Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zašto Bandić u gradske tvrtke zbrinjava Brkićeve kadrove?

Autor: I. Delić

I upravo zato ove rošade niz su kojim se Bandić pokušava umiliti hadezeovcima nadajući se da Brkić u toj stranci još uvijek ima kakav, takav utjecaj osobito ako na izborima poluči dobar preferencijalni rezultat.

Kažu da nadimci najbolje opisuju osobu koja ih nosi pa mora da je s nekim razlogom i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u gradskim kuloarima od milja prozvan Banditićem. Kako god da ga zvali, jedno je sigurno Bandić je i više nego intenzivno krenuo u kampanju za rujanske izbore, nadajući se da će baš on postati premijerom, a u toj nakani po svemu sudeći ne sputavaju ga previše niti pravosudni organi koji su mjesecima kopali gradsku dokumentaciju izvlačeći iz gradonačelnikove duplje brojne sumnjive poslove, ali i zavidan popis imovine koja mu se eto uslijed silnog delanja potkrala, slučajno dakako. Jer u hrvatskoj politici svaka veza sa sumnjivim pa čak i kriminalnim poslovima jeste slučajnost. Kako Bandić misli biti premijerom kada nije bio u stanju niti obnašati dužnost saborskog zastupnika već je tu nezahvalnu ulogu prepustio atletičarki Sandri Perković koja ondje po tome nije izustila niti jednu rečenicu, malo kome je jasno. Ali koga briga on je formirao tim sličnih sebi i sada bjesomučno juriša po premijersku fotelju, zaboravljajući da bi se ponovno mogao poskliznuti, baš kao što je svojedobno proklizao u utrci za predsjednika države. Predizbornu kampanju počeo je bizarnim spotom u kojem kaže da radi više od Japanaca, a potporu u toj suludoj vratolomiji uživa od propalog ekonomskog analitičara Ljube Jurčića i propalog političara Radimira Čačića, dvojca kojega je svojedobno prozivao politički analitičar Slaven Letica zbog sporne prodaje Ine, ali i ratnog profiterstva. Tu je još u predsjednik Bloka umirovljenika zajedno Milivoj Špika koji se proslavio ulaskom u sabornicu sa tristotinjak preferencijalnih glasova.

Dok juriša za premijera dio političke javnosti sumnja kako se za kampanju koristi gradonačelničkom foteljom, a tu pak priči nije kraj te postoji mogućnost kako je zaduženje Zagreba za 200 milijuna kuna na pet godina budžet s kojim će ovaj pokriti troškove kampanje. Dok on pokriva troškove kampanje za parlamentarne izbore, u Zagrebačkom Holdingu odvijaju se čudne aktivnosti te je tako u Upravu doveden novi čovjek Bernard Mršo, diplomirani ekonomist koji je dosadašnju karijeru većim djelom izgradio u Croatia osiguranju, ali i u nekoliko drugih kompanija.

–U svom dosadašnjem radu obnašao je rukovodeće funkcije koje su se odnosile na upravljanje i organizaciju timskim radom, osiguranje te gospodarenje imovinom i upravljanje nekretninama- stoji u Holdingovom priopćenju, iz kojega je s nekim razlogom izostavljen zgodan detalj. Naime, baš zbog upravljanja nekretninama Mršo se prije nekoliko godina kao šef nabave u spomenutom osiguranju našao na meti policijskih istražitelja i to zbog kumnje zamljišta i stanice za tehnički pregled u gospodarskoj zoni u Sinju za 13,5 milijuna kuna 2010. godine. Iznos je to koji se smatrao preplaćenim, a da apsurd bude potpun nakon ove neugodnosti Mršo postaje predsjednikom uprave tvrtke kćeri Croatia tehnički pregled, da bi nakon promjene vodstva u Croatia osiguranju bio smijenjen. Argument za taj potez bio je nezadovoljstvo njegovim radom, ali i sumnja na još nekolicinu štetnih poteza. Nezadovoljstvu unatoč Mršo iz CO ne odlazi praznih ruku već ga otpremaju sa sto tisuća eura, koje je ovaj dakako prihvatio, baš kao što je prihvatio Bandićevo postavljanje u Upravu Holdinga. U svakom slučaju zanimljiv jest i podatak kako je Mršo izrazito prisan ne samo s gradonačelnikom Bandićem već i s Milijanom Brkićem, zamjenikom predsjednika HDZ-a. Uz to, Bandić je nagradio i još troje gradskih HDZ-ovaca među njihova Maria Župana i Ivana Čelića, dvojku blisku HDZ-ovom Andriji Mikuliću koji slovi kao Brkićev čovjek u gradskom ogranku stranke.

