Za Tomca su Karamarko i Brkić jedino mjerilo domoljublja. NA SREĆU MI NE MISLIMO TAKO!

Autor: Nikica Gović/ 7 Dnevno/ 9. listopada 2015.

Uvažavajući njegove godine i njegovu prošlost, mi mu ništa ne zamjeramo. Pružili smo mu ruku suradnje u trenutku kada su ga doslovce svi ostali mediji u Hrvatskoj odbacili, počevši od Večernjeg lista i nekih hrvatskih tjednika pa do većine domoljubnih portala. O izdanjima EPH-a da se i ne govori. I opet ćemo mu pružiti drugi obraz kada pronađe novog gazdu kojem će služiti.

Nakon godinu dana intenzivne suradnje, u otvorenom pismu našem tjedniku i portalu početkom ovog tjedna prof. dr. Zdravko Tomac objavio je razloge prekida suradnje s nama. Iako to nikada nije bio običaj na hrvatskoj medijskoj sceni, mi ovom prilikom ipak objavljujemo dijelove njegova pisma iako se u njemu na vrlo ružan način obračunao s medijem koji mu je pružio ruku suradnje u trenutku kada su ga doslovce svi ostali mediji u Hrvatskoj odbacili, počevši od Večernjeg lista i nekih hrvatskih tjednika pa do većine domoljubnih portala. O izdanjima EPH-a da se i ne govori.

Iako je imao potpuno odriješene ruke i pisao potpuno slobodno, a portal i novine nisu mu mijenjali niti jedan zarez u tekstovima, prof. Tomac nas danas naziva najgorim udbašima jer smo se usudili dirnuti u lik i djelo njegovog novog vođe – Tomislava Karamarka, a on je oduvijek znao vjerno služiti i braniti sve svoje gazde.

Ne ulazeći u prave razloge nezadovoljstva gospodina Tomca, ovom prilikom želimo ga podsjetiti da u novinama i na portalu koje on danas tako ružno kvalificira i dalje rade isti ljudi s kojima je surađivao zadnje tri godine, isti novinari kojima se javljao čak i pod tušem samo da bi njegova riječ otišla u medijski prostor i to onda kada nije imao pristupa u nijednom čitanijem hrvatskom mediju. Želimo ga također podsjetiti da smo mu bili sponzor na promocijama knjiga u zemlji i inozemstvu, čega se, naravno, ne sramimo, za razliku od njega.

Franz Kafka i “paraobavještajno podzemlje”

Dr. Ivo Josipović je u listopadu prošle godine na izvanrednoj press konferenciji kao službeni predsjednik RH počastio Dnevno.hr etiketom “paraobavještajnog podzemlja” koje radi na njegovoj kompromitaciji, a sve u cilju njegovog poraza na predsjedničkim izborima. To je ponovio i na jednom javnom sučeljavanju uoči prvog kruga izbora nakon čega je portal dnevno.hr bio izvrgnut najžešćem hakerskom napadu u povijesti virtualne Hrvatske.

Sličnom etiketom u svom otvorenom pismu danas se služi i dr. Tomac, a kada on nekoga proziva udbašem treba mu vjerovati, jer tko je bolje od njega bio uključen u rad starih jugoslavenskih struktura. Još iz vremena kada je vjerno služio Jakovu Blaževiću i „tražio crvenu nit“ (kako se zvala njegova knjiga koju danas prešućuju sve hrvatske povjesnice), a ponajviše iz vremena kada je bio partijski ideolog i predavač u političkoj školi u Kumrovcu, gdje su odlazili samo provjereni partijski, antihrvatski kadrovi.

Ako su nas tada ušutkali na tri mjeseca možemo samo zamisliti što će nam ovoga puta napraviti Tomčevi “domoljubi”.




Iz literature je poznato kako čovjek može doživjeti preobražaj samo jednom, međutim u Tomčevom slučaju to očito nije slučaj. Veliki Franz Kafka bi danas vjerojatno bio strašno nesretan kada bi vidio da se njegov Gregor Samsa mogao samo jednom preobraziti u kukca, dok je Zdravko Tomac doživio preobražaj barem desetak puta u životu: u djetinjstvu je prema vlastitom kazivanju bio ministrant, kum mu je bio i svećenik, a onda je Zdravko iz vlastitog uvjerenja napustio vjeru i prešao u ateiste i zaklete marksiste, što je bio doslovce sve do mirovine, dok odjednom ponovo nije doživio obraćenje postavši preko noći (klik) prvo veliki socijaldemokrat, a onda i veliki Hrvat, vjernik i domoljub. Ovo posljednje već pomalo i gadljivo ponavlja u svakoj mogućoj prigodi, vjerojatno kao neku vrstu samopokajanja.

