Marko Jurinec/PIXSELL

Za kraće čekanje za liječničke preglede možete nešto učiniti i sami!

Autor: T. P.

Problem je sve češći, a liste su sve duže. Ali, kako ističu, na ovaj se način znatno može utjecati na to.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata javnosti upućuje zamolbu kojom bi se mogle smanjiti liste čekanja za zdravstvene preglede ako svaki pacijent učini ono što i jest korektno.

“Štitimo  interese svih pacijenata u Republici Hrvatskoj i iznimno se borimo da svaki pacijent dođe na red bez velikih lista čekanja, međutim Ovim putem pozivamo sve pacijente na odgovornost i savjesno ponašanje, odnosno solidarni pristup zdravstvenom sustavu na način da otkažu termine za preglede u drugim ustanovama, kada se upišu za istu pretragu  u ustanovi u kojoj će najbrže dobiti termin i na kraju otići.

Šaljemo apel jer npr. samo jedna u nizu, poliklinika Vita, u Šibeniku koja brine o svojim pacijentima i osigura im vrlo brzo termine za magnetsku rezonancu na „uputnicu“, a dogodi se da se 5 ljudi ne pojavi u danu na pretrazi, a nisu ga otkazali”, upućuje Jasna Karačić, spec. psihoterapije, iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata​.

Problem je sve češći, a liste su sve duže. Ali, kako ističu, na ovaj se način znatno može utjecati na to.

“Ne predlažemo rigorozne sankcije jer to nikad ne urodi plodom dugoročno, ali pozivamo ljude, pacijente na brigu i svijest  o tome, da svi zajedno budemo obzirniji i bolji ljudi, bolji pacijenti i da imamo učinkovitiju i dostupniju zdravstvenu zaštitu”, zaključuju iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata​.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.