Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zašto Plenković ‘miče’ Cvitana i što Pupovac ima s time: Vrlo zanimljiva pozadina

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković ne odustaje od obračuna pa se tako na svojevrstan način obračunao i s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, u čiju fotelju prema najavama iz Vlade uskače Dražen Jelenić, dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

Inače, Jelenić je pravnik koji je ujedno bio i zamjenik prethodnog glavnog državnog odvjetnika, a kroz karijeru je prošao mnoge razine. Bio je na samome početku vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva te u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, a od 2003.pa sve do 2008.godine radio je u DORH-ovom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta-Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage.

Nakon toga do 2011.godine, radi kao županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a ubrzo potom karijeru nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika. Uz to, predsjednik je Državnoodvjetničkog vijeća, član Upravnog vijeća Pravosudne akademije te Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Voditelj je Delegacije Hrvatske pri GRECO (antikorupcijska komisija Vijeća Europe).

Uz ostala članstva i titule osobito je zgodna činjenica kako je i njegova supruga Ines Horvat Jelenić državna odvjetnica. Supruga je nakon strelovitog Jelenić napretka tražila premještaj u Veliku Goricu, što je i realizirano, a zgodan je i detalj kako je novi glavni državni odvjetnik bio tužitelj u slučaju otmice sina generala Vladimira Zagorca, a za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković. Poznata je i epizoda iz 2012., kada mu je ukradena torba te laptop, a za krađu je osuđen konobar iz Čazme, koji je Jeleniću stvari ukrao dok je ručao u zagrebačkom restoranu Boban.

No, osim ove bogate biografije, svakako je korisno znati koji su razlozi radi kojih se Plenković obračunao s Cvitanom, a izvori bliski premijeru prepričavaju kako je on na pregovorima o njegovoj smjeni radio mjesecima, budući da nije bio zadovoljan aktivnostima DORH-a. Takvo što nije neočekivano, ali sasvim sigurno od strane Plenkovića neobično je da Cvitanu zamjera to što se nije više bavio ratnim zločinima u Vukovaru.

Međutim, ne idu zamjerke u tome smjeru samo radi empatije s vukovarskim žrtvama, već i stoga što u toj niši Plenković vidi zgodnu priliku kojom bi u šaci držao Milorada Pupovca. Smjenom Cvitana, nad kojim Plenković nije imao nikakav utjecaj i dovođenjem novog glavnog državnog odvjetnika za kojega se premijer osobno založio, nedvojbeno će imati veću moć i utjecaj na ovu naoko nezavisnu instituciju, a to je pak neizravna poruka čelnom čovjeku SDSS-a, jer bude li nastavio s ucjenama i oštrom retorikom upućenom na Plenkovićevu adresu ovaj će u svakom trenutku moći aktivirati institucije da počnu raditi svoj posao po pitanju SDSS-a, a nije tajna da tamo posla još uvijek ima podosta.

Osim Pupovčeva slučaja s Tesla bankom koji još uvijek nije do kraja iskristaliziran ni razriješen, spomena je vrijedna i priča oko Vojislava Stanimirovića, čija uloga prilikom pada Vukovara do danas nije rasvijetljena, a podsjetiti treba i kako je istaknuti SDSS-ovac Đorđije Čurčić pod prismotrom pozicije, i nadležnih institucija. Plenković je još jednom, i s novim glavnim državnim odvjetnikom odlučio pokazati tko dominira i upravlja Vladom, te tko je gazda u hrvatskom dvorištu, punom kukolja.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.