Profesor je očito zaboravio, ali mnogi nisu, kako je prije nekoliko godina na predstavljanju jedne svoje knjige u Mostaru na kojoj je jedan od promotora bio mostarski biskup Ratko Perić, rekao da je prvi put sreo Isusa u 14. godini. Na to mu je u svom govoru biskup pred svima rekao da je žalosno što mu je trebalo 50 godina nakon tog susreta da se opredijeli za Gospodina.

Dušanov zakonik




Dakle, profesor Tomac se više nije slagao s uređivačkom koncepcijom najčitanijeg političkog tjednika u Hrvatskoj 7Dnevno i portala dnevno.hr. Kako sam kaže, njegovo nezadovoljstvo je trajalo dulje vrijeme, no on ipak nije prekidao suradnju sve do početka izborne kampanje. Što nam danas drugo preostaje nego se zapitati koliko dugo bi još bio kol(m)umnist da izbori nisu pred vratima.

Naime, optužio nas je na kraju da razarajući djelujemo protiv Domoljubne koalicije, a posebice protiv HDZ-a i njegovih čelnika, a samim tim i protiv interesa hrvatskog naroda u cjelini. Teška optužba. Bilo bi ga očito suvišno podsjećati kako nam je sve to vrijeme davao neskrivenu potporu, a onda se na kraju dogodio novi preobražaj. Naravno, razlog prekida njegove suradnje je ljutnja predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića o kojima je 7Dnevno puno puta s razlogom pisalo i pisat će i ubuduće, kao što je uostalom pisalo o svim aferama, skandalima i kriminalcima u Hrvatskoj, o svim političarima, a u vrijeme sadašnjeg mandata Zorana Milanovića prema svim neovisnim istraživanjima upravo je 7Dnevno bilo najžešći kritičar aktualne vlasti o čemu najbolje svjedoči broj tekstova objavljenih kako na portalu tako i u novinama.

No, Zdravka Tomca je na kraju zasmetalo samo pisanje o udbaškoj prošlosti Tomislava Karamarka koja do dan-danas nije razjašnjena, ali Tomac ne bi bio Tomac kada ne bi branio novog gazdu kao što je to činio 70-ih godina kada je branio Tita, 80-ih kada je mudro šutio o Slobodanu Miloševiću, 90-ih godina kada je žestoko prozivao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i „stranku opasnih namjera“, kada je veličao svog stranačkog druga i zemljaka Ivicu Račana. Današnji veliki zagovornik Franje Tuđmana tijekom predsjedničke kampanje 1995. godine, kada je bio kandidat “svog” SDP-a, nazivao je utemeljitelja moderne hrvatske države diktatorom i autokratom, da bi danas u tko zna kojoj preobrazbi, jadan veličao sve ono što je cijeli svoj život kritizirao i osuđivao.

Kao što je zaboravio taj dio svoje prošlosti, tako je sigurno zaboravio i kako je prekinuo suradnju sa svim novinarima koji su 1998. godine kritizirali koaliciju SDP-a i HSLS-a (kao neprirodnu) kojom su upravo stvoreni temelji za rastakanje hrvatske države i domoljubne opcije o kojima Tomac danas toliko zbori.

Jednom od novinara i urednika 7Dnevnog Tomac je 1998. godine rekao kako je “njemu, Ivici (Račanu) i SDP-u nanio neprocjenjivu štetu kada je napisao da Statut SDP-a ima samo dva člana: 1. Ivica Račan je uvijek u pravu. 2. U iznimnim slučajevima pozivamo se na prvi član”. To je po Tomcu bilo zlonamjerno poistovjećivanje njihovog SDP-a sa “Zakonikom cara Dušana”. Na koncu, u partiji je Tomac proveo veći dio života nego što je bio izvan nje, ali to danas više nije važno. Ili možda jest?

