Facebook

ZAJEDNIČKI ODALI POČAST: Hasanbegović i Bruna Esih zapalili svijeće u Vukovaru

Autor: dnevno.hr

JNA i srpske paravojne postrojbe u agresiji na Vukovar 1991. godine, ubile su najmanje 1.739 osoba. Nakon tri mjeseca ogorčenih borba, Vukovar je 18. studenog 1991. godine pao u srpske ruke a danas se obilježava 25-a obljetnica pada grada.

U četvrtak je bivši ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović u pratnji saborske zastupnice Brune Esih posjetio Vukovarsku bolnicu. Tamo su se poklonili žrtvi hrvatskih branitelja.

Fotografiju je na svom Facebooku objavila Bruna Esih.

Podsjetimo, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu svakako je bitka za Vukovar. Naime, 1991. godine osamostaljenjem Hrvatske došlo je do otvorene agresije Srbije na Vukovar i Hrvatsku. Bitka za Vukovar počela je nakon što je većina srpskog stanovništva pobjegla iz grada. U toj bitci grad su u hrvatske snage branile protiv vojske JNA, srpskih četničkih i drugih paravojnih formacija i srpske vojske, koja je imala golemu premoć u ljudstvu i tehnici. Srpsko je granatiranje sravnilo grad sa zemljom.

JNA i srpske paravojne postrojbe u agresiji na Vukovar 1991. godine, ubile su najmanje 1.739 osoba. Nakon tri mjeseca ogorčenih borba, Vukovar je 18. studenog 1991. godine pao u srpske ruke a danas se obilježava 25-a obljetnica pada grada.

Iako je bitka bila značajan i simbolički gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine, to je, također, bila pobjeda, koja je koštala JNA i pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost. Budući da je široko štovana kao ključni trenutak u tijeku Domovinskog rata, to je pirova pobjeda Jugoslavenske narodne armije nad hrvatskim braniteljima Vukovara.

Nakon pada grada JNA i srpske paravojne formacije, načinili su mnoga ubojstva i ratne zločine. Pojedini Vukovarski Srbi koji su se u skloništima mjesecima skrivali od granata, sada su se bacali „oslobodiocima“ u naručje i prokazivali branitelje, obitelji branitelja i općenito ljude koji su im se zamjerili. Stoga su po cijelom području grada Vukovara ljudi streljani, a najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari. Obzirom kako s područja istočne Slavonije, uglavnom iz Vukovara do danas još nije nađeno oko 500 osoba, vrlo je vjerojatno kako u okolici postoje neotkrivene grobnice.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.