commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Zagrebački holding zadužuje se milijardu i 800 milijuna kuna na domaćem tržištu?

Autor: T. P./HRT

Knjiga upisa za obveznice bit će otvorena do srijede, a ovo novo zaduživanje Gradu će doći na naplatu 2023.

Zagrebački holding zadužuje se na domaćem tržištu za milijardu i 800 milijuna kuna, a knjiga za upis obveznica otvorena je u ponedjeljak ujutro, javlja HRT.

Grad Zagreb navodi da se očekuju bolji uvjete zaduživanja koji će pomoći u ostvarenju projekata, a oporba tvrdi da trenutak zaduživanja ukazuje na početak kampanje zagrebačkog gradonačelnika,  Milana Bandića.

Iako dug iz 2007. dolazi na naplatu tek sljedeće godine, u Holdingu su odlučili požuriti se i već ove godine izdati obveznice u trajanju od 7 godina. Jamstvo će dati Grad, a prinos ne bi smio biti viši od 3,5%. Pravi je trenutak za izlazak na tržište zato što su kamatne stope niske i imate vremena da malo trgujete s investitorima, ne treba prihvatiti ono što investitori ponude prvi put, smatra Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba.

U planu su ulaganja u moderniji sustav javnog prijevoza, sanaciju mreže vodoopskrbe i odvodnje, daljnji razvoj plinofikacije, rekonstrukciju triju gradskih tržnica. Ukupno riječ je o gotovo 3 milijarde kuna. To na papiru lijepo izgleda, ali tako je bilo i kod posljednjeg zaduživanja, upozoravaju sindikati, kada se sredstva nisu namjenski trošila.

Oporba ne dvoji da je zaduživanje u ovom trenutku u funkciji kampanje Milana Bandića za skore parlamentarne izbore, kao i za lokalne izbore sljedeće godine. Gdje su ti projekti bili sve ove godine, pitaju se u HNS-u. Probudio se iz sna, prepoznao niz projekata koje treba napraviti i odjedanput žestoko kreće u te projekte. Kao da 16 godina nije bio gradonačelnik, kao da kreće sve ispočetka, smatra Anka Mrak Taritaš iz HNS-a.

Autor: T. P./HRT

ZADNJE VIJESTI