Goran Stanzl/PIXSELL

Zanimljiva usporedbe Mire Kovača: ‘Zbog političkih propusta nije lex Perković nego lex Milanović!

Autor: T. P.

"Bivša državna vlast Zorana Milanovića i Ive Josipovića, koji je kao predsjednik Republike tražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti, ali to nije učinio u slučaju Lexa Perkovića, propustila je iskoristiti prigodu priključenja Hrvatske europskoj obitelji i pokrenuti neophodno suočavanje s prošlošću utemeljeno na nacionalnom, nadstranačkom konsenzusu", napisao je Kovač.

Tehnički ministar vanjskih poslova na svoje je Facebook profilu napisao zanimljiv komentar u kojem je pojasnio zašto bi se umjesto lex Perković moglo govoriti – lex Milanović!

[NIJE LEX PERKOVIĆ VEĆ LEX MILANOVIĆ]

“Borili smo se za to da u svojoj zemlji sami odlučujemo o sebi – i izborili smo se za slobodnu, samostalnu, demokratsku, tolerantnu i europsku Hrvatsku. Za to su ponajprije zaslužni hrvatski branitelji i bivša državna vlast predvođena prvim predsjednikom Republike Franjom Tuđmanom. Prisjetimo se uoči obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja tog povijesnog postignuća i ponosimo se njime. Žudili smo za vladavinom prava, nije je bilo u propalom komunističkom sustavu – koji smo u Hrvatskoj nakon prvih slobodnih i višestranačkih izbora 1990. godine odbacili. Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču je trebao suditi domaći, hrvatski, a ne strani sud. Tako nešto se nikad više ne smije dogoditi.

U Hrvatskoj moramo imati snage, hrabrosti i zrelosti suočiti se sa svojom prošlošću, ma koliko to bilo bolno. Samo iskrenim, racionalnim i strukturiranim suočavanjem sa svojom prošlošću, sa zločinima počinjenima u ime jugoslavenskog i hrvatskog komunističkog sustava, ali i u ime za vrijeme Drugog svjetskog rata instalirane Nezavisne Države Hrvatske, moći ćemo izgraditi bolju budućnost. To dugujemo sebi i mlađim naraštajima. Bivša državna vlast Zorana Milanovića i Ive Josipovića, koji je kao predsjednik Republike tražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti, ali to nije učinio u slučaju Lexa Perkovića, propustila je iskoristiti prigodu priključenja Hrvatske europskoj obitelji i pokrenuti neophodno suočavanje s prošlošću utemeljeno na nacionalnom, nadstranačkom konsenzusu. Zato je pravedno da se gaženje vladavine prava poznato kao Lex Perković naziva Lex Milanović”, napisao je Miro Kovač.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.