleksandra Vučića koji u Glini 1995. govori Srbima u Hrvatskoj da „Srpska Krajina i Glina” nikada neće biti Hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći.
Vučić poručuje okupljenima da znaju da će živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi.

Premijer Vučić u svojim ratnohuškačkim govorima ima i izjavu da će za jednog Srbina ubiti 100 muslimana. I takav premijer takve Srbije koja ima na čelu predsjednika Nikolića, deklariranog četničkog vojvodu, koja ima premijera koji je pozivao na ubijanje muslimana i uništavanje Hrvatske i stvaranje „Velike Srbije”, našao se komentirati postavljenje generala pobjedničke hrvatske vojske Ante Gotovine za vojnog savjetnika.

Još čudnija je izjava hrvatskog premijera koja nastavlja niz bezličnih odgovora hrvatskih političara na izjave pune prijetnje i mržnje iz Srbije.

>>> Vučić nije najbolje primio vijest o Gotovini: ‘Razumjeli smo poruku Zagreba…’

Premijer Andrej Plenković na pitanje novinara kako komentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da su u Srbiji “razumjeli poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj Vladi” ocijenio je da general Gotovina svojim iskustvom i svojim pristupom u politici može biti izuzetno koristan upravo u usmjeravanju ka budućnosti.

“Kada razgovarate s generalom Gotovinom vidite da je on usmjeren na mir, suradnju, budućnost, stabilnost i na analizu jednog kompliciranog okružja u kojemu se danas nalaze Hrvatska i Europa. Vjerujem da će on svojom mudrošću i smirenošću biti koristan savjetnik ministru obrane Damiru Krstičeviću”, istaknuo je Plenković koji ne vidi da je reakcija nešto problematično.

Ovakvom nojevskom politikom guranja glave u pijesak i tzv “hrvatskom šutnjom” nad gore iznesenim činjenicama, eutanizira se hrvatska javnost i relativizira radikalna politika koja dolazi iz Srbije i koja je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Republike Hrvatske. Hrvatska još nije odlučno zatražila od srbijanskih premijera povratak ukradenih dokumenta i protokola iz vukovarske bolnice, povratak nacionalnog kulturnog blaga ukradenog u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku.

Šutnja visoke hrvatske politike nad činjenicom da političari iz SDSS-a od nacionalne razine do lokalne razine ne odlaze zapaliti svijeće na mjestima gdje su pobijeni Hrvati u srpskoj agresiji, koji ne slave s Hrvatima oslobođajuću akciju „Oluju”, a istovremeno obnašaju visoke političke funkcije od pomoćnika ministara, zamjenika župana do zamjenika načelnika…

Bili se tako ponašali hrvatski političari u Srbiji da su Hrvati sravnili sa zemljom Kragujevac i jednu trećinu Srbije zapalili i srušili? Mogu se čelnici SDSS-a tako ponašati sve dok im hrvatske stranke i njihovi čelnici dopuštaju takvu politiku i uzimaju ih za koalicijske partnere od nacionalne do lokalne razine. Nisu bitne žrtve, bitna je vlast! I to čelnici SDSS-a dobro koriste, ali do kada?

Izvor: likaplus.hr

Autor: likaplus.hr/dnevno.hr

VEZANE VIJESTI