Zašto je domoljubni Mamić za odvjetnika uzeo Čedu, a ne Matu, Vjekoslava ili Zvonimira!?

Autor: I.Babić

Ipak nije sve tako crno, kao što izgleda na prvi pogled, jer moglo je biti i puno crnje da je Maminjo kojim slučajem umjesto Čede (Prodanovića) odabrao Karamarkova odvjetnika Veljka (Miljevića).

Kada je odvjetnik Čedo Prodanović, nakon ispitivanja Zorana Mamića u Uskoku ustvrdio da je “apsolutno promašen” iznos za koji su braća Mamić, uz pomoć pritvorenog poreznika i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, prema tvrdnjama Uskoka oštetili nogometni klub Dinamo, poantirajući da je Porezna promašila ‘ceo fudbal’, mnogi su se, a prije svega oni koji vjeruju u domoljubnu iskrenost Zdravka Mamića, upitali je li legendarni Maminjo, promašio ‘ceo fudbal’ po pitanju izbora svojih odvjetnika. U tom kontekstu nitko nije želio ulaziti u stručnost i kompetentnost, jednog Čede Prodanovića, ali ništa manje uspješni stručni i kompetentni nisu ni mnogi drugi odvjetnici poput Mate Matića, Vjekoslava Krsnika, Željka Olujića ili pak odvjetničkog doajena Zvonimira Hodaka, čiji je ideološki kod dijametralno suprotan ideološkom kodu Mamićeva odvjetnika, a i nisu nikada pripadali bivšem komunističkom represivnom sustavu. Dakle, pitanje Maminju glasi zašto baš Čedo, a ne Mate, Vjekoslav ili Zvonimir.

Pitanje ima smisla utoliko više, kada se ima na umu da Zdravko Mamić cijelo vrijeme kao mantru ponavlja da su mu ovo sve smjestili komunisti, udbaši i orjunaši. Ako Mamić doista misli da su mu sve to smjestili komunisti orjunaši i udbaši, onda se postavlja pitanje kako se on od svih silnih odvjetničkih imena opredijelio baš za odvjetnika koji je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća zajedno s Jadrankom Sloković i Antom Nobilom bio dio represivnog aparata komunističkog režima. Čedo Prodanović je negdje u to vrijeme (1987. godine) progonio don Živka Kustića i patera Ljudevita Maračića zbog izvještavanja o euharistijskom kongresu. Zahvaljujući Čedi Prodanoviću, don Živko je tada dobio 4 mjeseca zatvora, a pater Ljudevit 2 mjeseca. Početkom 90-tih bio je zamjenik u zagrebačkom Okružnom tužilaštvu, pa potom zagrebački općinski tužitelj, a dolaskom Tuđmana i HDZ-a na vlast biva izbačen iz redova tužiteljstva, kao dio komunističkog represivnog aparata. Od tada pa do danas bavi se unosnim odvjetničkim poslom. I eto, baš takvog odvjetnika uzima Mamić koji je gostujući u Bujici ili preciznije rečeno, kada je Bujica gostovala kod njega u Sloveniji, više puta ponovio da ga progone komunisti i orjune.

Orjune su po Mamiću oni koji ne mogu prežaliti Jugoslaviju, ali i oni koji koketiraju s udbom. No, Mamić je pri tom zaboravio da je svega nekoliko mjeseci ranije po Srbiji, ali i kroz hrvatske medije gorljivo zazivao svoju voljenu Jugoslaviju govoreći o njoj kao o zemlji meda i mlijeka, u kojoj je sve bilo bolje nego u današnjoj Hrvatskoj. Nešto slično, samo s odvjetničkog aspekta govorio je svojedobno u intervjuu beogradskom tjedniku ‘Vreme’ odvjetnik Čedo Prodanović kada je ustvrdio da se prije (Jugoslaviji, op. a.) znalo tko uzima mito, a poslije 1990. (dakle u samostalnoj Hrvatskoj, op. a.) se znalo tko ne uzima’! Izgleda kako je Zdravko zaboravio na svoja srpska druženja s Arkanovim prijateljima i ljudima sumnjivih ratnih puteva, te kako je cijepao košulje ne samo u Zagrebačkoj zračnoj luci nego pred Lepom Brenom koja je u srpskoj maskirnoj uniformi pjevala Karadžićevim i Mladićevim četnicima u Bijeljini.

Dakle, gledano iz tog kuta mnogi će se zapitati je li Zdravko Mamić ima više lica, pa ih mijenja po potrebi ili pak ima nadnaravne moći da se istodobno može ukazati, primjerice, na koncertu Lepe Brene i na velikom skupu HDZ-a u Ciboni gdje je svojedobno pucao od domoljublja slušajući Thompsona a otkidao na pjesmu Slavonskih lola: ‘Sve je ona meni, dobro što ja znam, srce moje lažem sebi, bolje kad sam sam’! I doista nakon svega veliko je pitanje koje je Mamićevo lice pravo, ono kada po Srbiji veliča Jugoslaviju ili ono kada tvrdi da ga u Hrvatskoj progone komunisti, udbaši i Orjune a vladajućoj SDP-ovoj garnituri poručuje ‘Nećete razbojnici’. Ako je suditi po odabiru odvjetnika Čede a ne Mate ili Zvonimira nije teško pogoditi koji bi odgovor bio točan. Ipak nije sve tako crno, kao što izgleda na prvi pogled, jer moglo je biti i puno crnje da je Maminjo kojim slučajem umjesto Čede (Prodanovića) odabrao Karamarkova odvjetnika Veljka (Miljevića).

Autor:I.Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.