Tomčeva naknadna savjest

„U zadnjem broju od 2. listopada toliko ste eskalirali u kompromitiranju Domoljubne koalicije, toliko ste nisko pali da s Vama ne mogu više surađivati jer se služite najgorim udbaškim podvalama iznoseći monstruozne laži i optužbe kojima navodno raskrinkavate Tomislava Karamarka. U zadnjem broju objavili ste uradak kojeg se ne bi sramio ni Staljinov tužitelj Andrej Višinski…

Takve podvale ispod su svakog novinarstva i ljudskog dostojanstva, ali možda je dobro da ste pokazali pravo lice… Sada je sve jasno i nadam se da će i ostali koji su zajedno sa mnom davali tjedniku istinski hrvatski integritet i prekinuti suradnju, da neće dopustiti da budu pokriće za politiku koja svim prljavim sredstvima nastoji održati mentalne komuniste na vlasti”. (Z.T., 05. listopada 2015.)

Ako je u međuvremenu zaista doživio prosvjetljenje i postao vjernikom, mi mu od srca želimo dobro zdravlje i dug život i nadamo se da će dočekati nekog novog gazdu kojem će isto tako vjerno služiti kao što sada služi Tomislavu Karamarku. No, podsjećamo ga kako je domoljublje ipak malo širi pojam od vođa sadašnje Hrvatske demokratske zajednice. Za Tomca su Karamarko i Vaso jedino mjerilo domoljublja. Na sreću, mi ne mislimo tako! Kao što ne mislimo ni da su to, ne daj Bože, Milanović i njegova vlast, kako nam to prilično nevješto imputira dr.Tomac. Pa zar bi “Milanovićeve novine” sve vrijeme objavljivale tekstove uvaženog profesora koje nije htio nijedan drugi medij u Hrvatskoj?

Na koncu, pozivamo i njega i sve druge koji nas danas tako olako prozivaju da slobodno dođu u redakciju našeg tjednika i portala i uvjere se kako tamo ne sjede nikakvi udbaši kojima upravlja para i još obavještajno podzemlje, nego mladi pametni i neopterećeni novinari koji, za razliku od njega, pišu slobodno o svemu što smatraju da je podložno kritici u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj. Iako su mnogi od naših novinara bili njegovi studenti, njima definitivno ne trebaju jedini apologeti kao što to sebi utvara profesor Tomac koji je kao „pravi domoljub“ na početku suradnje s nama postavio samo jedan jedini uvjet, a taj nije bio ni sadržajni ni koncepcijski nego isključivo financijski, što je vjerojatno ostala vječna nit vodilja dr. Tomca. Jedan od razloga zašto njegovo pismo nismo objavili u cijelosti je taj što ga je prije nas poslao i drugim medijima, a nismo sigurni da nam na koncu i to onda ne bi naplatio.

Doviđenja profesore

Za vjernika, pa makar i obraćenog, prof. Tomac je u svom otvorenom pismu iznio zaista mnogo neprimjerenih riječi, čime je uvrijedio sve te mlade ljude koji rade na portalu i u novinama, njihove obitelji koje, za razliku od njega, o Udbi znaju samo iz predanja starijih, žrtava. Na kraju svog otvorenog pisma dr. Zdravko Tomac kaže kako s nama više neće ne samo surađivati, nego nas više neće ni čitati. Nama je daleko važnije da nas i dalje prepoznaju naši čitatelji i pretplatnici, a dr. Tomcu želimo da bude konačno urednik nekih drugih portala i novina.

Njemu su naša vrata i dalje otvorena. Kada mu budu zatvorena sva druga na naša je uvijek dobrodošao. U kršćanskom duhu rado ćemo mu na ovu pljusku okrenuti i drugi obraz, kako i reče Isus:

Evanđelje po Luki (lk6, 29-30)

“Čuli ste da je rečeno oko za oko, zub za zub

A ja vam kažem ne opirite se zlom

Naprotiv, pljusne li te netko po desnom obrazu okreni mu i drugi

Tko ti hoće uzeti donju haljinu daj mu i gornju.”

I što reći na kraju? Stojim pred Vama otvorena srca i čista obraza da vam uputim oproštajne riječi. Dijelim vaš prezir “prema govornicima nad otvorenim grobom”, jer vašem djelu ne treba apologetike. Otišli ste kao što i svi drugi sami odlaze. Svojom voljom i svojim putem. Sretno Vam bilo.

Nikica Gović, Vaš bivši glavni urednik u 7Dnevno i današnji glavni i odgovorni urednik portala dnevno.hr.

Autor:Nikica Gović/ 7 Dnevno/ 9. listopada 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.