etar Glebov/PIXSELL

Za predstečajni postupak dulji rokovi i mogućnost novog zaduženja

Autor: Hina

Predlaže se i produljenje roka u kojem predstečajni postupak treba završiti i to na 300 dana

Vlada je u petak u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Stečajnog zakona, kojima je cilj potaknuti dužnike na pokretanje predstečajnih postupaka i olakšati njihovo provođenje propisivanjem realnijih rokova te u tom postupku omogućiti novo zaduženje dužnika radi privremenog financiranja.

Cilj predloženih izmjena je da se potakne dužnike na pokretanje predstečajnih postupaka čim se nađu u  poteškoćama i olakša samo provođenje stečajnog postupka, rekao je državi tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj na sjednici Vlade.

Uz produljenje za prijavu i utvrđivanje tražbina te izradu plana restrukturiranja, predlaže se i produljenje roka u kojem predstečajni postupak treba završiti i to na 300 dana.

To će biti provedeno tako da se kod novog zaduženja vjerovniku koji je dao sredstva za privremeno financiranje omogući naplata prije ostalih stečajnih dužnika, osim onih koji su u prvom naplatnom redu, kazao je Turkalj, dodajući da odluku o novom zaduženju donose vjerovnici koji imaju dvije trećine ukupnih tražbina.

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.