Hrvoje Jelavic/PIXSELLVjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

VRUĆA TEMA KOJA BI MOGLA POSVAĐATI MOST I HDZ: Koja ministarstva će nestati i tko će dobiti koju fotelju?

Autor: I.Delić

U pregovorima se Most i HDZ još nisu dotakli teme s kojom će se morati suočiti odmah po formiranju vlade.

Tjednima hrvatska javnost svjedoči pregovorima između Mosta i HDZ-a, a njihovi lideri Božo Petrov i Andrej Plenković još se uvijek nisu uspjeli pozabaviti stvarnim problemima već se dogovori kako saznajemo iz izvora bliskih HDZ-u svode na raspodjelu fotelja. U skladu s time tema im nije bila niti problematika vezana uz konverzije kredita u švicarskim francima, a i ono malo što su o tome pričali nisu usuglasili do kraja. Unatoč tome, Unicredit koja je vlasnik Zagrebačke banke pred arbitražnim sudom u Washingtonu nedavno je pokrenula postupak protiv naše zemlje u kojem će potraživati novac bez kojega su ostali pretvaranjem kredita u francima u eure se očekuje da će primjer spomenute banke slijediti i ostale koje od države potražuju 7,8 milijardi kuna.

Dok se problemi gomilaju najizgledniji mandatar Andrej Plenković pokušava smanjiti troškove na način da spoji određena ministarstva, a kako za sada stvari stoje ustroj vlade za sobom bi mogao donijeti 19 ministarstava i četiri potpredsjednika. Pozitivna pojava mogla bi biti ukidanje zamjenika ministara, ali će se zato kako doznajemo vratiti funkcija državnog tajnika. HDZ s novim vodstvom namjerava osuvremeniti neke resore te ići u korak sa svijetom pa se tako energetika moguće odvoji iz Ministarstva gospodarstva te spoji s Ministarstvom zaštite okoliša. Ministarstvo poduzetništva spojiti bi se moglo s Ministarstvo gospodarstva pa će vlada imati jedan resor manje no prije. Potpredsjednička mjesta također su već raspoređena pa će Davor Stier biti potpredsjednik koji će se baviti vanjskih poslovima, Zdravko Marić trebao bi kao potpredsjednik biti zadužen za gospodarstvo i financije, a prostor za tu funkciju ostavlja se i za Ivanu Maletić koja mora odlučiti što će sa svojom foteljom u Bruxellesu. General Damir Krstičević mogao bi biti potpredsjednik za unutarnju politiku, a Božo Petrov bio di potpredsjednik za društvene djeltnosti što je pozicija s kojom on nije do kraja zadovoljan.

Most bi osim potpredsjedničke pozicije prema pisanju medija mogao dobiti i pet ministarstava, a ono policije i dalje bi vodio Vlaho Orepić. U istoj fotelji, onoj ministra pravosuđa ostao bi sjediti Vlaho Orepić, ministarstvo uprave – koje je Mostu važno zbog lokalne uprave i samouprave, ministarstvo regionalnog razvoja – koje bi činilo novo ministarstva razdvojenog sadašnjeg ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te ministarstvo zaštite okoliša na čijem čelu bi ostao Slaven Dobrović, a koje bi pod svoje okrilje dobilo i energetiku, koja bi se izdvojila iz sadašnjeg ministarstva gospodarstva. Most je od ministarstva poljoprivrede odustao, ali postoji mogućnost za razdvajanjem ministarstva znanosti i obrazovanja, dok bi se resor mladih mogao izdvojiti iz socijalne politike i spojiti sa sportom pa je to prilika za pojedine Mostove kadrove. No, tema oko koje se još uvijek teško usuglašavaju jest ona kome će pripasti ministarstvo zdravstva te tko će voditi resor gospodarstva od kojeg Mostovci, ali ni HDZ-ovci ne misle odustati premda se pričom o franku još uvijek nisu stigli pozabaviti.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.