Nedavno je Bandić razriješio i direktora Tržnica grada Zagreba Filipa Borca, a na njegovu poziciju imenovao mladog HDZ-ovca Stanka Gačića. Nisu ove smjene na Tržnicama puka slučajnost, već se pozicioniranjem HDZ-ovih kadrova na rukovodeće pozicije u gradskim poduzećima, Bandić ponovno pokušava približiti toj stranci, u slučaju da mu zatrebaju nakon rujanskih izbora.


EKSKLUZIVNO! Stanko Gačić novi je direktor Tržnica Zagreb


Pomno je to razrađena taktika s kojom se prvi čovjek metropole kani uvući pod kožu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, europarlamentarca koji je u toj stranci podvukao crtu rješavajući se onih koji su prethodnima mu Tomislava Karamarka, vukli za rukav, praveći iz njega lutku na koncu. Osim toga, Plenković već sada znade tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Radi se o doktoru Dragi Prgometu, a to ime Bandiću nipošto ne odgovara, jer za promjenu HDZ će mu suprotstaviti obrazovanog, odmjerenog i cijenjenoga kandidata koji na lokalnim izborima ima ozbiljne šanse koja bi Bandiću mogla poljuljati dosada nedodirljivu gradonačelničku poziciju. I upravo zato ove rošade niz su kojim se Bandić pokušava umiliti hadezeovcima nadajući se da Brkić u toj stranci još uvijek ima kakav, takav utjecaj osobito ako na izborima poluči dobar preferencijalni rezultat.

Inače, u ovoj priči podjednako je zanimljiva veza između Bandića i Borca. Dvojac je ovo kojega vezuje dugogodišnje prijateljstvo, a dotični je navodno gradonačelniku čvrsto držao ljestve, dok se on davnih godina uspinjao na poziciju na kojoj danas jeste. Vjernost Bandić nikada ne zaboravlja pa je prijatelja Borca vukao za sobom osiguravajući mu solidne pozicije, kao što je uostalom i ova u tržnicama, za što se javnosti morao opravdavati jer ne posjeduje fakultetsku diplomu.




– Nemam fakultet već završenu višu ekonomsku školu. Za voditelja podružnice uvjeti su viša ili visoka stručna sprema pa, prema tome, zadovoljavam sve potrebne kriterije- poručio je tako prilikom nedavnog imenovanja Borac, koji se sada složio s Bandićem da na njegovu poziciju sjedne mladi Gačić, dok će se njemu osigurati neki drugi položaj, a sve to dakako u interesu izbora, nakon kojih će se prođu li dobro, moći još bolje presložiti. Dok se oni preslaguju upitan je način na koji će Gačić voditi Tržnice, jer riječ je o mladiću bez pretjeranog iskustva. Naime, Gačić je do sada obnašao dužnost predsjednika gradske četvrtki Maksimir, a jedan od projekata na kojem je radio jest megarotor koji je trebao smanjiti gužve prema bolnici Rebro. Pod njegovim budnim okom uređena je Petrova ulica, a uređuje se i Bukovačka cesta te nekoliko gradskih prometnica, ali sve to, upućenima u funkcioniranje gradskih tržnica ne zvuči dovoljno da bi se pomakli s mrtve točke. No, čini se kako Bandić za to ne mari previše, jer Tržnice su bile i ostale njegova baza, što među ostalim dokazuje ime bivše šefice Zdenke Palac, protiv koje se zajedno s gradonačelnikom i Ivicom Lovrićem vodi istraga za davanje štandova tržnice na korištenje članovima incijative U ime obitelji, čime je sumnja se oštećen gradski proračun.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.