Luka Stanzl/PIXSELL

VRLO TOPLI DANI SU PRED NAMA: Vakula najavljuje kako će rujan biti ekstremniji od kolovoza

Autor: dnevno.hr

I srednja najniža temperatura je pri vrhu popisa najviših, ne samo u Rijeci, nego i u Zagrebu. Još više u Splitu, gdje je viša u znanoj povijesti mjerenja bila samo 1987. i 2011. godine.

U rujnu nas očekuju ekstremne topline. A Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a. otkriva do kada će i potrajati.

Srednja temperatura zraka prve trećine rujna u većini je Hrvatske viša od prosječne za tih prvih deset dana za 2 do 4 °C. Pritom je ponegdje, kao primjerice u Rijeci i Splitu, dosadašnji dio mjeseca topao kao rijetko koji do sada. Broj vrućih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom, u prvom rujanskome desetodnevlju u Rijeci je do sada izjednačen s rekordnih 6, zabilježenih 1948. i 1973. godine, u kojoj je jedino srednja najviša dnevna temperatura zraka prvih deset dana rujna bila viša nego ove godine. Tada 30,1 °C, a ove godine 29,4 °C.

I srednja najniža temperatura je pri vrhu popisa najviših, ne samo u Rijeci, nego i u Zagrebu. Još više u Splitu, gdje je viša u znanoj povijesti mjerenja bila samo 1987. i 2011. godine.

Slijedom toga, a i prilično postojanih prognoza za sljedeće tjedne, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će ovaj rujan biti relativno topao mjesec, s uglavnom još većim odstupanjem od klimatološkog prosjeka nego kolovoz.

Štoviše, moglo bi se reći kako će ovogodišnji rujan, u usporedbi s ostalim devetim mjesecima godina za koje postoje podaci u povijesti mjerenja, biti po mnogočemu ekstremniji nego što je kolovoz bio u usporedbi s osmim mjesecima.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.