Pexels

Za ovo područje u Hrvatskoj nedostaje 2700 stručnjaka!

Autor: Hina

Osim 500 organizacija, istraživanje je uključivalo i korisnike bespovratnih sredstava, kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Hrvatskoj za EU fondove nedostaje oko 2.700 stručnjaka koji bi svojim uključivanjem povećali apsorpcijski kapacitet cijelog sustava, rezultat je istraživanja provedenog u gotovo 500 organizacija, koje upozoravaju na alarmantan deficit stručnih znanja, čak i u organizacijama koje su do sada uspješno povlačile EU sredstava, priopćilo je u petak Učilište Algebra.

 Sveobuhvatno istraživanje apsorpcijskog kapaciteta za pripremu i provedbu projekata na regionalnoj i lokalnoj razini proveli su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Središnja agencija za financiranje u ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), a u njemu se ističe kako prosječno treba osposobiti ili angažirati još 1,8 osoba za rad na pripremi i provedbi EU projekata u svakoj organizaciji.

 “Iako su u istraživanju sudjelovale primarno organizacije koje su uspješne u povlačenju sredstava EU fondova, pokazalo se da prosječno nedostaje 1,8 djelatnik na poslovima vezanima uz EU fondove. To govori da samo u organizacijama koje su sudjelovale u istraživanju, oko trećina, trebalo bi osposobiti ili zaposliti gotovo 900 osoba”, navode u učilištu Algebra, koje je istraživanju pružalo tehničku pomoć.

 Osim 500 organizacija, istraživanje je uključivalo i korisnike bespovratnih sredstava, kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Cilj je bio ispitati kapacitete organizacija u svim fazama, od identificiranja i pripreme projekata do prijave i provedbe, a podaci ukazuju na nedostatak stručnih kadrova u području EU fondova, ne samo u javnom, nego i u privatnom i civilnom sektoru, stoji u priopćenju.

 U iskazu opće procjene vlastitih kapaciteta za korištenje sredstava, istraživanjem obuhvaćene organizacije dodijelile su si prosječnu ocjenu od 2,5 (na skali od 1 do 5), a kao glavno područje koje je potrebno unaprijediti navode ljudske resurse.

 “Rezultati istraživanja pokazuju nedostatak kadra sposobnog pripremati i provoditi EU projekte. Ako se tome doda činjenica kako je Hrvatska do sada iskoristila vrlo mali dio sredstava koja su joj dostupna u ovom programskom razdoblju, kao i veliki broj već otvorenih natječaja za zapošljavanje dodatnih stručnjaka, vjerujem kako je izgradnja karijere u području EU fondova, uz karijeru u području ICT-a vjerojatno najbolje moguće ulaganje koje danas možete izabrati”, tvrdi u priopćenju ravnatelj učilišta Algebra Mislav Balković.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.