Luka Stanzl/PIXSELL

Zagreb na koljenima! Hotoljublje ponovno jaše, Bandić & Fakini nastavljaju s vandalskim garažiranjem Donjega grada

Autor: Krešimir TURČIN/ 7 Dnevno/ 26. kolovoza 2016.

Bandić se opet potrbušio u korist krupnog kapitala i zidao bi na tuđem! Sjetite se, Tomislavu Horvatinčiću Grad je poklonio dio ulice za gradnju njegove privatne garaže, a sada je po istom principu Grad nakanio dvorište najstarije zgrade na Trgu bana Jelačića pretvoriti u ulicu, te je pokloniti investitoru

Zagrebu i njegovim stanovnicima predstoji nova runda borbe za Grad. Kao što smo pisali u prošlom broju 7Dnevno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u najvećoj tišini provodi pripreme za početak gradnje nove podzemne garaže u samom srcu Zagreba, u Praškoj ulici, a tajnoviti se posao provodi pod egidom rekonstrukcije stambeno poslovne zgrade u Praškoj na broju 4. Pravi cilj novog nasilnog zahvata u povijesnu jezgru u samom srcu Grada nije, jasno, navedena interpolacija, nego gradnja podzemne garaže za potrebe gostiju Hotela Dubrovnik, što njegovi vlasnici forsiraju već više od desetljeća kako bi dodali u svoj portfelj zvjezdicu više. Usput će profitirati i luksuzni hotel koji se tek treba početi graditi na uglu Trga bana Jelačića i Praške, u zgradi gdje se donedavno nalazila direkcija Croatia osiguranja, a koju je novi vlasnik, rovinjska Adris Grupa, iselio u drugi prostor.

Tajna operacija provodi se uz blagoslov nezaobilaznoga Milana Bandića, u skladu s njegovom već odavna afirmiranom praksom vladanja Zagrebom – bez ikakvog glasa javnosti, javnih raspri i, dakako, posve netransparentno, pa tako cijeli projekt vodi fantomsko, tek lani osnovano i nelikvidno d.o.o., sasvim prikladnoga naziva – FAKINI.

Matekovićev projekt ide dalje

Stanari u svim nekretninama koje graniče sa zgradom na adresi Praška 4 bili su 23. kolovoza na sastanku u Gradskom poglavarstvu, a pred njih je cijelu priču kao svršeni čin istresla Ana Staničić, samostalna referentica iz Gradskoga ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Na sastanku je bilo vrlo burno, a stanari su se složili da će putem ovlaštenoga odvjetnika uputiti zajednički prigovor na najavljeni arhitektonski i urbanistički zahvat.

Međutim, apsurdno, njihov prigovor ne odgađa donošenje rješenja o utvrđivanju građevinske čestice na adresi Praška 4, niti dakle obustavlja najavljene poslove na realizacija novog idejnog projekta arhitekta Davora Matekovića. Taj 54-godišnji Zagrepčanin posljednjih 15-ak godina projektirao je i realizirao niz arhitektonskih ostvarenja na mnogim gradskim lokacijama: rekonstrukcija nebodera na Trgu bana Jelačića, svjetleći neboderi u Strojarskoj ulici, stambena interpolacija na Britancu, vrtić u Kustošiji, osnovna škola na Vrbanima, a na natječaju je dobio i projekt izgradnje nogometnog kampa na Sveticama.

„Poanta je da se Bandić opet potrbušio u korist krupnog kapitala i zidao bi na tuđem! Sjetite se, Tomislavu Horvatinčiću je Grad ustupio dio javne površine za gradnju njegove privatne garaže, dakle poklonjen mu je dio ulice! E, u našem slučaju bi se inzistiralo da naše dvorište više nije naše dvorište nego ulica, koja bi se poklonila investitoru“, kaže nam jedan od stanara u zgradi na južnoj strani Trga bana Jelačića broj 15. Riječ je o najstarijoj zgradi na Trgu koju je sebi izgradio Bartol Felbinger, najznačajniji hrvatski graditelj u prvoj polovici 19. stoljeća, te je spomenik kulture nulte kategorije, čije je dvorište bilo i trebalo bi biti perivoj, a ne tunel za garažu, kojeg bi „fakini“ pretvorili u garažni smrad, poput onoga u Varšavskoj. I zatvorili od sunca i protoka zraka sa svih strana.

„Hotel Dubrovnik godinama već na silu želi garažu, pa i pod cijenu podrivanja temelja susjedne, tj. naše zgrade na broju 15. Mi smo prije nekoliko godina zaustavili radnike s krampovima – došli su iz Holdingove podružnice Zagrebačkih cesta s lažnim radnim nalogom kopati prolaz od naše zgrade do Marićeva prolaza. Htjeli su kopati i ispod Arheološkog muzeja, ali su zaustavljeni“, priča nam dobro upućeni najveći pojedinačni privatni vlasnik nekretnine u zgradi na Trgu bana Jelačića br.15.

Što nam je sve ispričao o zloporabi i prenamjenama što privatnog, što državnog, a što gradskog stambenog, poslovnog i dvorišnog prostora na Jelačićevu placu br. 15, a sve od reda za račun Bandićevih rođoljuba i jataka koji uz svoje, štite i interese Hotela Dubrovnik, Alfred Hitchcook imao bi materijala za barem tri nastavka filma prikladnog naziva „Dvorište iz pakla“. No, o tome u idućem broju tjednika 7Dnevno.

Stanari u programiranom kaosu

„U utorak su nam na sastanku u Poglavarstvu pokazali projektnu dokumentaciju, no treba nam vremena da ju analiziramo. Ali, ono što smo odmah primijetili jest da će se na jednom dijelu naknadno graditi, nadalje jasno se vidi da će se ispod površine zemlje graditi garaža. Osim toga nedostaju kote o visini poslovno stambenoga objekta. Ukratko, iz te dokumentacije ne može se ništa iščitati, pa je mogućnost manipulacije velika, jednako kao što je bila i na Horvatinčićevu projektu na Cvjetnom“, govori nam stanar zloglasne četverokatnice što „ljubi“ Hotel Dubrovnik na Trgu bana Jelačića.

Osim svega, kaže, u dvorištu koje je privatno vlasništvo već 24 godina trpe ilegalnu terasu ugostiteljskog objekta Kavalir, kojeg vodi Bandićev prijatelj Ivica Mioč, a koji je u međuvremenu postao i prvi pomoćnik direktora Sljeme-Medvednica d.o.o., tvrtke iz sastava Holdinga.

„Osim 30 kvadrata terese, prisvojili su si i 30 kvadrata podrumskoga prostora i uzurpirali nam 10-ak parkirnih mjesta i nikome ništa. Dapače, Bandić im daje legitimitet, jer je godinama ovdje dolazio na kavu, sve dok s te terase nije pukla priča kako je svoga osobnoga mesara i konobara postavio za direktore holdingovih podružnica. Mi samo želimo zaštititi svoje nekretnine, dakle svoje vlasništvo, želimo da se sve izvede javno i transparentno po pravilima struke, a ne po rođačkim, kumskim i jatačkim vezama, ne želimo da od nas prave budale, a sve tobože u ime javnoga interesa. Osnovni je problem što bi se ovako kako se sada radi, naše dvorište pretvorilo u dimnjak od garaže i hotelske kuhinje, a preizgrađenošću s bočnih strana onemogućila bi se cirkulacija zraka i dnevna svjetlost za dobar dio stanara i korisnika prostora. Tu je, naravno, i problem presijecanja glavne žile podzemnih instalacija i mogućeg narušavanja statike temelja. Sve se to može riješiti, ali nam ‘fakini’ nekako ne ulijevaju povjerenje u regularnost procedure. Nikome nećemo dati da naše dvorište pretvori u ulicu“, odlučni su stanari koji već godinama žive u programiranom kaosu.

‘Vrijeme je da se kući vrati i Zagreb’

A u tom se kaotičnom miljeu, kako je to bolno točno napisala prije dvije godine u jednom članku dr. sc. Saša Poljanec-Borić, „običnim ljudima malo po malo otima lijepa strana životne svakodnevnice a nudi superkomforan ‘promet u mirovanju’, odvija se urbana drama Donjeg Grada, petomandatna vandalizacija povijesne jezgre grada Zagreba, na koju se ne osvrću hrvatski političari a koja je sad već dosegla dramatične razmjere! Kud god se, u Donjem Gradu, čovjek okrene vlada: jad i čemer.  Na Trgu bana Jelačića neviđeni vašar, ugostiteljska poslovna zona, Arizona bez pravila. Tamo spomenik Banu danas, zapravo, smeta, dok se Manduševcu – velik dio godine – uopće ne da pristupiti.

Pješačka zona koju je hotoljubni Gradonačelnik zauvijek deformirao ulazno izlaznom rampom u Varšavskoj, nakrcana je stolcima, suncobranima i razglasima kao da se radio o lungo mare-u na mjesečevoj površini; nema pristupa niti jednoj javnoj klupi a ono malo suvremenih skulptura koje postoje u gradu ne vide se od silnih suncobrana i nosača televizora s koji se bez prestanka emitiraju reklame iz: šoping centara. Izvan pješačke zone, stanjeni pločnici u koje su ukalemili parkirališta, zakrčeni su prljavim kantama za smeće iz kojih sve veći broj siromaha, bez ikakve kontrole i nadzora, prekopava i razvlači otpad po samom centru grada, kako bi Gradonačelnik afirmirao svoju socijaldemokratsku mantru, pa makar izbila kolera, dok on iz Beča, Milana il’ Kazahstana, u Zagreb, prenosi: najbolje prakse“, piše dr. Poljanec-Borić, te zaključuje:

„Umjesto da organski razvija europski karakter grada – trajno obilježen regulatornom osnovom koju mu je u zalog ostavio Milan Lenucij – Bandić se, u uvjetima europskih integracija, odlučio za: latinoamerički model. U skladu s tim Gradonačelnik neumorno dela i proizvodi: potornjavanje, potkopavanje i hiperkomercijaliziranje grada. Nadam se da će novi lokalni izbori koji nas očekuju 2017. godine Zagreb vratiti u mrežu europskih gradova. Vrijeme je, naime, da se četiri godine nakon što je Hrvatska ušla u Europsku Uniju, kući vrati i Zagreb.“

(U idućem broju 3. nastavak: Dvorište iz pakla na Trgu bana Jelačića br. 15)       

Autor: Krešimir TURČIN/ 7 Dnevno/ 26. kolovoza 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.