Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučićev posjet Hrvatskoj zaslužuje poseban protokol!

Autor: Željko Sakić

U politici je sve stvar tajminga. Poziv za posjet Vučiću dolazi nakon srpskog organiziranja izložbe u UN-u o Jasenovcu gdje su htjeli spriječiti kanoniziranje kardinala Alojzija Stepinca i nakon što je Dačić u UN-u ponovno pokušao „dokazati“ stare velikosrpske teze o genocidnosti hrvatskog naroda, na što je naša diplomacija odgovorila beskrvnim notama.

Pogrešno je i što se MVP sada javno isčuđava tom pozivu, pa tako Hrvatska ostavlja dojam doista kaotične države, u kojoj nema niti minimuma koordinacije između Vlade i predsjednice.

Dobro, netko bi sada mogao prigovoriti kako je Marija Pejčinović Burić, bila savjetnica sadašnjem srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću u  Beogradu, pa tko zna kakve su se moguće, veze i korelacije u tim okolnostima mogle dogoditi, o čemu ne možemo znati, niti tvrditi, ali je to neprihvatljiv sigurnosni rizik za RH.

No, ne znam tko o tome vodi računa, od kada je Milanović ukinuo sigurnosne provjere za ministre, i osobe izabrane na dužnost od Vlade RH.

Inače, kada ne proziva Hrvatsku za fašizam, Dačić, kao što je poznato, redovito pjeva operne arije – na službenim prijemima, a nakon zadnjih izbora hodao je beogradskim ulicama u košulji, s rukama u zraku, uz pratnju trubača i pjevao hitove narodne glazbe.

Protokol posjeta nije poznat, ali kada Vučić već dolazi, sugerirao bih nekoliko stvari.

Ministarstvo kulture s Ninom Obuljen na čelu, osobito putem HAVC-a obilato pomaže kinematografiju u Srbiji. Ne znam hoće li biti kuna i za Kusturičin film „Jasenovac“ ali, ako su u ovom slučaju, možda, problem kune, može se konvertirati u euro, pa da se Kusturica, ne uzrujava.




Kako god bilo, glasilo SNV „Novosti“, redovito izlazi izdašno financirano državnim novcem. Za ovu priliku trebalo bi tiskati poseban broj s naslovnicom „Bože pravde“ u preradi Nikole Bajte, koji je to već učinio s našom himnom: „Lijepa naša haubico“.

Za ovu prigodu srbijanska himna mogla bi glasiti ovako:

Bože pravde, ti što spase




od propasti MIG om nas,

čuj i odsad naše glase

i od sad Srbima budi spas.

Siguran sam da bi Vučić s velikim zadovoljstvom čitao, ovakvu „satiričnu“ preradu himne Republike Srbije, kao što sam i ja čitao „„Lijepa naša haubico“.

Ukoliko bi itko probao osporiti pravo na satiru u „Novostima“, Pupovac,  bi sigurno bio prvi koji bi to pojasnio, a siguran sam da bi  mu pomogao i Saša Leković.

Dobro, ipak „Novosti“ neće objaviti izvanredno izdanje, jer možda bi ga Vučić zapalio, a kako njemu zamjeriti na toj reakciji?

Jer da je Vučić, temperamentan vidjeli smo već 1995., svega nekoliko mjeseci prije Oluje, kada je u Glini,  pozdravljao ‘junački narod’ koji se pobunio protiv ‘ustaške vlasti’.

No dobro, ako neće pisati u redakciji „Novosti“, siguran sam da će u DORH-u.

Naime, poznato je kako je kroz logore u Srbiji prošlo trideset tisuća civila i branitelja. Što se tamo događalo, jako je dobro dokumentirano.

Recimo, Srbija, kada podiže neku od optužnica protiv hrvatskih branitelja, koristi upravo dokumentaciju koju su „vojni istražitelji“, prikupili na tim mjestima.

Istina, „osumnjičenici“ nisu imali pravo na odvjetnika, ali su zato dobivali batine i silovanja, a bilo je i onoga što se kolokvijalno naziva,  „po kratkom postupku“.

Siguran sam da je DORH pripremio optužnice za poznate nalogodavce i izvršitelje, te da će materijal biti spreman do dolaska Vučića.

Ali, tko će mu to uručiti?

Veliki je interes za to, pa se još nije odabralo, pravoga, između više desetaka kandidata. Moguće da na kraju u interesu stabilnosti, i dobrosusjedskih odnosa nitko niti ne uruči optužnice. A možda optužnica niti nema.

Izložbu o logoru „Sajmište“ trebao bi otvoriti Vučić

S obzirom da se radi o dvodnevnoj posjeti u čast predsjedniku Vučiću, trebalo bi organizirati izložbu o logoru Sajmište koji se nalazio pod potpunom kontrolom kvislinške vlade Milana Nedića.

U  kolovozu 1942.g. Nedićeva  vlada objavila je; Srbija je – Judenfrei (‘čista od Židova’).

Dobro, postupak rehabilitacije Milana Nedića je u tijeku, dok su Draža Mihailović i Nikola Kalabić, već rehabilitirani. Tamo nije potrebno Plenkovićevo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Srbija je prema njihovom tumačenju povijesti imala dva antifašistička pokreta, komunistički i četnički, pa i Miljenko Jergović je u Beogradu, svojevremeno, pokazao simpatije, za položaj Draže Mihailovića, a kako onda ne bi Vučić, Dačić, Vulin, a premijerka Brnabić pita se: „Tko će Šešelju vratiti trinaest godina života?“

Vučić i Izetbegović u Turskoj

U politici je sve stvar tajminga. Možda se taj posjet baš slučajno dogodio, nakon što je Kolinda Grabar Kitarović bila kod Erdogana, što je Bakir Izetbegović proglasio neviđenim miješanjem u unutarnje stvari BiH.

Osim dobro poznatog Vučićevog govora, u kojem je rekao da će za “svakog ubijenog Srbina ubiti stotinu muslimana”, što mu Bakir Izetbegović nije zamjerio, nego je štoviše prije nekoliko dana otišao s Vučićem k Erdoganu, prilično me je začudila izjava Bakira Izetbegovića.

Kaže Bakir, da ako se njihovi dogovori ispune, Bošnjaci više nikada neće imati problema sa Srbijom.

Očito će onda probleme imati s Hrvatskom, jer koga bi se ta „prijateljska“ država, koja bi se raspala istog dana, kada bi prestala biti pod protektoratom,  usudila prozivati, osim Hrvatske

Dobro, Slovenija, nama „prijateljska“, susjedna,  država,  podržava Srbiju još od vremena njihovog ministra Korošeca, koji je s time započeo u Kraljevini Jugoslaviji, a dobro ide i sadašnjem ministru, Karlu Erjavecu, ali oni su ipak članica EU-e.

Dakle, dolazak Vučića u Hrvatsku, u niti jednoj stvari neće pogoršati sadašnje loše odnose između „prijateljske“ Srbije i Hrvatske.

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.