Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

ZAOKRET U HSS-u: Na parlamentarne izbore izlaze sa SDP-om!

Autor: T. P.

Prema Beljakovim riječima, tradicionalne vrijednosti, očuvanje sela i poljoprivrede te bolja budućnost Hrvatske i dalje će biti ciljevi za koje se HSS bori. Ipak, u to nisu baš svi uvjereni...

Na idućim parlamentarnim izborima Hrvatska seljačka stranka (HSS) bit će partner SDP-u. Odlučeno je tako na višesatnom sastanku Glavnog odbora HSS-a u četvrtak navečer. Za ponudu SDP-a, a neslužbeno HSS-u su ponudili potpredsjednika Vlade, ministra poljoprivrede i čak pet sigurnih mjesta u Saboru, glasalo je 87 članova Glavnog odbora, pet ih je bilo suzdržano, a 13 članova bilo je protiv – mahom iz kruga ljudi oko Marijane Petir i Sisačko-moslavačke županije.

“Donijeli smo važnu odluku, sudbonosnu za Hrvatsku i HSS, jer stvari više ne mogu biti kao do sada u ovih 25 godina. Nećemo biti lak koalicijski partner, nećemo biti samo dizači ruku već ćemo se boriti za programe koji će doprinijeti razvoju Hrvatske. U ovoj smo se odluci vodili razumom, a ne srcem jer srce nam govori da idemo sami, ali realnost i brojne ankete govore das još nismo dovoljno jaki za to”, rekao je Beljak, javlja Večernji list.

Prema Beljakovim riječima, tradicionalne vrijednosti, očuvanje sela i poljoprivrede te bolja budućnost Hrvatske i dalje će biti ciljevi za koje se HSS bori.

Iz redova HSS-a ova je odluka nazvana sudbonosnom jer smatraju da je stranka dotaknula dno te je činjenica s kim će izaći na parlamentarne izbore iznimno važna.

O konkretnoj ponudi koju je dobio od SDP-a Beljak nije htio govoriti, no istaknuo je da je svjestan da je riječ o velikom preokretu u stranci.

“HSS ostaje jedinstven i svoj. Sve su rasprave išle u istom smjeru i nitko nije na taj način išta uvjetovao”, dodao je predsjednik HSS-a, no nisu baš svi članovi te stranke zadovoljni ovo promjenom. Negativni komentari javili su se u kratkom vremenu i na Facebook stranici HSS-a:

“Ako želite uništiti stranku i izgubiti birače, SDP je idealan partner za to.”

“Ovo je totalni pad HSS’a šteta. A ovoje bila prilika da se istaknete kao stranka…..”

“Dotaknuli ste dno, a ovom odlukom će te tek ostati na tom dnu”, neki su od negativno konotiranih komentara.

Podsjetimo, Marijana Petir, bivša predsjednica HSS-a, nije bila za opciju suradnje s SDP-om:

“Nekoliko godina tijekom cijelog mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine upozoravala sam na sustavno uništavanje hrvatskog sela, no nitko na to nije reagirao. Na kraju smo vidjeli kako je ministar namještao natječaje iz europskih fondova onima koji su financirali njegovu kampanju”, iznijela je Petir argumente zbog kojih HSS ne bi trebao stupiti u koaliciju s SDP-om. Ipak, stranački kolege poveli su se nekim drugim motivima i odluka o izlasku na izbore s SDP-om donijela je zaokret u stranci.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI