Damir Spehar/PIXSELL

Zadarski beskućnici uzgojili 5 tona krumpira i njime nahranili korisnike pučkih kuhinja

Autor: antenazadar.hr

Zadarski beskućnici su uzgojili pet tona krumpira koji je plasiran u pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu, time nahraneći oko 500 korisnika.

Korisnicima prenoćišta Caritasa zadarske nadbiskupije koji sudjeluju u projektu “Nove vještine za nove mogućnosti” Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog caritasa, u prostorijama caritasa u Zadru dodijelila je priznanje.

Petorica beskućnika, Vili Vukić, Zvonko Martinović, Rudolf Trstenjak, Zrinko Mirčić i Toni Cota redovito su uključeni u provođenje tog projekta i iznijeli su posao obrade poljoprivrednog zemljišta na Bokanjcu koje im je na korištenje dodijelila Zadarska nadbiskupija.

– Mi smo prepoznali njihov rad, nismo imali nikakvih problema, imali su obavezu koju kvalitetno obavljaju, odlazili su na zemlju i mi to poštujemo. Te vrijedne ruke su tu zemlju uredile, pripremile, zasadile tijekom godine i ubrale plodove, rekla je Tadić.

Projekt je počeo 1. listopada 2015. g. a završio 30. rujna ove godine. U tom razdoblju ga je financiralo Ministarstvo rada i socijalne skrbi RH.

– Ministarstvo prestaje financirati taj projekt, ali mi idemo dalje s novim kulturama, u istom sastavu i s još nekim drugim korisnicima koji imaju potencijala raditi takve aktivnosti, kaže Tadić.

Zadarski beskućnici su uzgojili pet tona krumpira koji je plasiran u pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu, time nahraneći oko 500 korisnika. Prosječna cijena kilograma krumpira je tri kune, dakle, ostvarena je velika ušteda sredstava Caritasa. Na susretu predaje priznanja, Tadić im je zahvalila na trudu i predanosti kojim su dali sebe za potrebe sugrađana, korisnika projekata Caritasa. Najnovije je ubrano oko 100 kilograma blitve, također za potrebe korisnika pučkih kuhinja, a posađeni su i kupus, kelj, brokula, peršin.

– Javnost je dobro prepoznala rad naših korisnika, bili smo lijepo primljeni i na benkovačkom sajmu. Taj će projekt imati održivost sljedećih puno godina zahvaljujući njima. To je njihov trud i rad, rekla je Tadić.

Na koji način je dodatno uređeno poljoprivredno zemljište u godinu dana, do obrađenih 4 000 četvornih metara, kako se u cijelosti promijenila i oživjela slika tog nekad zapuštenog područja, javnosti će biti predstavljeno na Međunarodni dan beskućnika u ponedjeljak 10. listopada na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu. Tada će se s dojmovima o tom radu i promjeni u njihovom životu javnosti obratiti beskućnici, realizatori tog projekta.

Izvor: antenazadar.hr

Autor: antenazadar.hr